lassandebiztosan

2014. május 3., szombat

Az átkozott falfestés...

Hülyét kaptam tőle, majd teljesen elkeserített, és ez azért is nagy szívfájdalmam, mert ettől eltekintve imádok festeni.

Valamit ki kell találnom, mert így nem maradhat szegény szoba...

Kezdődött azzal, hogy sötétebb, mint hittem, pedig maga a szín nagyon tetszik, pont ilyet képzeltem el csak jóval világosabban. De ez hagyján, ezen még valahogy túltettem volna magam, na de hogy hengerrel se tudjak szépen festeni az már mindennek a legalja. Szégyellem magam  nagyon, de sajnos sikerült valahogy elbaszarintanom és tök csíkos az egész. :( Nem minden szögből látszódik szerencsére, de ez nem feledteti a tudatot, hogy ronda és hogy ennyire benga vagyok, hogy még ez sem megy... És most megszállottan keresem, hogy hogyan lehetne orvosolnii. Gondoltam csíkok festésére világosabb árnyalatból, de azt is biztos elbaltáznám. A másik lehetséges javítás a szivacsos (márványos) technika, vagyis egy világosabb árnyalattal összepacsmagolnám. Ha van valami könnyen és olcsón kivitelezhető ötletetek, nagyon szívesen fogadom, mert teljesen tanácstalan és csalódott vagyok.

Már az eleje szar volt amúgy, hisz már ekkor összeugattunk az emberrel. Hát nem beszólt?! Nekem jutott eleinte a mennyezet (panel, rücskös) és a fal találkozásának festése és nem szeretem a hanyag munkát, inkább több időt fordítok rá. De az előző festő girbegurba vonalvezetését nem szerettem volna követni, így viszont kilátszódott a régebbi festés sok helyen. Meg sehová sem haladtam, ki volt a facom. Mikor elkezdtem, tudtam, hogy szívás, hisz régebben is én csináltam a pepecs munkát falfestésnél (is meg maszeknál is) és persze megkaptam mindig, hogy nem haladok... És ezzel teljesen ki lehet hoznia sodromból. Így már a kezdés is rohadtul "felemelő" volt, legszívesebben világgá mentem volna; volt olyan is, hogy lebasztam az ecsetet és mondom csinálja ezt tovább a f*szom. És olyanokat is a fejemhez vágott, ami fájt ("a maszeknál is ez a baj, hogy mindig túlzásba esel, állandóan tökéletesre akarod csinálni ezért nem haladsz...") Van igazság ebben, tudom magamról, hogy nem nagyon megy a felszínes meló, de az had zavarjon már, hogy pl. a maszek amiben volt, hogy részt vettem, elég komoly fizikai munka, egyáltalán nem nőnek való, mégis viszonylag kevés hisztivel csináltam, mindezek ellenére fikázás az osztályrészem... És nem elismerést várnék, pusztán annyit, hogy ne legyek ilyen élesen kritizálva. Na mindegy.
Akkor is zavart, hogy gusztustalan úgy is, ha pepecselek vele meg úgy is, ha elnagyolja az emberem, így tényleg jócskán kiakadtam, de most komolyan, hát olyan ronda így, nem???

Egyik szebb, mint a másik... Mindkettő vállalhatatlan és bántja a szemem!

Így a dobozában egyáltalán nem tűnt sötétnek. (zuzmó árnyalat) 

Aztán végül ő is belátta, hogy így nem jó és beleegyezett, hogy venni fogunk valami díszlécet vagy mi a tökömet, mert ez így nem maradhat. Persze a Tündüs nem volt nagy segítség, előfordult, hogy lenyúlta a fóliát vagy tapicskolta a falat és hasonlók. Dühöngtem azon is, hogy mé' nem passzoltuk le valahová, de aztán azt meg én ismertem el, hogy bár olykor nem könnyítette meg a dolgunkat, de így legalább látta, hogy mi történik a szobájával és egyáltalán nem vette zokon, hogy más lett a színe, pedig azért féltem tőle, hogy majd mit fog szólni, kiakad -e vajon, de szerencsére nem. :)

Így segített... Takarónak használta, meg rohangált vele. :D Fóliatolvaj!!!

Végül megnyugodtunk és megállapodtunk  a díszlécben, így már csak festeni kellett. Ezután már élveztem, mert amúgy tényleg szeretek festeni, jó látni a folyamatot és tudni, hogy mi csináltuk. (Szerintem ha lenne pénzünk szobafestő-mázoló szakemberre, akkor is mi csinálnánk.)

Csalódás, hogy sötétebb lett a végeredmény, mint amire számítottam. A csíkosság pedig, hát nah! Egyszerűen felháborító!!! Mármint inkább szégyenletes tőlem. :( De ha ez lenne az első festésem, akkor még megérteném, de így azért arcpirító...) Sejtem, hogy mik lehettek a hibák (régi henger, rossz technika). 

Oldalról nézve jócskán látszódik a kontárságom műve, viszont szemből azért szerencsére nem annyira észrevehető...

Valamit tényleg ki kellene találni, hogy mivel lehetne egy kicsit világosítani és elfedni a hibákat... Eddig a szivacsozás tetszik a legjobban, valami hasonlóra gondoltam, csak nem ilyen élénk színekkel, de lehet, hogy gyerekszobában furán mutatna:

forrás

11 megjegyzés:

  1. Egy második réteg talán segítene... Nehogy világos színt kenj a sötét csíkokra, az nagyon bután nézne ki. Nekem amúgy nagyon tetszik ez a szín, jól választottál :)

    VálaszTörlés
  2. Hany reteget kentetek? Sztem ketto kell. A szin pedig szep.

