lassandebiztosan

2014. április 19., szombat

3

3 éve, vagyis 19-én jöhettünk haza a kórházból. Ha valakit érdekel, hogy miért kellett tovább "élveznünk" a kórház(ak) vendégszeretetét, mint az átlagnak, ITT elolvashatja. EMITT pedig a szabadulás napjáról írok, hát az sem volt egy egyszerű eset... (De nem is mi lettünk volna, nem? :D)


Gondoltam, írok egy kis összefoglalót, hogy milyen is most a nagylány. :)
  • Természetesen aranyfalat, angyalarcú kiscsaj. Amióta megtanult puszit osztogatni, még olvasztóbb jelenség: április 05-e óta adja rendszeresen, legnagyobb örömünkre. :)
  •  Ölelgetni is szokott bennünket, meg a jószágokat is. (Ahhoz képest, hogy honnan indultunk, ez is óriási nagy szó ám, akik régebben nem olvastak, azoknak írom, hogy másfél éves kora körül utálta a testi kontaktust, olyanra is volt példa, hogy morgott, ha megsimogattam meg ilyenek...)
  • Továbbra is nagy kedvence a mesenézés. És a szövegeik bemagolása. Hogy a csudába tud ennyit megjegyezni, azt nem tudom. (Nekem mindig is nagyon nehezen ment a szóról-szóra tanulás.)
  • Egyre többször mond kétszavas mondatokat. Mármint helyesebben fogalmazva egyre gyakrabban használja kommunikációra. Vagyis ez sem fedi teljesen a valóságot, mert az óhaját azért sokszor több szóval fejezi ki már elég rég óta, pl. "Adó nekem kekszet!", "Bekaccsojjja zenéket!" De valahogy most kezdte, hogy élménymegosztásra is használja. Pl. a fejlesztőnk is mesélte, hogy egy képkirakóson magától mondta, hogy "Labdázik cica." És itthon is egyre többször közöl így dolgokat, pl. "Fickó pisil.", "Cica dojombol.", "Eszik cica." Ha kérdezünk tőle valamit, hogy mi ez, arra rendszeresen és már régóta válaszol, de ő nem kérdezi, hogy ez vagy az micsoda (pedig olyan jó lenne falra mászni a mi ez kérdésektől...lehet, nálunk ez a korszak kimarad.). Az elvontabb kérdésekre továbbra sem igen válaszol, szóval azért jócskán egyoldalúan kommunikál (jaj, pedig de jó is lenne elcsacsogni vele, faggatózni, trécspartizni...), de ezt most nem panaszképp írom, én örülök annak, hogy legalább dumál, még ha sajátosan is. Amúgy egész nap be nem áll a szája... :D
  • Még mindig imádja a zsinórokat rázni a szeme előtt. Meg rohangálni is szeret, nem tud egy helyben maradni. :D Mikor úgy gondolja, hogy befejezte a táplálkozást, már tépi is le a nyakából az előkét, pattan le a székről (nem emlékszem, hogy írtam -e, de egy ideje már a nagy asztalnál eszik, utálta már az etetőszéket), alig lehet rávenni, hogy ugyan "kicsit töröljük már meg a szádat meg a kezedet". 
  • Játszani úgy lehet vele, hogy meghatározott helyen és strukturálva. Spontán játék nincs, és ezt így azért kicsit fura megszokni, mert az ösztönömben az van, hogy leülök mellé, elővesz/előveszek valami játékot és móka kacagás, de neeem, nálunk ez sem ilyen, hisz ilyenkor napirendi kártyák, bevonulás a szobájába a kis asztalához és ha jó passzban van, akkor hajlandó kirakni ezt azt, vagy festeni és hasonlók, majd a végén kap édességet jutalom gyanánt (persze ezt is jelezni kell neki vizuálisan, mármint hogy ha megcsinálod ezt és azt, akkor kapsz a végén csokit pl.). Már tényleg kezdem megszokni, de azért még sokszor érzem azt, hogy mennyivel másabb lehet "csak" úgy játszani a gyerekkel... Ezeket az itthoni "feladatozásokat", vagyis a jutalommal, vizuális megsegítéssel ráveszlek a játékra és igyekszem elhitetni veled, hogy ez nem is olyan rossz dolog témát inkább az apja szokta végrehajtani.
  • Erről jut eszembe, hogy továbbra is totálisan apaszíve a kisasszony. Van, hogy féltékeny is vagyok ám, mert a Cuki félszavára már ugrik az Embör, szinte ki van hegyezve a füle a töpszli hangjára; míg az én mondandómat sokszor meg sem hallja... o.O Még ilyet?! :O
  • Egyszerű utasításokat végrehajt: hozd ide, rakd oda, stb. Ez is nagyon nagy előrelépés. :)
  • Van pár rituáléja, de rájöttem, hogy ezek végül is neki és nekünk is segítségek. Olyanra gondolok, hogy mondjuk ha fürdés végén azt mondom neki, hogy gyere, kiveszlek, vége a fürdinek, akkor dührohamot kap. Ehelyett kitapasztaltuk, hogy azt kell csinálni, hogy berakjuk a békát a pohárba (én szoktam mondani, hogy álmos a béka, rakjuk bele, van, hogy ő maga helyezi be, de ha nem akkor én), majd a következő varázsmondat a kapsz barackot. Így mindenféle tiltakozás nélkül kiszedhető a kádból. :)
  • Inni ugyanúgy, csak és kizárólag variábilis fejű Avent cumisüvegből hajlandó, és szinte mindig hanyatt fekve. Jah, arról nem beszélve, hogy csak Cappy őszi/sárgabarack jöhet szóba (hígítjuk...)
  • Szobatisztasággal sehogy sem állunk. :( Egy pisi és egy kaka landolt eddig a bilibe. Ha bekakil, van, hogy szól, de van, hogy nem (kb. 50-50%). A bilin nem hajlandó megmaradni 10 másodpercnél tovább. Már egy ideje a 6-os Babydream pelust használjuk, de úgy érzem, kezd kicsi lenni (nem méretileg, inkább tudásilag). Sokszor ki is folyik, hiába nem rakjuk ritkábban tisztába. Valahogy szerintem már nem elég. Pedig nagyon bevált eddig. Kíváncsi vagyok majd a támogatott minőségére... Nemsokára megyünk a neurológushoz, aki majd ad szakorvosi javaslatot, hogy ingyenes legyen bizonyos mennyiségű pelenka. Azért ez is óriási segítség lesz. Na meg azon is agyalok, hogy venni kellene nagyobb méretű body-kat, mert hát ugye őkelme 4-5 éveseknek való cuccokat hord, és ebben a méretben, használtan én nemigen találtam body-t, pedig ahogy tapasztaltam, pelenkához nem árt ez az alsóneműféleség... Azért bízom a jó időben, már beszereztünk bugyikákat is, meg agyalok egy videón, amin én és férjem végeznénk a dolgunkat bilibe, minek végén kapnánk csokit. (van sárga ételfestékem, és műkakit is tudok gyártani :D ) Az is nehéz autiéknál, hogy őt elméletileg nem motiválja az, hogy nagylány legyen, hogy hasonlítson anyura/apura hogy utánozzon bennünket, hogy megdicsérjük (örül a dicséreteknek, el is várja, de nem motiválja) meg ilyenek. Így marad az, hogy jutifalattal megerősítjük majd a produktumokat. Csak ugye el kellene jutni előtte a pelenkán kívüli végtermék elhelyezéséig is.
3 éve azt hittük, hogy a hazaérkezéssel a nehezének vége. Lehet, hogy csöppet naivak voltunk... :D :D :D

