lassandebiztosan

2014. április 28., hétfő

Óvodai beiratkozás

Bizony, eljött ez az idő is, vagyis a drágánk be lett íratva az oviba. :) Kész nagylány már! Nem is tudtam egyébkén, hogy ma meg holnap van a beiratkozás, valahogy nem verték nagydobra és bár sokszor sétáltatom Fickót az ovi közelében (aminek bejáratával szemben van a bölcsi bejárata is, ahol bezzeg a kapura ki van függesztve, hogy mikor lesz beíratás...) De olyan rendes fejlesztőnk van, hogy felhívott ma, így nem késtünk le róla.

És az Embör is olyan jófej volt, hogy visszaadta az életkedvemet! :) Felhívott, rágódtam, hogy hogy oldjuk meg az ovis dolgot. Jó, persze, lehetne a csajszival is menni, de most nem volt hangulatom ahhoz, hogy megvaduljon a babakocsiban vagy hogy császkáljon a szélrózsa minden irányába vagy dühroham közepette (mármint az ő dührohama közben) figyeljek az elhangzottakra szituhoz sem volt kedvem, így azt terveztem, hogy mozgósítjuk anyut és egyedül megyek. Holnap. De !önként! ajánlotta fel a férjemuram, hogy majd ő lemegy meló után és jól beíratja. Komolyan nagyon jól esett, mert mostanában azt is észrevettem, hogy ha kérek egy kb. 1 percnyi elfoglaltsággal járó valamit, amit én nem tudok könnyen megoldani, húzza a száját ezerrel. De most egy szóval sem kértem rá, hogy segítsen, és ez a felajánlás olyan nagy meglepetés volt, hogy elájultam, meghatódtam. Most ezáltal azt érzem, hogy újra egyfelé evezünk, összetartunk és számíthatunk egymásra. Mármint ezek eddig is jócskán nyilvánvalóak voltak, csak valahogy az utóbbi időkben mintha nem mentek volna olajozottan a dolgok. De ez most nagyon jókor jött! :)

Azért sem volt nagy kedvem menni, mert az ovivezetővel volt már egy kisebb incidensem, mikor a bölcsibe írattam a csajszit és onnan átküldött a bölcsi vezetője, hogy dumáljak már egy kicsit vele is, hogy mi lenne a legmegfelelőbb megoldás. És hát velem annyira nem volt hú de cuki. Főleg a szobatisztaságon ütköztünk, hisz én azért nehezményeztem, hogy egy spéci csoportban mééé feltétel a szobatisztaság, miközben törvényileg nincs ilyen kikötés elméletileg még a sima csoportokban sem. De könnyen kimentette magát azzal, hogy tudja a rendeleteket, de nincs meg a tárgyi feltétel a tisztába tevéshez, így elutasíthatja az ovi a pelusosokat. De ez komolyan abszurdum szerintem... A lényeg, hogy férjemnek is előhozakodott a tárgyi feltételek hiányosságával, de megörült, mikor megtudta, hogy csak félnapos lesz a leány, hisz ápolásin vagyok. Komolyan, ha az kell, akkor ha betrottyant vagy túl pisis, akkor telefonáljanak, felkacimbálom, tisztába teszem (szerencsére az otthonunkban megvannak a tárgyi feltételek... :P :P :P) és visszaviszem. Amúgy bár nem ismerem a tárgyi feltételeket, de lehet, hogy nem lenne lehetetlen beszerezni őket, szerintem itt egész másról van szó. Nem hinném, hogy egy kiba' tisztába tételhez olyan sok dolog kell és hogy ennyi anyagi forrást nem tud előteremteni egy kisváros önkormányzata az általa fenntartott ovinak, ami vállalta a bonyolultabb gyerkőcök fogadását is... Már azt is elterveztem a bölcsis beíratáskor 1 évvel ezelőtt, hogy ha emiatt nem szeretnék fogadni a lányt és inkább bölcsiben helyeztetnék el, akkor minden követ meg fogok mozgatni, hogy csak azért, mert pelusos, ne essen ki a megfelelő intézményi rendszerből, ahol megfelelő kezekben van. Médiától kezdve érdekvédelmi szervezetekhez is fordulnék az hóttuti! Azért is szeretném, hogy ovis legyen, hisz ott rendesen lenne napirend, fejlesztések, tapasztalt, jól képzett gondozók felügyelnék, míg a bölcsiben nem hinném, hogy ez megvalósítható lenne (pláne, hogy elég kevés bölcsisnek van auti diagnózisa...és max integráló csoport van, ha jól tudom, és a csajszi fejlesztéséhez most igenis kell a spéci csoport!) Mondjuk ki is van jelölve ugye ez az ovi, és mikor a szak.bizottságtól felhívtak, hogy belemegyek -e abba, hogy nem integrálják, hanem speciális csoportban szeretnék elhelyezni, akkor azért rákérdeztem a szobatisztaságra, és azt vettem ki a hölgy szavaiból, hogy fél napra mindenképp be kell venniük.

