lassandebiztosan

2013. december 8., vasárnap

A 2. kutyás nap

A reggel nem volt semmi... Szinte egyszerre ébredt a kiccsalád, ahol a jószágok száma ugyanannyi mint az embereké. Az egyik enni akart, a másik tejcsit követelt, a harmadik meg kávét, nekem meg közben brunyálnom kellett volna. Annyira fura, régen csak úgy tudtam felébredni, hogy kávé+cigi. Addig szinte magamnál sem voltam. Most meg én vagyok az utolsó... :O De már kezdem megszokni. :)

A csajszi még kevésbé örült a kutya jelenlétének. Mi pedig ennek a helyzetnek még úgysem. Aztán, ha a lányt éri valami atrocitás, akkor egyből menekül vagy a mesékbe, vagy a hintába. Így beleraktuk a hintába. Erre a kutya bement a szobájába, és elkezdett szarni. Loholtam, mint állat, felkaptam az ebet (így fosi csíkot húzott maga után...) Erre az Embör is most olyan türelmetlenebb, és hát neki is ki van a fasza, és mikor az ürüléket szedtem fel a szőnyegről, a lány a hintában, a kutya becsukva a konyhába, vonyít, mint gép, férj, mint a legtöbb férfi nehezen viseli az ilyen hangokat, közben még persze a zene is szól, mert a leányzó anélkül nem tud hintázni, így olyat mondott, amit én is éreztem párszor, hogy mekkora ökrök vagyunk, és hogy így is volt elég bajunk, stb, most meg még állandóan ürüléket és hugyot kell takarítanom, mire elbőgtem magam, mert sajnos felötlött bennem az a gondolat, hogy még a szarfeltakarítás is jobb, mert legalább van értelme, nem úgy, mint annak, hogy csak tehetetlenül nézem a lányom auti földés elvonulásait, rohangálásait. Mert ez, akármit is mondjanak mások, szerintem akkor is cseszett nehéz. De legalább jól kibőgtem magam, utána annyira megkönnyebbültem. És nemsokkal később meg akkorákat röhögtünk a bekailóson, hogy csak na. :D A csajszi amúgy is érdekes, mert pl. miközben az előbb említett kaksit pucoltam, a kutya be volt csukva a konyhába és nyüszített (muszáj elkülöníteni a szarától, mert széttapicskolja), és ez a hang nagyon tetszett a lánynak, nevetett is. Majd nemsokkal ezután férjem söprögetni próbált, de az ekkor már szabadlábon védekező kutya betámadta a seprűt, és ugatott is (nagyon ritkán vaúzik, inkább nyüszít), és ez a hang szintén tetszett a gyeröknek, és ha véletlen nem mozgott elég gyorsan a seprű ahhoz, hogy ugasson a kutya, akkor mondta, hogy mégeccer. :) Annyira jóízűeket kacagott, nagyon jó volt hallani, az az igazi, szívből jövő, őszinte gyereknevetés volt.

Délután kimentem a Tesco-ba, és hát hoztam a balfék formám... Kezdésnek széttörtem egy üveget, mert közben telefonáltam, és szerencsétlenül jött ki az egész. Odavittem a vevőszolihoz, és közöltem, hogy én voltam, ki kell -e fizetni, és teljesen megdöbbentem, mert a csajszi azt mondta, hogy nem kell. o.O Egyáltalán nem számítottam erre, de imádom a pozitív csalódásokat, ezért is vagyok pesszimista. :) Majd a kasszánál kiderült, hogy nincs elég pénzem. Sztornóztattam egy dolgot, és baromira furcsálltam, hogy mi került ennyibe, így a biciklire szállás előtt átnéztem a blokkot, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az a kutyalabda, ami az 500 Ft-os dobozban volt, ezer forinton felüli értékű valójában. Nem vagyok irigy, de sajnos csórók vagyunk, így 500 Ft is nagy pénz, tehát kénytelen voltam visszamenni, és közölni, hogy nem köll. :/ Szó nélkül visszavették, és garantáltam a vevőszolis lányt, hogy indulok haza, nem fogok tovább törni-zúzni és akadékoskodni. :D A hazafelé úton is persze lezuhant a bicikliről a macskakaja, majd kissé később az első világítás, olyan benga tudok lenni, hogy az már fáj. :)

Szegény kutyesznak még nincs neve, férjem a Maszatra és a Májlóra szavaz, nekem megfordult a fejemben a Feka, de valahogy nem érzem igazinak egyiket sem... Ha valaki tud jó kis fekete kutyára illő nevet, azt megköszönném, ha hozzászólásban megosztaná velünk, hátha rátalálunk az igazi névre. :) 

Móki azért már szerencsére kezd egy picit oldódni, nagy örömömre ma már kaksizott is (péntek óta csak pisilt), sokkal többször jön elő, persze még lepofozza az ebet, vagy legalábbis próbálja; sokat morog, fúj, szőrt borzol, de a kutya veszi a lapot és a jelenlétén kívül nem idegesíti tovább a macskát, semmi morgás vagy ugatás nem jön ki belőle a macska reakciójára, és ez szerintem jó jel, olyan csodás lenne, ha idővel megismernék egymást és viszonylag jóban lennének! :) 






33 megjegyzés:

  1. a kiskutyákról sacc per kb lehet tudni mikor fognak üríteni: nagyon kicsi a húgyhólyagjuk, nem bírják visszatartani a vizeletet csak nagyon keveset. Így kb 2 óránként lehet számítani a pisilésre...aztán ébredés után általában megy, egy kiadós játék után ismét. Kicsit megnehezíti, hogy a pisilésre kicsi kölyök korára nem nagyon ad jelet, simán csak guggol és ereszti, ezért nagyon résen kell lenni és lehetőleg elkapni még pont akkor amikor guggolna, ekkor vinni a kijelölt helyre, vagy megszakítani közben, helyre vinni és megvárni amíg ott folytatja. A szidással nem sokra fogod vinni. A kakilás elméletileg könnyebb, azt napi 1-2x fogja végezni, és a kakihoz sokszor "nekifog", forog körbe szagolgat stb. Ilyenkor érdemes ismét a kijelölt helyre vinni és várni. Ha látod, hogy készül pozícióba görbülni, rögtön kapd fel és vidd a kívánt helyre. Amikor a megfelelő helyen produkált, dicséret, simi, stb örömködés, ha félre sikerül, akkor nem kell foglalkozni vele. (enyémet egyszer se vertem meg amiért a házba piszkított, a lehető legérdektelenebb képpel töröltem-takarítottam fel. A kutya kimondottan vágyott arra, hogy dicsérve legyen s hamar nekifogott igyekezni azokat a viselkedés formákat produkálni amiért figyelem és dicséret járt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére a kakit tényleg jól jelzi előre, ő még nyüszög is előtte. Tegnap hatszor kakált. :O Remélem majd csökkenni fog, hajnal egykor nyomta az utolsó adagot. :)
      Én sem szándékozom verni, de azért leszidom, mert a kis lükepék mindenáron el akarja szedni a törlőt, és nehogy már azt higgye, hogy milyen jó bentre csinálni, mert utána jön a játék. Amúgy szerintem okos kutyu, napról napra jobban idomul, kezdjük kiismerni egymást. :) De azért várom, hogy felnőtt legyen. :D

      Törlés
  2. Nekünk spánielünk és perzsamacskánk lett nagy span a panelban.
    Macska volt előbb, sértődött is rendesen, az elején a hűtő tetejéről le se jött napokig (macskaalom is a konyhában, folyamatos szellőztetés és fertőtlenítés...).
    Aztán valahogy jóban lettek (majd küldök képet).
    Amikor a kutyát végül családi házba adtuk, hazaszökött hozzánk, pedig nem is sétáltunk vele arra, még vonatsíneken is át kellett jönnie. A macska addig lelkibeteg volt... A kutya korábban sosem ment egyedül a fürdőkádba, akkor viszont boldogan rohant. Ja, az egyik szomszéd hozta fel, mert lent álldogált az ajtó előtt, hogy nem a mi kutyánk?

    Olvasd el Caesar Millant, majd átküldöm, szerintem kutyanevelésben az egyik legjobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ismerős, nálunk az ágy alá bújt be a macska, és onnan morgott folyamatosan, az első napokban ki sem jött, így a macskaalmot betettük az ágy alá. :S Napokig nem is kakilt, de szerencsére már kezd feloldódni, bár még nem haverok.
      Köszönöm szépen, megkaptam a könyveket, hálás vagyok érte, néztem régebben a műsorát, meg még a spektrumon a domina kinézetű nőét is, mindig érdekelt amúgy a kutyanevelés, így meg pláne bele fogom magam ásni. Várom a képeket is. :)
      De durva, hogy hazament. De drága. Na ilyenkor azért kíváncsi lennék azok véleményére, akik elvakultan panel-kutya ellenesek, mert hogy szegény kutya... De gondolom főleg miattatok ment vissza. És utána maradhatott? Várom a képet róluk. :)

      Törlés
    2. Küldöm a képeket, csak még a költözés óta a fényképes doboz nem került a kezembe...
      Nem, nem maradhatott, apa kemény volt, visszavitte... az volt a baj, hogy mindenki munkahelyen-suliban-oviban, - én jártam haza nagyszünetekben meg suli után (fakultációk előtt - a suli szomszédságában lakunk) kutyát sétáltatni -, és volt olyan, hogy becsurgott a pisi-kaki. Akkor még nem lehetett kapni ilyen kutyapelusos izét...

      Törlés
    3. Ja, és kutyanévre a Schwarz vagy Kormos jutott eszembe...

      Törlés
    4. Értem, hát igen, én is csak azért mertem bevállalni, mert max. részmunkaidőm lesz, így lesz idő levinni. De végül belenyugodott a macska, hogy elment a kutyabarátja?
      Aranyos nevek, de már döntöttünk: Fickó lett.

      Törlés
  3. A mi fekete foxi keverék kutyunkat Kokónak hívták (már nincs köztünk :( ). Ezt egy gyerkő is könnyen megtanulná :) ha tetszik hasznald egeszseggel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy már nem él. :( A név viszont aranyos, fontolóra vesszük. :)

      Törlés
  4. Szia!
    Látom - a mancsocskái alapján - elég nagykutya lesz belőle.
    Ezt a sok-sok bekakit és bepisit nem lehet másképp megúszni, csak úgy, hogy amint felébredsz a hónodalá kapod a kutyuskát és leviszed a fűbe, ez nem jelenti azt, hogy mászkálni kell a kutyussal és más kutyusokat sem kell hozzáengedni egészen addig ameddig megfelelő mennyiségű oltást meg nem kapja.
    Ezt a műveletet pedig sűrűn - azonos időpontokban - meg kell tenni, és ekkor sokkal kevesebb lesz a lakásba való kaki, pisi.
    Sok-sok tapasztalás alapján mondom.))))
    Itt találsz sok-sok segítséget http://www.youtube.com/watch?v=sf2tw4gWCnY

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne ijesztgess kérlek! :) Azért bízom benne, hogy nem lesz óriás, az anyja kis közepes méretű, tudom, ettől még apuka lehetett nagy, de azért bízom benne, hogy max. közepes lesz. Valahol olvastam, hogy ritkán a mancs méret félrevezető lehet, hátha most ezt a kevés esélyes dolgot is kifogjuk, végülis 1% esélyünk volt, hogy auti legyen a gyerekünk. :)
      Nem merem levinni, amúgy is parás vagyok, nem szeretnék kockáztatni, bár az előfordulhat, hogy egy kicsit előbb leviszem, mint kellene, de most még csak a parvo ellenit kapta meg, félek, nehogy baj legyen. Pedig már úgy várom, hogy mehessünk, biztos tetszeni fog neki. :)
      Köszi a linket!

      Törlés
  5. En azt hiszem klikkerrel szobatisztasagra is ra lejet nevelni. Keress ra a gugliban, nagyon sok erdekes dolgot lejet a klikker segitsegevel megtanitani nekik. A kutyapelenkat probaltatok?
    En anno ugyanigy kolyokkutyaval a lakasban azt csinaltam, hogy ha valahova odapisilt, odavittem, megmutattam neki a vegtermeket, leszidtam, es ebbol kelloen levagta:) idovel a ti kutyitok is megtanulja majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klikkeren agyalok, a kutyapelusról meg azt olvastam, hogy nem feltétlen jó, mert utána később is oda akarja, lent is. A kakilást már kezdi érteni, én is le szoktam szidni, ha a szőnyegre piszkít. De csak akkor, ha egyből észreveszem, több perc után nem szidom le, mert elméletileg azt nem tudják összekötni.

      Törlés
  6. Akkor nem ez volt a legjobb napod! Sajnos nincs tapasztalatom kutyákkal, csak azt tudom hogy sok a munka vele, mint azt te is észrevetted már gondolom. Fiú vagy lány kutya? Lehet hogy már írtad, de nem emlékszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kukis a drágám. De mindenképp ivartalaníttatni fogjuk.

      Törlés
  7. Szia! Néha benézek hozzád ismeretlenül és most nem volt türelmem teljesen visszaolvasni se a kutyaválasztást(fajta terrier lakásba?nehéz ügy ), se a döntést, hogy miért is lett, de ehhez az utolsó bejegyzéshez mindenképp hozzászólok, próbálok segíteni.
    A kiskutya szobatisztaságának az alfája és omegája, hogy le kell vinni, immunitás ide vagy oda, keresni kell egy helyet, ahol leteszed és ott pisil, kakil, ha végzett felviszed és ennyi volt a séta. Lehet kapni kutyapelenkát amit lakásba használnak pisiltetésre, az is csak működik valahogy, de nem az igazi szerintem. Teszek ide egy linket, ez az én oldalamé, ott van egy Tanács rovat a jövendő gazdiknak. Remélem hasznát veszed!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Keverék, így lehet, hogy nem jön ki rajta annyira a fajtajelleg, a döntést főleg a leányzónk miatt hoztuk, állítólag jó hatással tudnak lenni a kutyák rájuk.
      Nem merem levinni, lakótelepen lakunk, sok a kutya, félek, nehogy elkapjon valami szemét kórt. Én is azt olvastam a pelenkáról, hogy nem feltétlen jó. Várom és köszönöm előre is a linket!

      Törlés
    2. http://www.hatarszelihuncut.roszkenet.hu/?id=tanacs
      Nem tudom, hogy miért nem ment át...

      Törlés
    3. Köszi, nagyon aranyos és szép kutyáid vannak, és hasznos volt amit írtál a leendő gazdiknak.

      Törlés
  8. Aranyos kutyus! Háth, piszkolás ügyben az a tapasztalatom, hogy ahogy írod, hogy leszidod, ha nem jó helyre piszkol, ez jó nagyon! Ha látod szidd le, és vidd oda a helyes piszkolás helyre! Mond el neki mindig, hogy oda kell! Ha ügyi, akkor nagyon dicsérd meg, jácc vele! Esetleg a rossz helyről a piszkot vidd, tedd a helyes helyre, hagyd ott! Máshol mindenhol törölj fel, hogy ne érezze a szagot! Mindegy mivel, legyen az fertőtlenítő, vagy sima felmosó, lényeg, hogy a szagot eltüntesse. Oda fog szokni! Sok szerencsét, örömöt a kutyihoz, na ér persze Hancsihoz továbbra is!

