lassandebiztosan

2014. március 31., hétfő

Azt a homofób mindenségit neki!

Welcome_To_Reality posztjában olvastam egy nagyon jó kezdeményezésről. Elméletileg Ember is benne van, hogy 1 hétig éljünk úgy, mintha egynemű pár lennénk. Minden részlet megtalálható a bejegyzésben. Már ezen a héten is megpróbáltam volna, de meg vagyok fázva, így nem hiszem, hogy megyünk társaságba, így a 4 fal közt meg nincs értelme, hisz ennek a kihívásnak pont az a lényege, hogy szembesüljünk olyan szituációkkal, amiknél nem mutathatjuk ki, hogy egy pár vagyunk. Amint kipróbáljuk, beszámolok majd róla.

A kommenteket olvasva viszont elborzadtam. Ez a birkaképű jókora korlátolt lehet. Eleinte azt hittem, hogy csak trollkodik, számomra ugyanis felfoghatatlan, hogy valaki hogy gondolkozhat így, azt hittem, hogy csak heccből ír ilyeneket. De beleolvastam az egyik hsz-ében linkelt, szegény homofóbokról szóló bejegyzésébe (végig nem bírtam...), így szerintem ő tényleg így vélekedik. Hogy merészeli betegségnek és bűncselekménynek beállítani a homoszexualitást valaki??? Mindegy, nem is húzom fel magam, de azért érdekes és ijesztő nézeteket vall az illető. És még büszke is rá. Jah, és valamiért nagyon érdekli a homofóbokat, hogy leszbi vagyok -e vagy sem, nem először kérdezték már tőlem. Sőt, most férjem nemi identitása felől is érdeklődtek. o.O (Amúgy van egy elméletem az ennyire szélsőségesen homofóbokról... szerintem elképzelhető, hogy valójában melegek, csak nem merik bevallani maguknak és ezért akarják mindenáron valami fertőnek beállítani és az elnyomás miatti frusztrációjukat öntik olyanokra, akik velük ellentétben fel merik vállalni vagy legalábbis maguknak be merik vallani, hogy az azonos neműekhez vonzódnak. Nem biztos, hogy így van, de nekem a vérgyűlölködőkről ez szokott beugrani.) 

21 megjegyzés:

  1. Nekem a legkedvencebb ex-kollégám és egyik legjobb barátom buzi. Direkt így írtam és nem homoszexuálisnak, mert ő nem, hogy nem sértődik meg rajta, hanem magát is így hívja (egyébként kb. ez pont olyan, hogy sokan finomkodva romáznak, aki nem akarja megsérteni ezt a kisebbséget, miközben ők magukat cigánynak hívják és sokak pont ezen sértődnek meg, hogy roma. Legalábbis ilyet mondtak az egyetemen anno nekem.) Na, szóval ez a kollégám ilyen jólnevelt buzi, nagyon intelligens meg minden és ő amikor olyan volt, megkérdezte, hogy zavar-e, ha előttem ad puszit, csókot a párjának, mert tudja, hogy ez azért nem mindenkinek fér bele. Nem zavart :) Tényleg, van akit az is zavar, ha heterók nyalakodnak utcán, mást meg még meredekebb dolgok sem.
    Abban teljesen egyetértek, hogy a vadul kapálózok és ellenállók látens buzik lehetnek :)

    VálaszTörlés
  2. Barbara Várkonyi2014. március 31. 20:55

    Ilyenkor látni, hogy én.lájkoltam? :-)
    Nekem voltak cigány barátaim a középiskolában. Sőt, ott az egyik legjobb barátnőm is az volt. Amikor elvitt a baráti körébe, akkor furán néztek rám. Aztán persze tesó lettem. :-)) a lényeg, hogy cigánynak hívták magukat, nem romáknak. Úgyhogy én ezt a nagy roma dumát sosem értettem. A melegek esetében én nem szívesen használom a buzi szót. Főleg, ha velük beszélek... vagy esetleg tudom, hogy olvas meleg is. :-) ;-) a buzi szót káromkodáshoz is használjuk... a csengése gonosz. Nekem is mesélt olyat a barátnőm, hogy a meleg haverja buzinak.hívta magát... lehet, higy te azért vagy ebben laza, mert személyes tapasztalatod van... én meg azért merek cigányozni. :-)

    VálaszTörlés
  3. Barbara Várkonyi2014. március 31. 21:06

    Mi sem tudjuk elkezdeni. Babit holnap műtik. Viszonylag könnyű lenne távol maradnunk egymástól. Egyébként engem sem zavar semmi... ergo még egy tüllszoknyát ia rádobhatok Babira és úgy szökellhetünk. (most csak utaltam a konzervatív vitánkra. )

    VálaszTörlés
  4. Welcome To Reality2014. március 31. 21:30

    Embere válogatja, hogy hogy viszonyul a buzi szóhoz. Én csoporton kívülről nem nagyon szeretem hallani, mert jó eséllyel sértő szándékkal hangzik el (csoporton kívülin értem azt, aki intoleráns, vagy nem nyíltam meg neki). Azt vettem észre, belül is egymás szidalmazására használjuk általában, de az meg nem zavar, van valami cinikus humor mögötte.

    Pl. Steiner Kristófnak nincs baja vele, pont a sokszori használattal akarja elvenni a sértő élét a szónak. Etimológiai bravúroskodás szerintem.
    Vannak akik külön megemlítik, hogy ők melegek, és megvetően beszélnek a buzikról, akik promiszkuisak és hülyék - nem úgy mint ők.


    Szóval ahány ember, annyi meggyőződés. Azért a meleg kifejezéssel nem nagyon lehet mellényúlni.

    VálaszTörlés
  5. Welcome To Reality2014. március 31. 21:39

    Ja, Maxvalról meg annyit, hogy ő erre a témára kifejezetten izgul a pedofíliával együtt, mindig az elsők között kommentel ha erről van szó.

    Közhely, de a homofóbok tényleg látens melegek.
    http://index.hu/tudomany/2011/06/14/a_homofobokat_felizgatja_a_meleg_porno/

    VálaszTörlés
  6. Most így, hogy mondod, látom, de értesítést nem kaptam a like-ról, csak a válaszról :)
    Miért ne mernénk, abszolút nincs bennem bántó szándék ezzel a szóhasználattal és még tudományosan is megalapozott. De pl. ez a barátom a "kislány" a kapcsolatokban, de leköcsögözni nem szoktam, nem mintha megsértődne rajta. Majd kipróbálom :D
    A cigány meg tényleg alapból nem egy sértő szó, jó, hogy jelenleg főleg pejoratív értelemben használja a többség, de ha felsorolod a "fajtáikat", hogy beás, oláh stb. akkor is cigány a vége, nem roma. És tök nehéz lehet ennyi előítélettel létezni mindkét csoportnak.

    VálaszTörlés
  7. Én akkor ilyen szempontból prűd vagyok. :) Mármint olyanból, hogy emlékszem, abban az időkben, mikor nemrég óta tudtam a barátomról, hogy meleg, akkor is mocskos volt a szám, mint mindig, és buziztam meg ilyenek. Nem akarok hazudni, de lehet, hogy pont férjem húzott fel valami hülyeséggel és lehülyebuziztam, majd rájöttem, hogy itt van egy valódi meleg és hát ott pironkodtam, de a srác jól kezelte. :)


    Tök korrektül kezelte ezt a témát a barátod. Megkérdezte, gondolom akkor sem haragudott volna meg, ha nemet mondasz, de így meg nem kellett feszélyezve érezniük magukat. Szerintem ez így teljesen oké, de remélem idővel az egyneműek puszija/csókja/kézen fogva sétálása/házassága/gyerekvállalása is teljesen természetes lesz! :) Én azért bizakodó vagyok ilyen téren. Lehet, hogy addigra öreganyó leszek vagy már nem is fogok élni, de idővel hátha!

    VálaszTörlés
  8. Ha rámék a felfelé nyílra, akkor látom, hogy kik tetszikelték az adott hsz-t.
    Na, látod, Babi, hogy az integráció mekkora sukárság? Te mikor tesó lettél, akkor valójában integrációban részesültél és ezért tudsz erről a témáról így nyilatkozni. Legalábbis szerintem. És gondolom, ha meglátsz egy cigányt, nem egyből és kizárólag csak a negatív dolgok jutnak eszedbe.
    Hidd el, Fanni is hasonlón fog átmenni, csak még fiatalabb korában, így a szivacs agyacskája még inkább rá fog állni az elfogadásra és természetesnek veszi, hogy az ő ovijába/csoportjába jár mondjuk egy DS-s, auti, mozgássérült gyerkőc, és szerintem ez bele fog ivódni, és felnőttként sem fog megijedni, nem fogja magát kényelmetlenül érezni, ha egy csökkent munkaképességű kollégája is lesz.

    VálaszTörlés
  9. Jaj, olvastam :( De örülök, hogy már túl van rajta! De ha felgyógyul, utána szerinted benne lenne?
    Baszki és azóta sem derült fény a rejtélyes tüllszoknyás jelenetre!!!! Pedig azóta is kísért és megesz a penész, hogy mi lehetett vajon olyan bicskanyitogató a konzervatívok számára! Ez lehet, hogy örök rejtély marad, de lehet, hogy felteszem gyakorikérdésekre vagy nem tudom. De esküszöm, hogy rohadtul kíváncsi vagyok rá!!!

    VálaszTörlés
  10. Na pont ezért is irultam-pirultam, mikor a meleg barátom előtt buziztam negatív szövegkörnyezetben. :) Bár ő megnyílt, de akkor is kényelmetlenül és bunkónak éreztem magam...
    Egy ideje szívesebben használom a meleg kifejezést, talán azért is, mert a homoszexuálisban ott van a szex szó, és mint a birkaképű hozzászólód és a hozzá hasonló szűk látókörűek leragadnak a szex szónál és egyszerűen képtelenek felfogni, hogy azonos neműek is érezhetnek egymás iránt szeretetet, szerelmet, lehet köztük gyöngédség, hosszútávú párkapcsolat, stb.

    VálaszTörlés
  11. Én is szoktam a férjet lehülyebuzizni :)
    És annak is örülök - a Babinak válaszolt válaszodra válaszolva, na érted - , hogy enyém gyerek is ilyesmi oviba fog járni, ahol lesznek nem nt-ok :)
    Egyszer viszont volt olyan, amit nem tudtam hogy kezelni: egy elektromos székes bácsi láb nélkül és tök hangosan megkérdezte V., hogy hol a bácsi lába? Hogy az is hallotta meg a válaszomat is (beteg a lába). És jófej volt, mert elmesélte, hogy balesete volt, szóval neki ez már nyilván természetes, de nekünk meg annyira új helyzetek az ilyenek....

    VálaszTörlés
  12. Welcome To Reality2014. április 3. 15:30

    "De hogy a jó büdös francba mossa így össze a kettőt???"


    Mindenki annyit tesz meg, amennyi maximálisan telik tőle :) Te és én azért írunk, hogy az esetüket kiemelve okulhassanak belőle azok, akiknek még többre futja ;)

    VálaszTörlés
  13. Akkor megnyugodtam, hogy mások is illetik nem túl kedves jelzőkkel a férjüket. :)
    Értem. ;) És nagyon jó ilyeneket olvasni, mert szerintem pár évvel/évtizeddel ezelőtt az nt szülők felháborítónak és elképzelhetetlennek találták volna, hogy egy nem átlag gyerek ne legyen szegregálva, eldugva, elrejtve.


    Annyira drága és igaz lehetett ebben a szituációban V., egyszerűen mindig elcsodálkozom a gyermekek őszinteségén, nyíltságán. Mert amúgy szerintem a felnőtteket is érdekli, hogy mi történt a lábával, de hát mi félünk megkérdezni. Bennük meg még tényleg ott van a természetes kíváncsiság és ez annyira jó tulajdonság, kár hogy nem marad meg nagyon felnőttkorra. De te legalább válaszoltál. Ezt is Mosolykánál olvastam: egy kisfiú megkérdezte az apukájától, hogy a néni miben ül. A férfi pedig úgy tett, mintha nem hallotta volna a kérdést. Pedig nem szitokszó a kerekesszék. Én ennek a történetnek a kapcsán nagyon kíváncsi lettem volna, hogy a kisfiúban mi játszódott le...
    Személyes tapasztalatom annyi van ezzel kapcsolatban, hogy mikor ragasztottam a szemét bandzsiság miatt, csomó kisgyerek megkérdezte az anyukáját, hogy mi van a baba szemével, és ha legalább egy nemtudom-ot kinyögött volna a szülő, már elégedett lettem volna, de erre a kis szemtapaszos dologra is olyan érdekesen reagáltak a felnőttek, többször megesett, hogy elfordították a fejüket és nem mondtak semmit (direkt lassítottam ilyenkor, mert kíváncsi lettem volna a válaszra).

    VálaszTörlés
  14. Tőle akkor nem sok telik... o.O :D
    Végül is igazad van, elrettentő példának tökéletesek. :)

    VálaszTörlés
  15. Szerintem azért nagyon fontos neki az ilyen jellegű tapasztalás, hogy kitáruljon előtte a világ, már akár ilyen kis korban. Hogy toleráns legyen és helyén tudja kezelni a dolgokat, ezek fontos erények. Mindig is a szűklátókörűekkel szokott baj lenni. Mondok egy nagyon buta saját példát, apja megtanította "kabbe"-t mutatni egyik táppénzen töltött hete alkalmával (unatkoztak biztos), először engem is rohadtul idegesített, hogy basszus 2,5 éves és ilyeneket mutat vagy mond, de aztán továbbgondoltam, hogy előbb-utóbb fogja (káromkodni is sajnos, ha nem is tőlünk lesi el), és így legalább időben megtanulja megfelelő helyen használni (azért van még mit csiszolni rajta, mert a bölcsiben alvás helyett mosolyogva mutatta a gondozónőnek is, aki szerencsére nagyon jófej, szóval nem lett belőle ügy, de no és alakult azóta).


    Én mindig próbálok őszintén válaszolni, ahogy a bácsis esetkor is, az érintettre is tekintettel persze és az ő szintjén, marhaság lenne hermetikusan elzárni a világ nem feltétlenül jó dolgai elől, hogy aztán egyedül szembesüljön azokkal és mondjuk ne én magyarázzam el neki, vagy ne finoman, adagolva.

    VálaszTörlés
  16. :D Elképzeltem, ahogy bemutat a gondozónőnek! :) És eszembe juttatta, mikor az én drágám lehülyézte a volt gyógypedünket, a mostaninál meg "bassza meg" hagyta el a száját. :D Szerencsére ők sem vaskalaposak, így még dorgáló tekinteteket sem kaptam. Meg az is eszembe jutott, hogy az egyik volt barátnőmék is elég szabadszájúak, és a lányukkal megtanították, hogy hát a csúnya beszéd nem illendő. :D És mikor a szülők cifra szavakat mondtak, a kislány egyből mondta, hogy "de anyu, ilyet nem mondunk!" :)

    VálaszTörlés
  17. Nekem is volt egy szitum. Soma fiam mikor meglátott egy kerekes székes kisfiút rámutatott és azt kiabálta: Odanézz anya! Erre én: Hú de jó kerekei vannak! És nagyot, mosolyogtam a kisfiúra aki visszamosolygott, de amilyen tekintetet kaptam az őt toló anyukájától, hát attól napokig rosszul éreztem magam és azon gondolkodtam mit kellett volna tennem. Azt gondolom, egy kedves természetes reakció jobb mint a lesajnáló szemlesütés de tök bizonytalan vagyok mert nem voltam még a másik oldalon és nem tudom én mit várnék el a társdalomtól.Persze lehet hogy csak rossz napja volt, mindenesetre a mai napig bánt az a "nézés".

    VálaszTörlés
  18. A múltkor a 12 éves fiam megkérdezte hogy a buzi csúnya szó? (mivel kezdtek elkanászodni elkezdtem sarcolni őket.20 Ft-ot fizetnek minden csúnya szóért, s gondolom épp a határokat akarta tisztázni) A fakanál megállt a kezemben mert hirtelen nem tudtam mit mondjak.Mert fogalmam sincs. És aztán azt mondtam, hogy ahogy ő akarja használni szerintem igen az eredeti értelmére pedig inkább használja a meleg szót. Erre el kellett magyaráznom a meleg szitut és tök jól megbeszéltük, elfogadásostul és mindenestül a dolgot. Elégedett voltam magammal egészen másnap estig mikor hallom hogy azzal hecceli az öccsét, hú de meleg van itt biztos bejött Soma a szobába, meg Soma meleg vagy? Tudom hogy ez a kamaszkor és úgysem az én hanem a kortárs közeg hozzáállása az elsődleges ebben a korban, de most azon kívül hogy letiltottam minden meleg poént a házban nem igazán tudtam mit kezdeni a szituval.

    VálaszTörlés
  19. Welcome To Reality2014. április 7. 15:50

    Nem tudok ehhez mit hozzászólni :D Az öcsi jól feltalálta magát, és tök jó kibúvót talált a szabály alól ami már önmagában király játék :)


    Egymással szembeni sértő szándékot meg szerintem nem lehet cenzúrázni. :D

    VálaszTörlés
  20. Szerintem jó választ adtál a fiad kérdésére! :)
    És oké, hogy most a haverok hozzáállása az elsődleges, de szerintem a lelke mélyén megmarad az, hogy felvilágosítottad arról, hogy a "melegség" nem valami hú, de csúnya dolog, amiről még beszélni sem szabad. Oké, hecceli vele a tesóját, de a lényeget szerintem megértette.

    VálaszTörlés
  21. És ez a történet is mutatja, hogy a gyerekek mennyivel jobban tudnak állni a dolgokhoz, mennyivel nyitottabbak (mármint hogy a kissrác visszamosolygott). Persze, lehet, hogy az anyukája már annyi csatát vívott és annyi lesajnáló véleménnyel találkozott, hogy a ti reakciótokat is félreértelmezte. Nem akartam nagyon ezzel előjönni, de egy Aspergeres bloggerinával pár napja "civakodom", mert pl. a te, nem bántónak szánt mondatodat az anyuka talán sértésnek vette, és az ominózus blogger is egy kétszavas szókapcsolatot sérelmez (autizmussal élő), de szerintem pont ezzel határolják el magukat. :( A nyílt, őszinte, egymás kölcsönös megismerésére irányuló beszélgetés/kapcsolat/találkozás kapcsán elengedhetetlen, hogy ne görcsöljünk azon, hogy úristen, nehogy bántót mondjak...
    Téged tartalak annyira nyitottnak, hogy az a "nézés" bármennyire is nyomasztó és maradandó élmény volt, nem szegi kedved, hogy közeledj félelem nélkül a mássághoz. De sok olyan személyiség is van, akiknél egy ilyen tapasztalat elzárkózáshoz vezet. És ezért nagy a felelősségük a szülőknek is...

    VálaszTörlés