Amit még fontosnak tartok megjegyezni, hogy ismét nagyon örülök, hogy nem hagytuk magunkat és mentünk a fejünk után. Ugye volt egy vidéki gyermekpszichiátriai vizsgálat, ami elég érdekes volt... Olyanokat mondtak, hogy nem igaz, vicc kategória volt az egész, hamarabb le is léptünk... Na, de ezen időszakban megkaptam több helyről azt, hogy gyökér vagyok, mit loholok a diagnózisért, hát nem mindegy, hogy marad -e a vidéki vizsgálat eredménye, vagyis hogy kevert specifikus fejlődési zavara van vagy pedig hivatalosan is kiderül, hogy autista? (meg hát egyébként is csak visszahúzódó személyiség, mondta volt egy pszichológus exbarinőm a diag. előtt pár hónappal...) Rohadtul nem mindegy!!! Ez már a fejlesztések számában sem elhanyagolható, hisz a kevert speckóra heti 2 óra, míg az autizmusra 4 óra jár. Végül is "csak" a duplája... És akinek nincs lóvéja maszek fejlesztésre, nagyon is sokat jelent az a heti 2 óra plusz! A másik, hogy az oviból most egy kevert spec. fejl. zavarral lazán eltanácsolhattak volna bennünket a szobatisztaság hiánya miatt, hisz ez a diagnózis jóval megfoghatatlanabb és úgymond enyhébb, mint az autizmus, aminél bizony igenis fontos a SPECIFIKUS fejlesztés, ellátás, így nem tudják átpakolni bölcsibe, hisz ki van jelölve a spéci ovis csoport... Itt is vannak azért variálások, hisz elméletileg a Cuki a "szelídebb", enyhébb spéci csopiba került volna, de állítólag valami törvényi bizbasz miatt nem lesz két csoport... Mindegy, a lényeg az, hogy az egyik óvónő (vagy gyógypedagógus vagy mindkettő, fogalmam sincs, hogy mi a végzettsége, de mindenhonnan kizárólag azt hallom, hogy az egész életét a spéci gyerkőcöknek, főleg autistáknak szentelte, tapasztalt, elhivatott, iszonyú jó szakember) a "kacifántosabb" csoportban lett volna, de így az összevonás által a csemetém is az ő kezei közé kerül, aminek örülök. Szóval nyugi van! :)

Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mit fog majd szólni az ovihoz a kisasszony. :) Féltem, de közben meg várom is... És bevallom, azért fura érzés, hogy speciális csoportba kellett íratni, de megnyugtat az a tudat, hogy ott lesz elméletileg a legjobb helye. És azt is érzem, hogy ha most belemegyek abba, hogy spéci csoportba kerül, akkor kap egy olyan alapot, amit dobbantóként tud majd használni ahhoz, hogy esetleg ált.iskolában már integrálható legyen és komolyabb nehézségek nélkül be tudjon illeszkedni (a fejlettségi szintjét és az autizmusról olvasottakat figyelembe véve úgy érzem, hogy ha most foggal-körömmel ragaszkodnék az integráló ovis csoporthoz, azzal megnehezíteném a jelenét/jövőjét és esetleg elvenném tőle azt az esélyt, hogy az iskolában ne spéci osztályba/intézménybe kerüljön).

8 megjegyzés:

  1. Szia! A tárgyi feltétel szerintem egy kisszék csak, hiszen pelenkát vitetnek a szülővel és törlőkendőt is, és egy ekkora gyereket már a bölcsiben is kizárólag állva pelenkáznak a gnénik ( ha csak be nem tojt ) mivel nagyon nehéz őket emelgetni. HA meg bekakilt hajoltassa le, mert szerintem már azért le lehet, főleg ha gyakoroljátok otthon.

    VálaszTörlés
  2. Annyi mindent mondanék, de inkább nem mondok semmit. :) (Én is keményen leépültem ma ebben a buliban.)