    Üdv Ani!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első napokban minden nap felmostam a taposót, és utána esett le, hogy így csak a szobában érzi a szagát, persze, hogy wc-nek gondolja. Utána, akármennyire is undi, egy kis kakás-vizes törlővel tapicskoltam a legideálisabb helyre, a többit meg felmostam. És nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik beválik, eddig 8 kakiból 8 kintre sikerült. :)
      Köszi a jókívánságokat, jó lesz ez, csak az eleje nehéz. :)

      Törlés
  9. Pár link:
    http://kutyapraktika.hu/szobatisztasagra-neveles-2

    http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/szobatisztasagra-a-kiskutyat-is-nevelni-kell/372/

    Ez tűnik a legjobbnak, lényegében az előzők pontokba szedve, összefésülve:

    http://www.kutyatippek.hu/Szobatisztasag

    A lényeg, hogy oda kell figyelni, és amikor látod, hogy készülődik, akkor gyorsan odavinni a WC-jére.

    Ami azt illeti, az a világos szőnyegpadló eléggé nagy merészség kisgyerek mellett is, nemhogy egy fekete kiskutya...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a linkeket! A 3.-at el is olvastam, jól össze van foglalva.

      1 éve lakunk itt, és ez a szőnyeg volt, nem mi választottuk, de szerintem amúgy nem olyan gáz a világos szőnyeg, bár egy takarítás nem ártana neki, nemsokára szerintem megejtem. Mikor ideköltöztünk meg voltam tőle rettenve, de sokkal kevésbé látszódnak rajta a szöszök meg az ilyesmik, mint mondjuk anyu sötét színűén, lehet, hogyha majd módunk lesz kicserélni, akkor is világost fogunk választani.

      Törlés
    2. A probléma a kutyaszőrrel lesz. És azt nem könnyű a textilből eltávolítani.
      Felnőttként gyakorlatilag egész évben vedleni fog, és egyszerűen hihetetlen, mennyi szőr lejön róluk...
      Nálam épp ezért nincs is szőnyeg a földszinten, ahol a kutyák ki-be járnak. Régen volt (még anyukán életében, mert szerinte a lakás csak szőnyeggel az igazi), rengeteget kínlódtam vele.
      Ha tényleg terrier származék, akkor talán nem olyan vészes a helyzet, mert azokat trimmelni szokták.
      A már említett 12 macskás barátnőm egyik kutyája uszkár, akit rendszeresen nyírnak (a trimmelés más), és neki nincs problémája a szőrhullással, legalábbis az uszkárja nem szőröz.

      Örülök, hogy a kezdeti nehézségeken úrrá tudsz lenni, ügyesen csinálod :-)

      Törlés
    3. Kíváncsi leszek milyen lesz majd a szőre, ha felnő, gondoltam rá, hogy fésülöm, hátha kevesebb lesz a lakásban. Mondjuk macskaszőrrel és az én hajszálaimmal is tele van, szóval már nem oszt nem szoroz. :) Meg anyósomnak van szőnyegtisztító gépe, és biztos sokszor fogom használni, hogy a szag egy kicsit enyhüljön, mondjuk az a jó, hogy fáradékony a szaglószervünk, első nap majd behánytam, főleg, fürdetés után, mikor még nedves volt a szőre, de most már nem is nagyon érzem a kutyaszagot szerencsére, vendégek meg nem nagyon jönnek.

      Köszi, holnap már 1 hete, hogy itt van, és kezdjük megismerni/megszokni egymást.

      Törlés
    4. Az ázott kutyaszag tényleg rémséges :-)

      De hamar elszáll, és szerintem ha már szobatiszta lesz a kis hercegetek, akkor a büdösség is csökkenni fog. Szerintem nálam nincs büdi, meg a kutyás-macskás barátnőimnél sincs, pedig mindegyiknél több jószág van, és kijárnak a lakásból a kertbe.
      Egyiküknek skót juhásza van (hú, de szeretnék én is egyet :-) álmaim kutyája :-) ), hatalmas bundával, amit ha megázik, törülközővel szárogatnak, hogy hamarabb rendben legyen :-)

      Szerintem a macskaszar szaga mindent überel, amire egy kutya képes, még akkor is, ha az alom gyorsan beszívja.