18 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni, hogy mennyi mindenben változott a kisasszony! Szobatisztaság kemény dió, ne csüggedj, alakulni fog az is! Nálunk Bebénél igérhettünk mi akármit neki, hogy pisiljen már a wc-be, cseszett ránk. aztán egy napon reggel belepisilt a wc-be, és onnantól kezdve csak ott intézte a dolgát. A kaki viszont még fél évet váratott magára, addig csak pelusba intézte.

    VálaszTörlés
  2. Szia, köszi az oldalt, ha nem sikerül használtan vennem, akkor majd onnan fogok rendelni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kíváncsi leszek, hogy mikor kezd majd szobatiszta lenni. Lehet, hogy az ovi segíteni fog ebben is, mert nemrég óta elkezdte utánozni a többi gyereket. Egyszer majdcsak szobatiszta lesz. :)

    VálaszTörlés
  4. Bogdánné Bácskai Éva2014. április 21. 21:16

    Nagyon örülök, hogy ennyi haladás történt az utolsó időben :)

    A szobatisztasággal kapcsolatban: régebben olvastam egy blogot, sajnos bezárt és a blogger nem küldött nekem meghívót (nála nem kommenteltem, így ismeretlen voltam neki, ezért meg is értem az óvatosságát), neki a kisfia autista. A szobatisztaság komoly problémát jelentett nekik is. Egy egészen meglepő motivációt sikerült bevezetni: amikor bilibe sikeredik az ürítés, a kisfiúval végig mennek egy olyan korlát mellett, amilyen az utak/autópályák szélén van. De csakis akkor.

    Szóval szerintem kellene találni valamit, amire nagyon vágyik, de csakis akkor kaphat meg, ha bilizett. Nem csokit, édességet, mert azt másra használjátok. Mondjuk, egy bizonyos mesét, vagy felvehessen valami meghatározott ruhadarabot, amire vágyik, vagy mittomén. Te jobban tudod, mi az, amire vágyik és általában elérhetetlen a számára.

    VálaszTörlés
  5. Biztos sokat fog lendíteni a dolgon, ha látja a többieket is a wc-n ülni!

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük, iszonyú jó érzés az előrelépés. :)


    Igen, olvastam az általad említett blogot, egy macska volt oldalt, ugye? Szerintem nálunk is valami hasonló turpissággal lehet majd rávenni arra, hogy peluson kívül is elvégezze a dolgait. Nagyon megmaradt bennem az a poszt, amiről írtál.


    A meleg időig adok neki haladékot, már szereztünk be pár bugyikát. Arra gondoltam, hogy mondjuk mesenézés csak bilin ülve. Ha feláll, akkor lepausézom. Ha valami a biliben landol, akkor jutalom (édesség formájában) Jaj, hát nem egyszerű ez sem nálunk. Azért sem, mert őt amúgy nem is zavarja, ha pisis-kakis... és abszolút nem akar nagylány lenni meg ilyenek. Nem akar bennünket utáni... Nem lesz egy könnyű menet.

    VálaszTörlés
  7. Amúgy olyan kiismerhetetlen... Most kezdte el utánozni a gyerekeket (a kutya óta vettem ezt nála észre, őt is utánozta, lihegés, négykézlábazás, stb.) De általában a gyerkők felé nem igazán nyit, a felnőttek felé viszont jobban, de bennünket meg nem nagyon akar utánozni... o.O Nagy bizodalmam van az ovi felé. Sokszor érezzük férjemmel, hogy a mi tudományunk itt már megállt.
    Meg hátha megtetszik neki a pici budi, én oda voltam és vagyok is a mái napig értük, olyan édesek. :) Lehet, itthonra is kellene...

    VálaszTörlés
  8. Bogdánné Bácskai Éva2014. április 22. 22:43

    Igen, macska volt a blog "ikonja".
    A szép időben az egyszál kisbugyi remélhetőleg segíteni fog, mert az azért valószínűleg nem tetszik majd neki, hogy a végtermék végigfolyik a lábán. Bár, hogy mi lesz a szőnyegpadlóval, az kérdéses...
    Párszor biztosan eláztatja majd itt-ott, remélem, a kakit nem tapossa bele...

    VálaszTörlés
  9. Az nagyon jó, hogy elkezdett utánozni! A pici budik nekem is bejönnek, olyan cukik! :)

    VálaszTörlés
  10. Ha minden jól alakul, akkor sikerül kicserélni a szőnyegpadlót hamarosan lamináltra, legalábbis a mi szobánkban, itt van legtöbbet a csajszi. :)
    Hát, ha abból indulok ki, hogy a taposóra eresztett kutyapisiben előszeretettel tapicskolt/tapicskol, és nem zavarja, hogy hideg, vizes, stb., akkor nem építhetek arra, hogy zavarni fogja, ha csupa pisi lesz. :) De valahogy majdcsak szobatiszta lesz.

    VálaszTörlés
  11. Szia!


    Nem írtam két hete, elutaztunk Horvátországba mászni, visszajövök, erre posztok, olvasnivalók sokaságát látom itt nálad! :)
    És lemaradtam arról is, hogy boldog szülit kívánjak a nagylányodnak! Szóval boldog szülit Cukinak!


    Jó volt olvasni az összefoglalót arról, hogy mi mindent csinál már ügyesen, én amióta olvaslak, azótától úgy látom, nagyon sokat fejlődött a lányod! És jól csinálod, hogy próbálsz a fejlődésre, pozitívumokra koncentrálni, úgy látom rajtad, erőt ad neked, példát is veszek rólad, ha gödörbe kerülök ;)


    Ja, és már akartam mondani, hogy privibe küldd már el a postacímed légyszi, mert én sokat járok itt DMben, Rossmannban, és szinte mindig van 2-3száz forintos akciós lakk, a kuponjaimmal még le is jön belőle 10-15 %, és mindig eszembe jut, hogy gyűjtögetném neked és elküldeném hogy kenegethesd a karmaid :) Persze én nem értek hozzájuk, hogy jók-e vagy milyen márkák, de majd ha nem jók, akkor nem használod :)


    A bilizéshez akartam még egykét szót: persze, a te lányodhoz más a recept mint az enyémhez vagy bárki máséhoz, de hidd el, előbb utóbb átmegy neki is az üzenet. Én sem erőltettem, eleinte nem is értette hogy minek is ültetjük rá, ugyanúgy 10 mp után lefordult. Aztán egyszer mikor már felállt róla, elkezdett folyni, és gyorsan rányomtuk a bilire, na akkor megértette, hogy mire való. Azóta szinte mindig bilibe pisil, kakilni is beleszokott (menetrendszerinti reggeli kakajárat van nálunk), de persze pelus az még van, de nagyobbrészt száraz.
    Ami viszont aggasztó: a bölcsiben nem akarnak ezzel foglalkozni. Azt mondják, amíg magától nem megy ki, meg várni kell 1-2 percet, mire elengedi (pedig mekkora szó hogy totálhipotónként vissza tudja tartani!!!!!!) addig nincs erre idejük, "merthátottatöbbigyerek). Én meg ezen maximálisan felháborodok, hiszen sajátos nevelési igényű gyerek, ez pl. sajátos igény nála, hogy előbb szobatisztul, mint önállóan jár. És nekik is jobb lenne, hisz kevesebb idő kivárni míg belepisil, mint tisztába tenni, nem?! Szóval nem értem a hozzáállásukat, és nem is tudom, hogy mit csináljak, mert nem akarok a vezetőnőhöz menni, nem vagyok árulkodós típus, de nem értek szót velük... Ha valakinek itt van ezzel kapcs tapasztalata, szívesen fogadnám, ha lehet itt a te blogodon nekem is tanácsot kérni ;) Ez ugye normál állami bölcsi, kijelölve SNI-s gyerekek fogadására, de teljes integrációs csoport, szóval a gondozók mezei gondozók, nem gyógypedek vagy spec képzettségű dolgozók.
    Ezzel neked annyit akartam mondani, hogy ha esetleg ovikezdésig nem lenne pelumentes a lányod, akkor jó előre tisztázd velük, hogy mit hajlandóak megtenni azt ügy érdekében :(


    Na megyek visszaolvasni az elmúlt két heteteket!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm az infókat! A leányzó inkább olyan kis tömzsi. Nem mondanám dundinak (hogy is lenne az, hisz ma az ebédje ketchup volt...), csak olyan kis vastag csontú. Naivan olyan is eszembe jutott, hogy milyen csodás világ lenne az olyan, ahol a dokinál l enne minta, és rá lehetne próbálni a gyerökre.
    Szülőcsoportokban elég sokat szidták ezeket a pelenkákat, kíváncsi vagyok, mennyire fog beválni.
    De akkor nem a szakorvos dönti el a fajtát és méretet? Én azt hittem.
    Köszönöm a linket is, mindenképp utánanézek, hogy melyik mellett döntsek.


    Hááát, igen, az lenne a legjobb, ha nem kellene sokáig igénybe venni, de semmi előrelépést nem tapasztalok. Mindegy, hátha az ovi ezen is segít.Hátha megtetszenek neki a kis wc-k vagy valami. Áh, egyszerűen 4 másodpercnél tovább nem hajlandó a bilin maradni...

    VálaszTörlés
  13. Hiányoltalak is ám, már kezdtem félni, hogy megbántottalak vagy valami, de akkor örülök, hogy nem ez volt a háttérben! De jó lehetett nektek! :) Köszi a köszöntést! :)


    Még azért van hová fejlődnöm, én is sokszor azért megzuhanok, csak mostanában elkezdtem magam rávenni, hogy ne ragadjak nagyon bele.
    Szerintem is rengeteget fejlődött, örülök neki nagyon. Pont ma beszéltük a fejlesztővel, hogy honnnan indultunk. Hogy nem volt hajlandó 1 játékban sem részt venni, csak rohangált le-fel és végigbőgte a foglalkozásokat. Rengeteget dobott rajta az, hogy a gyógypedagógussal heti 3-szor találkozunk. (Ezért is szerettem volna, hogy legyen diagnózis a kezünkben...)


    Úúú, mivel körömlakk függő vagyok, örömmel fogadom. :) Nem vagyok válogatós sem, én is szinte kizárólag akciósat szoktam venni. És most büszke vagyok magamra, mert már vagy 1 hónapja nem vettem, és akkor is az történt, hogy megfogtam egy 200 Ft-ost, aztán erőt vettem magamon, és visszatettem. :)


    Akkor nagyon ügyes a lányod, hogy ilyen szépen halad a szobatisztulásban! És teljesen érthető a felháborodásod bölcsi ügyben. De most komolyan, aki gyerekekkel foglalkozik, hogy nincs benne annyi, hogy türelemmel kivárja, hogy elkezdjen pisilni? Főleg egy sni-s gyerkőcnél. És tényleg érthetetlen is, mert (bár tapasztalatom nincs), de gondolom gyorsabb, egyszerűbb biliztetni, mint tisztába tenni. És mikor tisztába tetszik, akkor mi van a többi gyerekkel? Akkor nincsenek vagy mi? És pont azért számít több gyereknek egy sni-s, hogy az ilyen dolgokra legyen idejük, kapacitásuk. Rengeteg múlik azon, hogy mennyire elhivatott gondozókhoz kerülnek a gyerekek. Csak hát ugye nem lehet válogatni. :(
    Nem tudom, hogy mit csinálnék a helyedben, de lehet, hogy még párszor megkérném a gondozókat, aztán mennék "árulkodni". Természetes, hogy lehet tanácsot kérni!!! (Csak piszkálódni nem ér ;) mármint engem lehet, csak másokat ne.)
    Azért ilyen szempontból örülök, hogy speciális csoportban lesz, úgy érzem, hogy ott jobb kezekben lesz, mint az integrálós csoportban (meg még nem is érett meg szerintem az integrációra, bízom benne, hogy iskolára már meg fog). Nálunk az óvodavezető fura, eléggé ragaszkodik ahhoz, hogy szobatiszták legyenek a gyerekek. De menjen már a csudába. Mikor jöttem azzal, hogy törvényileg nincs megszabva ez, akkor csípőből rávágta, hogy nincs meg a tárgyi feltétel... Az a jó, hogy ki van már jelölve és ha elkezdenének pampogni, akkor sem fogjuk hagyni magunkat. Ha kell, akkor felhozom és tisztába teszem itthon. De ekkora baromságot.... Tárgyi feltétel. Ha kötekednek, médiához meg mindenhová fogok fordulni vagy elkezdek gyűjteni a városközpontban, hogy meglegyenek a tárgyi feltételek (gondolom kellene pelenkázó, alátét, kézfertőtlenítő). De állítólag a spéci csoportban nagyon jó fejek ebben az oviban és tapasztaltak és valószínűleg rugalmasak a gondozók, szóval azért bízom benne, hogy felveszik akkor is, ha nem lesz szobatiszta.

    VálaszTörlés
  14. Akkor valószínűleg jó lesz a Berbero Junior, de ha lehet, akkor tényleg csak egy havit kérjetek elsőre, hátha mégsem válik be. Amúgy neurológus csak egy javaslatot ad, hogy ilyen-olyan okok miatt (BNO kóddal természetesen) felírható a pelenka. És akkor a tájékozott anyuka elmegy a javaslattal a hóna alatt a gyerekorvoshoz, hogy milyen pelenkát szeretne kiíratni (mindenféle adatokkal felszerelkezve), és a tájékozatlan gyerekorvos kiírja :D. Nem, nem a szakorvos dönti el, hogy milyen pelenkát szeressél már ráadni a gyerekedre, hanem te választod ki az aktuálisan felírhatóak közül. Csak van olyan doki, aki nem kérdez, hanem írja amit szokott. Na igen, a szülők sokszor szidják a pelusokat, de általában azért, mert nem tudják, hogy lehet többféle közül választani (leginkább az a bajuk, hogy éjjel kifolyik a pisi, pedig éjszakára lehet felíratni nagyobb nedvszívó képességűt). Bár a kicsiknek nem túl nagy a választék :(, Ez a Berbero egy tök normális pelenka, teljesen átlagos nadrágpelus. Én a saját gyerekemre is aldisat adok, nem Pamperst, és a Berbero kb. az a minőség. Bár én a Pampers és az Aldi-féle között se látok eget verő különbséget, csak az árában...

    VálaszTörlés
  15. Ja, és a fenti OEP linken a "Társadalombiztosítási támogatással rendelhető és kiszolgálható gyógyászati segédeszközök...." kezdetűt nyisd meg, és 3754-től lefelé találhatóak az egyszer használatos nadrágpelenkák. Jó böngészést :D!

    VálaszTörlés
  16. Hát előbb-utóbb én is árulkodni fogok. Úgy tervezem, hogy még párszor beszélek velük erről, és ha nagyon nem változtatnak a hozzáállásukon, akkor megmondom kerek-perec, hogy leülhetünk négyesben a vezetőnővel is, és átbeszélhetjük a kérdést, de jobb lenne, ha magunk között meg tudnánk oldani. Ez persze mindent egy lapra, mert lehet, a vezetőnő (aki egy p*na) sem állna mellém :) Akkor meg megyek a fenntartóhoz (Önkori), így a választások előtt lehet, hogy simulékonyabbak. Csak hát ezzel elvágnám magam a böliben. Na mind1, remélem megoldódik.


    Akkor várom a postacímed ;) pinussylvestriss@gmail.com, ha esetleg nem találnád!

    VálaszTörlés
  17. Jól felkészültél, én is valami hasonlót tennék (mert ugye visszatartó erő, hogy ha nem finomkodva adjuk elő magunkat és mondjuk egyből igazgatóhoz megyünk, akkor kihúzzuk a gyufát és hát ugye azért csak ők vigyáznak továbbra is a gyerekre...). Szorítok nagyon, hogy megértsék a gondozók, és hogy együttműködőek legyenek!


    Hamarosan írok email-t. :)

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm, nagyon hasznos és új infókkal szolgáltál! Na, majd leshet a doktornőnk, hogy milyen jól tájékozott leszek. :)
    Azelőtt átböngésztem az oep-es oldalt, mielőtt olvastam volna ezt a legutóbbi hsz-ed, elég lent vannak a pelusok :D de végül meglettek.
    A leányzó esténként keveset pisil, szóval azzal nem lesz gond. Mi régen dm-est használtunk, de változtattak rajta, és szoros lett, mindig bevágott a gumija, így áttértünk a rossmann-osra, ez eddig bevált, most kezd már kevés lenni. Volt, hogy vettünk pampers-t, de nekem nem jött be, állandóan potyogtak belőle azok a kis bogyók, hülyét kaptam tőle. A rossmann-osból is van, hogy hullik, de kevesebbszer és az ára is kedvezőbb.

    VálaszTörlés