    VálaszTörlés
  3. Szia, hát ez az!!! Tök "röhej", hogy mindig ezzel a tárgyi feltételek hiányával takarózik a vezetőnő (pedig szerintem a nagy tárgyi feltételeket a spéci csoport szülei is összedobnák vagy lehetne jótékonysági esttől kezdve csomó dologgal előteremteni azokat a fene nagy hiányosságokat, de hát mennyivel jobban hangzik ez a kifogás, minthogy nincs kedvük az óvónőknek/dadusoknak pelenkát cserélni...) De még a házirendben is benne van, hogy csak szobatiszta gyerekeket vesznek fel. Ez szerintem egy kissé diszkrimináció szagú... Még jó, hogy mivel kijelölte nekünk a szakértői bizottság, így nem rázhatnak le! :)

    VálaszTörlés
  4. Pedig örülnék, ha mondanál dolgokat! :)


    Olvastam a bejegyzésed... hát nem gyenge!!! Az Eszti beíratása körüli nehézségeket is olvastam. Komolyan elképesztő dolgok ezek!!! Meg felháborítóak is! És most meghúzom magam, hisz nekünk legalább a szak.bizottsággal (szerintem egy helyre "járunk") és a beíratással szerencsénk volt... De nem sukárság az sni státusz??? :S o.O Megfizetjük mi azért közvetve az ingyé fejlesztést...
    Nem irigylem a beíratós napotokat, én biztos, hogy megőrültem volna...

    VálaszTörlés
  5. Ez a tárgyi feltétel téma ráadásul nem is létezik. Ha nem lennének ehhez meg a feltételek hogy egy gyerek becsinál, ami még a nagyobbaknál is előfordul akkor bezárhatnák az egész intézményt. Az én gyerekem óvodába járt Pest egyik teljesen átlagos, inkább lepukkant lakótelepére és még az ő mosdójukban is volt pelenkázó, zuhanyzó, stb., pedig az a terem mindig is az óvodásoknak volt, kid,-középső,-és nagycsoportosoknak. Szarrágó a kedves hölgy, ami még azért is idegesítőbb mert nektek amúgy is több problémátok van mit egy "átlag" családnak, de neki jobban esik ha még rúghat egyet a másikba. Pofántörlés !!

    VálaszTörlés
  6. Érdekes... Gondolom azt hiszi, hogy hű de jól hangzik ez a kifejezés, és hogy ezzel elijeszti a szülőket. Mikor tavaly beszélgettem vele, teljesen fel volt háborodva azon, hogy pár szülő azt mondja a gyerekére, hogy szobatiszta, és hát te jó ég, előfordult, hogy becsináltak a gyerekek és hogy ez milyen szörnyű. Köpni-nyelni nem tudtam. Azzal nyugtatom magam, hogy nem ő fogja felügyelni a gyerekemet, hanem elhivatott jó szakemberek és ez a legfontosabb. És nagyon örülök, hogy férjem ilyen és segít nekem. Képzeld, tőle meg sem kérdezte, hogy szobatiszta -e a gyerkőc, az embör kérdezett rá, hogy esetleg baj lesz -e, mert tavaly ezt tetszett mondani a feleségemnek. Észrevettem, hogy férjemmel a nők tök normálisak, velem meg bunkók legtöbbször. Lehet, hogy azért, mert kb. kamasznak nézek ki az emlőméretem, termetem, arcberendezésem miatt és azt hiszik, hogy velem lehet baszakodni.
    Itt szerintem nem az van, hogy a feltételek nem adottak, hanem az, hogy derogáló lenne a legtöbb óvónőnek, hogy tisztába kellene tenniük néha a gyerekek egy pici százalékát...

    VálaszTörlés
  7. Nálunk fordítva van, ha én beszélek akkor minden ok, ha férj, akkor neki minden hülyeséget bemagyaráznak. DD Pedig ő nagy én meg kicsi. Rájöttem ha az ember túl udvarias akar lenni akkor kihasználják, ezért én csak rövid tőmondatokban beszélek :-)

    VálaszTörlés
  8. Akkor nálatok fordított a felállás. Mármint nem teljesen, mert bár nekem próbálnak faszságokat mondani, befolyásolni, elnyomni; meglepődnek, mikor rájönnek, hogy a külsőm megtévesztő. :) (És bár sokszor úgy tűnhet elsőre, hogy nem éri meg kinyitni a pofánkat, szerintem határozottam de. Tökéletes példa erre, mikor összeugattam a drabális körzetes, nagyhangú fogorvossal... :D )

    VálaszTörlés