lassandebiztosan

2014. május 6., kedd

Még egy kis anyák napja, neurológus és a gyerekszoba fala


  • Tegnap átjött anyu és hát azért hozta a formáját... Megint jött azzal, hogy a nővére szerint a szervezetemben felhalmozódott és a terhesség alatt kiürületlen nikotin és a cigaretta további káros anyagai miatt lett autista a leányzó. :( (A terhesség elején letettem a bagót, előtte majd 10 évig szívtam és azért nem voltam kocabagós, immáron lassan 4 éve nem vagyok az, pedig tudom, hogy de jól is esne egy slukk...) Nem kellene ilyenekkel foglalkoznom, meg hát anyu nővére lassan 80 éves lesz, de akkor is fáj. Mármint ez a mingyá' 80 éves lesz dolgot nem lenézően írom, hanem mivel az autizmus diagnosztizálása, értelmezése, tudomásul vétele nem régi, így elnézem, hogy ilyen okokat feltételez a háttérben. De ilyenkor érzem anyámon azt, hogy elemi erővel engem okol, hibáztat, rajtunk kívül mindenki másnak elhisz mindent (kamaszként azt is a pofámhoz vágta, hogy apám miattam lett alkoholista...csak mert lány lettem, amúgy faterom alig beszélget, szerintem jócskán spektrumlakó, de nem hinném, hogy anyámnak igaza lenne ebben a feltételezésében, ahogy leszűrtem). És ez szarul esik, bármennyire is állítom, hogy teszek a véleményére, azért néha eléggé meg tudja fájdítani a szívem... Mindegy, gondoltam magamban köszi, hogy elizélted az anyák napját. Nem mintha olyan nagy jelentőséget adnék ennek az ünnepnek, de azért az nem lett volna olyan szar, ha legalább ezen a napon nem kapom meg, hogy én tehetek arról, hogy auti... 

  • Ma voltunk neurológiai kontrollon. Szerencsére minden rendben; sőt, sokat javultak a reflexei, a hipotóniája is elhanyagolható mértékű már, így csak baj esetén kell a doktornőhöz menni. Ez nagyon jó hír. Ha nem lesz 4 éves koráig szobatiszta, akkor ha szeretnénk ingyenes pelenkát, akkor vissza kell menni. Most tudtam meg, hogy csak 4 éves kor betöltése után jár az ingyé' pelus. Ennek azért nem örültem, mert nagy naivan azt hittem, hogy na, majd már kapjuk is a szakorvosi javaslatot. Mindegy, a törvény az törvény, és azért nagyon bízom benne, hogy 4 évesen szobatiszta lesz valamennyire. A doktornő ismét nagyon kedves volt (pedig megint sima sztk-s rendelésre mentünk hozzá és ha az átkozott ápolási megérkezett volna, akkor azért lehet, hogy adtunk volna neki egy kis hálapénzt, bármennyire is elítélem, de neki tényleg nagyon sokat köszönhetünk, abszolút megérdemelte volna!).

Forrás: Pinterest
  • A fallal kapcsolatban meg arra jutottam, hogy talán a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb és a hibákat valamennyire eltüntető megoldás az lenne, ha vennék stencilt meg akrilfestéket és ezek segítségével csinálnék valami lehetőleg függőleges, ismétlődő mintázatot. Remélem sikerül majd megvalósítanom az elképzeléseimet. :) Nem adom fel!!! Hasonlóra gondoltam, de akár egyszerűbb is lehetne, a lényeg, hogy kicsit világosodjon a szoba és ne legyen annyira észrevehető a nem szándékos csíkozottság... :O

21 megjegyzés:

  1. Azért tegyük hozzá, az is kemény, ha anyád olyat vág a fejedhez, hogy miattad lett apád alkoholista. Mert lány lettél. Ez olyan nagyon az alja, hogy nullát kéne érjen a véleménye (persze ez nem ilyen egyszerű, csak a megütközésemet fejeztem ki a dolgon.)

    VálaszTörlés
  2. Ja és a gyerekszobai gipszkarton falunkat após 3* kente át citromsárgával. (azért após, mert, amikor mi nekiálltunk az maga volt a csőd... de nagyon tényleg. :) ) És bizonyos fényviszonyoknál még most is csíkos a fal. De engem érdekel? Nem. :)

    VálaszTörlés
  3. az elsőre inkább nem írok semmit...
    A falra vennék még egy doboz festéket, és átkenném, nem pedig ilyen díszítéseken gondolkoznék - legalábbis a jelenlegi kinézete mellett biztosan nem. Nagyon durván csíkos, ezt nem leplezik a díszek. Inkább egy újabb doboznyi festékre költenék...

    VálaszTörlés
  4. Jaj Kati :(
    Az jutott eszembe, minek neked ellenség, ha közeli rokonaid ilyenek :(( Nagyon sajnálom tényleg, ilyenkor pont ez hiányzik még az ember lelkének...

    VálaszTörlés
  5. Hát erre alig találok szavakat...de sajnos az "idősebb" (csakmegsérteninemakaroksenkitezzel :) ) generáció valahogy tényleg másként fogja fel a dolgokat. Okokat keres, mert neki sem könnyű megbirkózni. És a legkönnyebb ok a másik hibáztatása, mégha ezzel fájdalmat is okoz, és mégha oly blőd is az ok, mint pl. a terhesség előtti dohányzás . . .

    Apósom most pl. mikor a gyerek már egyre többet jár, önállóan is próbálkozik (♥) sután megkérdezte, hogy akkor most már tuti nem az a baja, mint amit mondtak? Mondtam neki, hogy de, tuti az a baja, de attól még fog járni, csak kitudjamikor. Mondjuk ez persze nem egy kategória anyukáddal, mert nem hibáztat vele senkit, csakhát a tudat, hogy nem hiszi el, vagy bízik benne, hogy mégse, felvet kérdéseket ... Szóval amellett, hogy nem érvelek jóanyád mellett, távol álljon tőlem, de biztos, hogy őt is bánja a dolog, csakhát a maga módján ez így jelenik meg.

    Vele nem beszéltél erről? A 80 éves nénivel nyilván nem, annak nem sok értelmét látom :) De anyukáddal nem lehet leülni?

    VálaszTörlés
  6. Anyukád: ájájájjj....
    Fal: én még így sem tudtam volna megcsinálni
    Pelenka: valóban 4éves kortól lehet. És sajna bejött egy új rendelet -nem tegnap, de nem követem annyira, hogy naprakész legyek-, miszerint nem lehet 2/több féle pelust felírni egyszerre :(, így marad a próba szerencse.

    VálaszTörlés
  7. Nézd csak mire bukkantam! Ez azért nagyon sok mindent megmutat ebből az egészből, nekünk laikusoknak.
    http://www.kreativ.hu/reklam/cikk/reklam_mutatja_be__hogyan_erzekel_egy_autista



    A videóról rögtön a mintás fal terved ugrott be.

    VálaszTörlés
  8. Anyám nem gyenge nőszemély... :/ Alapjáraton jó szándékú, de hát, őőő, izé, elég érdekes személyiségű és lelkibeteg meg hasonlók... Igyekszem nem figyelembe venni a mondatait, de olyan nehéz. Főleg, hogy azért csak az anyám, akármilyen is, és bár legszívesebben sokszor elküldeném a búsba, mégsem tehetem meg tiszteletből. Vagy valami hasonló ok miatt...


    De miért volt maga a csőd a festés nálatok? :)
    Azért megnyugtató, hogy másnál is indirekt csíkos a fal és nem kap tőle hülyét az illető. Igazából engem inkább az zavar, hogy én követtem el, pedig hobby szobafestőként és mázolóként eddig jól funkcionáltam... :D Áh, de olyan jó sniccert vettem a minap, hogy szerintem állatjó lesz a szobája a csajszinak. Lehet, hogy megőszülök a végére, de f*sza lesz, ha kész lesz. :)

    VálaszTörlés
  9. Igyekszem hinni a 'minden történik valamiért' dologban (legalábbis most ezzel vigasztalom magam... :P ), így szerintem ez a csíkosság azért történt, hogy rá legyek kényszerítve arra, hogy feldobjam valami cukisággal a szobáját. Mert amúgy a szín tényleg jó, csak sajnos sötétebb, mint hittem; legalábbis ebben a pici szobában elég komor hangulatot áraszt, hiába világos.
    Élőben nem ennyire látványosan gáz, inkább csak ha nagyon oldalról nézzük és bízom benne, hogy a minták majd elterelik a figyelmet a hibákról.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem ez a "mindenáron keressünk okokat" emberi tulajdonság vezetett oda, hogy mondjuk az oltásos mizéria is ennyire futótűzként terjedhetett (itt még nem írtam róla, csak a fb-oldalon) Értem én, hogy kell az ok-okozat, de nah... Ezt nem úgy kellene, hogy közben belerúgunk az amúgy is földön fekvőbe... De tényleg, anyám nővérének még elnézem, na, de hogy anyám nem tudja megtartani magának a diskurájukat, és ráadásul úgy, hogy már csomószor jeleztem neki, hogy még ha engem hibáztat is, legalább ne dörgölje az orrom alá. Áh, még olyat is mondott, hogy mert ideges voltam szülés előtt... Hát ki a jó büdös franc nem ideges ilyenkor??? Na meg hogy nem volt fogadott orvosom, és erről is én tehetek. Jah, neki és férjemnek a szar nst-k-nél jutott eszükbe a vége felé, mikor már valószínűleg nem vállalt volna el egyik doki sem, hogy mé' nem fogadtunk fel valakit. Emlékszem, a szülés napja előtti 7végén ezen össze is szólalkoztunk rendesen.


    Annyira jó volt olvasni, hogy már önállóan is egyre többször próbálkozik a járással! (És nagyon várom ám, hogy írj, nagyon érdekel, hogy mi van veletek, kár, hogy Te nem blogolsz.) Az apósod általi diagnózist megkérdőjelező szituáció is de ismerős... Ne tudd meg, hányszor hallottam már, hogy a szemembe nézett, nem lehet autista!!! :D


    Vele már én is meg férjem is sokszor beszélt, hogy hagyja már abba, de egyszerűen mint a falra hányt borsó. És ha melóba megyek, akkor ő fog vigyázni a lányra... Rettegek tőle. Komolyan olyan, mintha kamasz lenne. És tudod, mi a durva? Hogy a 17 évvel idősebb nővére hamarabb megértené, mint ő; esküszöm, hihetetlen, hogy testvérek (anyám trehány, a nővére rendmániás; anyám munkakerülő, a nővére dolgos, stb.). Csak hát vele ritkán találkozom.

    VálaszTörlés
  11. Ne tudd meg, mekkora káosz van az országban támogatott pelus ügyben (is...), én most úgy érzem, hogy detektívet játszva kinyomozom, mert egyszerűen hülyét kapok attól, hogy ezeket a kis könyöradományokat (mármint nekem óriási segítség lenne, a drága államnak viszont szerintem lópikula összeg a havi pelus), szóval, hogy úgy csinálják, mintha ebből szeretnénk meggazdagodni... Feltettem a kérdést egy facebbook-csoportban és az arányokat úgy mondanám, hogy 90%-nak felírták/felírják 3 éves kor betöltével, míg azért vannak, akik szintén a 4 évet emlegetik. De olyanról is tudok, akinek már 2 éves korától jár. Igaz, ott urológiai problémák vannak, ami más besorolású.
    Erről az jutott hirtelen eszembe, hogy az ország egyik szegletében járt az emelt csp. a kevert spec. fejl. zavarra, míg máshol nem. Azért érdekes, nem??? http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__problemas-gyerekek__4113471-bno-f83-ra-kevert-specifikus-fejlodesi-zavar-jar-az-emelt-csaladi-potlek-es-h
    Azért bízom a jóidős, bugyis időszakban, de úgy érzem, nem érett még a szobatisztaságra. :(

    VálaszTörlés
  12. Nagyon hasznos videó, linkelve láttam auti csoportban, de ezidáig nem néztem meg, most viszont igen. Szerintem nagyon jók az ilyen filmek (nemrég láttam egy hasonlót, ott az illető egy kávézóban volt). Viszont pont az (is) a nehéz az autizmus megértésében, hogy míg az egyikőjüket az egyik inger zavarja, addig ugyanazért a másik érintett pedig éppenséggel rajonghat is, megnyugtató is lehet számára.


    Ma vettem stencilt és a kedvencei vagyis virágok vannak rajta, így azért bízom benne, hogy tetszeni fog neki. :)
    De a videó hatására azért majd oda fogok figyelni, hogy ne ragadtassam el magamat a díszítéssel.

    VálaszTörlés
  13. Hű de rád férne egy pozitív anya! Nem szeretek ilyen nyílt fórumokon - meg amúgy sem - véleményt alkotni bárki hozzátartozójáról, barátjáról, akárkilyéről, még akkor sem, ha az illető maga panaszkodik, mert ez a panaszkodónak is rosszul eshet, de ezt nehéz szó nélkül megállni.
    Azt hiszem, anyukád az a típus, aki képtelen elfogadni tényszerű dolgokat, és mindig, mindenre kell okot és bűnbakot találnia. Az sem semmi, hogy apád alkoholizmusa miatt téged okol, mert lány lettél, de az, hogy még a gyereked kapcsán is ahelyett, hogy támogatna, még megforgatja benned a kést, számomra teljesen érthetetlen. Figyi Kati, sztem ő sem gondolja végig ezeket, legalábbis anya komolyan ilyeneket nem mond a gyerekének, neked kábé ennyire kellene komolyan venni. Vagyis semennyire.

    Sajnálom, és próbáld az ilyemit tényleg elengedni a füled mellett, mert nagyon úgy néz ki, ez, sajnos, az életed része lesz még nagyon sokáig. Próbálj a jóra összpontosítani inkább. Vagy talán megkérdezhetnéd anyudtól, hogy ezeket komolyan gondolja-e? És érzi-e, hogy mennyire megbánt téged?

    VálaszTörlés
  14. Hát ez nagyon nem volt szép anyukádtól! :(

    VálaszTörlés
  15. :( Próbálom magam azzal nyugtatni, hogy bár tényleg csúnya dolog ilyet mondani/írni a saját anyámról, de valóban nem 100-as (papírja is van róla, bár mondjuk nekem is... :D ), így kizárólag ezért nem szakítom meg vele a kapcsolatot. Rendes, meg minden, de basszus, ez nem mentesíti ezek alól. Van, hogy hozzávágom, hogy hogy a francba lehetsz ennyire gonosz, mire egy kis szomorúság tükröződik az arcán, majd pár nap múlva ugyan azt csinálja... (És persze még nekem van bűntudatom ilyenkor, hogy beszóóótam anyámnak.) Érdekes, mert régebben nem volt ilyen gyatra a kapcsolatunk. És csomó helyen olvastam, hogy hű, a gyerek érkezése után felértékelődik az szülő-gyerek kapcsolat, mert a saját tapasztalatunk útján rájövünk, hogy mennyi mindent tett meg értünk az anyánk/apánk, de nálunk ellenkezőleg sült el, ugyanis én arra jöttem rá, hogy a kényelme érdekében mennyi mindent nem tett meg értem a muterom (és anyósommal bár voltak konfliktusaim, de felnézek rá, mert ő nem magát, hanem a gyerekeit nézte és mert lépni!)
    Amúgy anyám a legpesszimistább, legszomorúbb, legszorongóbb, legkényszeresebb ember, akivel valaha találkoztam... És tudod mennyire ijesztő, mikor észreveszem magamon, hogy hasonlítok rá? Ne tudd meg... :/ Igyekszem persze ellene tenni, de azért fhúúú! Komolyan úgy érzem, hogy drága jó Mamákám volt az egyetlen épeszű ember a szűk családi körömön belül, de sajnos ő már 5 éve nincs köztünk. Ő anyám helyett anyám volt. Nagyon értékes, tiszta, jólelkű, egyszerű parasztasszony volt, akinek nagyon sokat köszönhetek és iszonyúan hiányzik! :(


    Az is a baj anyámmal, hogy nem szeret dolgozni. És ebből kifolyólag unatkozik és imád áldozat lenni, ő akar mindig a középpontban villogni, ha nincs gondja, akkor kreál magának és hasonlók. Rengeteget tudnék róla mesélni...

    VálaszTörlés
  16. De tényleg azt kellene, hogy nem felvenni azokat, amiket hozzám vág (kamaszként és fiatal felnőttként azzal is zaklatott, hogy azért nincs mellem, mert cigiztem...és szerinte a hasam is azért dülledt, mert kövér vagyok...), de olyan nehéz az egyik fülemen be, másikon ki dolog betartása. És sajnos szerintem tetszik is neki, hogy felidegesít. De tényleg azt kellene, hogy nem felvenni, akkor biztosan megunná idővel. Csak a hülye, temperamentumos, heves természetemet kellene megtanulnom kontrollálni, de rajta leszek! :)

    VálaszTörlés
  17. :( Azért nagy megnyugvást jelent számomra, hogy ennyien írtátok, hogy szerintetek is túlzásba esik sokszor az édösanyám a kijelentéseivel. Néha már esküszöm, hogy azon tépelődtem, hogy lehet, hogy én vagyok csak túlérzékeny vagy valami hasonló...

    VálaszTörlés
  18. :( Azért még majd nyomozgatok, de nem élem bele magam... Viszont abban nagyon bízok, hogy hátha jövő ilyenkorra szobatiszta lesz valamennyire.

    VálaszTörlés
  19. Jó az a fal, a miénk fehér, rücskös, csíkos és foltos. Na bumm. Rosszul lett leszedve régen az előző tapéta, aztán férj elfelejtett glettelni, mert ő olyan okos hogy ezt is egyedül tudja, (nem tudja) aztán úgy maradt. Néha vendégek mondják hogy jó szar festőnk lehetett ilyenkor rámutatok a férjemre DDDD. A másik témához nem tudok mit mondani. Kifogtad.

    VálaszTörlés
  20. Férjed egy kicsit Mekk Elekre hasonlít néha, nem? ;) (Az enyém is, de már nem merek róla írni, mert mikor meg mertem a blogon említeni, hogy úgy megszerelte a biciklimet, hogy használhatatlan lett, nem lehetett tekerni, tökre berágott... :D)

    VálaszTörlés
  21. Igen, olyan!! Nincs olyan amihez ne értene aztán nézhetek utána mint te a biciklidre DD

    VálaszTörlés