    VálaszTörlés
  3. Az a baj, hogy nem maradt annyi festék, ami elég lenne, venni meg már nem akarunk, mert még a többi helyiséget is ki kellene festeni valamiből.
    Én valami ilyesmi csíkokra gondoltam, csak vékonyabbakban.
    Köszi! Először fura volt a szín a narancssárga után, de már kezdem megszokni. :)
    http://www.pinterest.com/pin/5911043231805530/

    VálaszTörlés
  4. Köszi, nekem is egyre inkább tetszik. :)
    Két rétegben van fent. A fedése amúgy tökéletes, csak szerintem az is lehetett a baj, hogy vészesen fogyott a végére a festék és spórolni kellett, így ezért festettem ennyire függőleges sávokban, hogy ne pazaroljam a festéket arra, hogy az átfedésekbe nagyon átmenjek. Meg is lett az eredménye... :S Mindegy, valamit ki fogok rá találni. :) Meg szebb, mint volt, gond egy szál se.

    VálaszTörlés
  5. Bogdánné Bácskai Éva2014. május 4. 18:17

    Kati, a fal és a mennyezet találkozásánál úgy lehet javítani, ha vesztek ilyen ujjnyi-kétujjnyi széles papír ragasztószalagot, azt felragasztjátok a fehér részre (előbb a fehérrel át kell kenni az összeérő részt is, ahol zöldnek kellene már lennie) - gondolom, ez a mennyezet, majd újra zölddel lekenni a függőleges részt. Aztán le lehet húzni a ragasztószalagot, egyenes vonal marad utána, mivel a papírszalag széle is egyenes. Remélem, érthető :-)
    A férjem festő-mázoló, mindenhová szalagot ragaszt, az ajtókeretekre is, az ablaküvegre is mázoláskor, stb. Általában, ahol két különbözően festett felület találkozik egymással.
    De különben sem muszáj szegélylécet venni, szép papírszegélyeket is lehet kapni.

    VálaszTörlés
  6. A tetejen a feher-zold talalkozasara esetleg tehettek vekony, szinben hozzaillo tapetacsiko :) A vilagosabb vekony csikokat festoszalaggal siman meg tudod csinalni. Bar akkor en mar ugy csinalnam h vilagosabb zold es feher csikokat is tennek bele, valtozo vastagsagban :)

    VálaszTörlés
  7. Bogdánné Bácskai Éva2014. május 4. 20:31

    Nolám. Eltűnt valahová a kommentem.
    Nem baj, leírom újra :-)

    A két szín találkozását festőszalag (ez olyan 3 cm körüli széles papír ragasztószalag) alkalmazásával tudod javítani. Ha a fehér folyt át a zöldre, akkor csak simán felragasztod a fehér felületre úgy, hogy pontosan addig érjen a széle, ameddig fehérnek kell maradnia. Utána átkened ecsettel a zöld festékkel, majd a festőszalagot lehúzod a falról.

    De jó megoldás lehet a tapétaszegő csík használata is.

    A csíkosság eltüntetésére és a világosításra a szivacsos megoldást javasolnám, fehérrel/rózsaszínnel.
    De pl. megoldás lehet virágok, mesefigurák, indák felfestése is, mondjuk ettől nem lesz világosabb, de szebb igen :-)

    A (volt) férjem festő-mázoló, ő minden felület, eltérően festett rész találkozására (pl. mázolásnál ablaküveg, ajtókeret, ill. mellette a fal) szalagot ragaszt, szóval nem olyan rém drága cucc.

    VálaszTörlés
  8. Váááá, de jó ez a szoba, gyönyörű!
    Most úgy vagyok vele, hogy biztos a sors akarta, hogy rondán sikerüljön a festés, így rá legyek kényszerítve, hogy valamivel feldobjam. Mert gyönyörű szín, de hogy ilyen sötét, kissé komor lett a szoba. Iszonyúan tetszenek a csíkok, csak nem tudom, hogy lenne -e hozzá elég kézügyességem, nagy precizitás kell hozzá, és most ez a rusnya hengerezés elvette az önbizalmam. :D
    Most arra gondoltam, hogy stencillel festek majd függőleges mintákat, de a végén lehet, hogy maradok a sima csíkoknál.

    VálaszTörlés
  9. Sajnálom, hogy eltűnt a hsz-ed, olyan bosszantó, mikor újra kell írni, hülyét szoktam kapni...Vettünk szalagot, használtuk is és tényleg nem egy megfizethetetlen valami. A régi lakásban a férjem nem szerette volna használni vagyis inkább venni, hát lehetett szenvedni a végén a takarítással... A plafonnál azért nem mertem használni, mert mondom a rücskökre nem igazán tapadna, de lehet, hogy tévedtem, bevallom, nem próbáltam.Viszont a díszléc vagy mi sem drága szerencsére és tetszik is (találtam 70Ft/m áron is, de átlagban 100Ft/m-ért árulják, 15 m körüli kell belőle + a ragasztó).


    Virágok/indák/valami minta stencil segítségével való felkenésében látok most megoldást. De lehet, hogy a végén festek csíkokat, csak attól félek. (Ha a hengerezést képes voltam elrontani ugye...)

    VálaszTörlés
  10. Bogdánné Bácskai Éva2014. május 4. 21:36

    De ha a csíkokhoz használsz festőszalagot a csíkok találkozásánál, nagy baj nem lehet :-)

    VálaszTörlés
  11. Ahogy magamat ismerem, nem biztos az... :D
    A csíkoknál az a félelmem, hogy ferde lesz, szóval azt méricskélni, meg talán vízimércézni (nincs ilyenünk) kellene és bár elég precíz vagyok, de azért a direkt csíkozás lehet, hogy meghaladja a képességeimet. :) De a stenciles megoldás szerintem járható út lesz.

    VálaszTörlés