      Ja, ha már itt tartunk, remélem, zárt almosládája van a cicának.
      Ugyanis a kutyák roppant kedvelik megenni a macskaszart, igencsak gyorsnak kell lennem, ha meg akarom ebben akadályozni őket...
      Mmint nem megenni :-) hanem kiszedni az alomból. :-O

      Törlés
    5. Borzasztó szag. :D Amúgy az jutott eszembe, hogy lehet, hogy nekik meg mi vagyunk túl szagosak, nem? :)

      A skót juhászok nagyon szépek. Nekem az álmaim kutyája amúgy a Bernáthegyi, de azért panelban nem merném tartani. :D

      Nekem most büdösebbnek tűnik a kutyagumi szag, mint a macsakaka; de szerintem ez azért van, mert azt már megszoktam, ez meg még új az orromnak, eleinte még kicsit öklendeztem is. Húúú, de tudod, mi a nagyon büdös? A szarkuka. Dolgoztam a menhelyen, ahonnan a kutya van, és ez a sintértelep mellett van, és közös kukákat használnak. Vödörbe gyűjtöttük, majd a nap "fénypontja" volt, mikor tele lett a vödör, és ki kellett önteni a kukába. Főleg nyáron volt brutális. o.O

      Igen, zárt a bigyója a cicának szerencsére. Nem is hallottam, hogy szeretik megenni a macskaszart. Fúúúj! De mi vezeti rá őket, hogy megegyék??? Kár, hogy nem tudnak beszélni. :)

      Törlés
  10. Hamu? :)
    Sajnos benti kutya ügyben nem vagyok képzett, a mieink kizárólag kint laktak, és oda csináltak, ahova gondolták. Vagyis a mindenki által látott előkertbe, a gyepre és még véletlenül sem a hátsó udvarba...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos név. :)
      :O Milyen kis piszkok voltak, hogy a hátsó kertbe nem akarták végezni a dolgukat! A menhelyen van egy kis füves rész, hogy tudjanak legelni, és emlékszem, milyen nehéz a gyepből kiszedni a kaksit. :S

      Törlés
  11. Szió! Egy zugolvasód vagyok, és egy kis "negatívat" jöttem pötyögni, ha nem haragszol... :) A kutyust még MOST szoktasd le a szobában levésről... Évek múlva kegyetlen dzsuva, és szag lesz. (Látom világos szőnyegetek van) Anyuméknál egy francia bulldog van, aki rendszeresen fürdik, de hááááát na. Már ott tartok, hogy nem szívesen viszem oda a gyereket, mert a kutyaszőr hazajön velünk a talpán-ruháján, földön játszásról már szó sincs, meg lett egy "kellemes" kutyaszag szőnyegbe beleivódva. :\ Persze ha téged nem zavar, nem is szóltam, de én gyűlölöm ha a kutya a szőnyegen fetreng...
    Egyébként sok sikert az új családtaghoz, örülök hogy jókat nevet a kislányod rajta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem haragszom. :) Az a jó, hogy már megszokta az orrom, és anyósom szőnyegtisztítójával majd gyakran nekiesem a szőnyegnek, hátha enyhül picit a szag, de engem nem zavar, és ritkán jönnek hozzánk látogatók. Amúgy olvastam több helyen, hogy azok a gyerekek, akik kutya -és macskaszőr közelében nőnek fel, vagy sokszor találkoznak vele, kevesebb eséllyel lesznek felnőttként allergiások. :)

      Törlés
  12. Jujj, de lemaradtam :) Gyönyörű kutyus! A cicával nagyon jól össze fognak barátkozni (nálunk mindegyik cica-kutya páros jóban volt), Cuki meg majd megszokja, hogy a kutyus is ott van és nem bánt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon el vagyok most maradva a blogolvasással is, a kis büdöse lefoglal. :) Már nagyon sokat javult a helyzet, akkor is előmer jönni a cicus, mikor ébren van a kutya. A leány is kezdi megszokni, a kutya is kevesebbet ugrál.

      Törlés