lassandebiztosan

2012. július 18., szerda

Nem tetszik!!!

Sok minden nem tetszik, de most egy sorozat verte ki jócskán a biztosítékomat, és mivel éppen nagyon pozitívkodom megfele, így csak erről írok. Ez pedig nem más, mint a Másfélmillió lépés Magyarországon - 32 év múlva.
Nagy reményekkel ültünk le a tv elé. Persze sejtettem, hogy nem lesz olyan, mint az eredeti, de azért azt elvárná az ember, ha már használják a címet, akkor legalább egy kicsit közelítette volna meg a régit. Ha valaki nem tudná, miről írok, annak ajánlom, hogy nézze meg, mert nagyon jó, és klasszikus, és felülmúlhatatlan (ez az egyik kedvenc részem):
http://videotar.mtv.hu/Videok/2007/06/29/14/Masfelmillio_lepes_Magyarorszagon_14_4_resz.aspx
A Másfélmillió lépés arról szól, hogy Rockenbauer Pálék nekivágtak gyalogszerrel az Országos Kéktúrának. (Mindezt két éves előmunka után.) Az újban viszont annyira látszódik, hogy bepattantak az autóba, és abból kiszállva csináltak pár képkockát a természetről, majd az útba eső falvakban megmutatták a templomot, néhány polgármestert, 1-2 emberrel beszéltek, majd jött a narrátor búskomor szövege. Szerintem még poros sem lett a cipőjük, pedig a túrának az a lényege. Nem is lenne ezzel baj, mert mindenki olyan filmet csinál amilyet akar, de akkor ne fémjelezzék a Másfélmillió lépéssel. Ez nagyon megtévesztő.
Röviden összefoglalva a film lényegét: depi, templom, templom, templom, vár, vár, történelem, vár, templom, mindezt némi politikai színezettel megszórva, szomorúan kevés tájképpel. Én meg a politikától olyan szinten határolódok el, hogy még ahhoz sincs kedvem, hogy leírjam, hogy miért.
A zene, és a szöveg nagyon gyászos, szóval ha valaki rosszabb passzban van, inkább ne nézze, mert befordul... Olyanokról beszélnek, hogy nem igaz. Sokszor fel sem fogtam, és csomószor volt olyan, hogy akárhogy is próbáltam, de nem bírtam figyelni, úgy elnyújtották a mondandót. Van benne egy fura emelkedett stílus is, ami nem nyeri el a tetszésemet. Férj legtöbbször elaludt rajta, én meg alig vártam, hogy vége legyen, így asszem 3 rész után feladtuk.
Az eredetiben is volt kritika, pl. hogy az autós turista a patakban mossa az autóját, és hogy sokat szemetelnek. Templomokat is bemutattak, de ott el volt találva az arány. Rockenbauer Pálék nagyon jól át tudták adni a túrázás szépségét, örömét, lényegét; és szinte úgy érzi az ember a nézése közben, hogy velük bandukol. Annyira tetszett, ahogy csatlakoztak hozzájuk az emberek egy-egy szakaszra. Tényleg érdemes megnézni.
Egy nagy-nagy vágyam, hogy egyszer bejárjuk a Kéktúrát. Remélem egyszer sikerül! Annyira jó túrázni! Ha választhatnék egy tengerparti nyaralás, és a Kéktúra közt, gondolkodás nélkül az utóbbit választanám, az biztos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése