lassandebiztosan

2013. június 1., szombat

Az utolsó korai (ebben a tanévben)

 Ez aznap történt, mikor megkaptam az előző bejegyzésben említett meglepit. :) Sokáig aludtunk, le sem merem írni, hogy meddig... Őőőő, fél 11-ig. :/ Tudom, hogy nem a legideálisabb, de mikor gyógypedagógusi fejlesztésre megyünk, akkor hagyom sokáig durmolni, mert ellenkező esetben nincs értelme mennünk, mert annyira irányíthatatlan. Ez amúgy a rekord, ennél későbbi kelés nem volt, remélem nem is lesz. :D És amúgy próbálom normál kertek közé terelni a napirendjét, több kevesebb sikerrel.
 Azért gondoltam, hogy leírom, hogy mik zajlottak egy ilyen foglalkozáson, mert jó lesz látni később, hogy honnan indultunk. Meg hallottam már olyan véleményt, de szó szerint ezt írta egy idióta: "kínzás a gyereknek, és később lelki beteg lesz"... Aki írta, gondolom nem látott még egy ilyet sem, viszont nagyon okosnak hiszi magát... Nem vettem észre a lányomon, hogy aggasztaná ez a fél órás elfoglaltság. Sőt: ugye napirendi kártyákkal próbáljuk gördülékenyebbé tenni az életet, és mikor mutatom neki a "megyünk N. nénihez" kártyát, mosolyogva ül le, hogy adjam rá a cipőt, és kábé félúton azt szajkózza, hogy N. nini, N. nini, N. nini, N.nini. Cuki!!! :)

 Mivel nem igazán mutatott együttműködési szándékot eleinte, így egy idő után itt is bevetettük a kártyákat, amik segítségével óriásit változott a hozzáállása, legtöbbször szépen csinálta a feladatokat:
  • Labda: Leül N.néni elé, én velük szembe. Mondom a kicsilányom nevét, mire N.néni felemeli a fejét az állánál fogva, hogy felém nézzen. (Nah, ez jó hülyén hangzik, de mindegy, remélem azért érthető :D ) Mikor rám néz, gurítom a labdát, majd gyorsan nyomok a szájába kekszet. Tudom, kicsit olyan kutyás-jutalomfalatosnak tűnik, de hatékony.
  • Ceruza: Rajz. Általában itthon is ezzel lehet a leghosszabb időre lekötni. Itt is inkább azt a célt szolgálja, hogy lazítson a nallány. Persze van belecsempészve egy kis fejlesztés is (rávezetés, hogy vegye le, majd rakja vissza a filctoll kupakját; ceruzák csere-berélése).
  • Gyertya: Itt "fújós" feladatok vannak. Gyertyát, vattát, buborékot fújnának, ha Tündüs is csinálná, de a gyertya lángját csak nagy ámulattal bámulja, eddig egyszer sikerült elfújnia. De amúgy tündérarcú, mert mikor N.néni elfújja, mondja, hogy ennyi. :D
  • Ceruza: Ugyanaz, mint az előzőnél.
  • Asztal: Finommotorikára gyúrnak, amiben ügyes. Régen is az volt, ezt már akkor is láttam. Legutóbb már teljesen egyedül fűzte a gyöngyöt a cipőfűzőre, amit ő kígyónak hív. És mindegyik kígyóra csak egyetlen egy gyöngy kerülhet valamilyen okból kifolyólag. :)
  • Dömper: Hasonlóan ülnénk, mint a labdás feladatnál (ha maradna, de általában ekkor már nem akar), és az lenne a lényeg, hogy rakunk, mi felnőttek a dömperbe valami izgit, majd odagurítjuk neki, ő kiveszi , majd visszalöki, megint pakolunk bele valamit, gurítunk, kivesz, visszalök. Ezt nem igazán szereti, nem akar benne részt venni. Valószínűleg el is fárad a végére.
 Szeptemberben folyt.köv. Örülök, hogy nem húztam a bizottságot, mert én úgy látom, hogy ez alatt a fél év alatt is sokat fejlődött. És ha most nem kezdtük volna el, akkor szeptemberben valószínűleg ezekkel a feladatokkal indítottunk volna, N.néni viszont mondta, hogy mivel ilyen kis ügyes, majd már nehezítünk egy kicsit.

8 megjegyzés:

  1. De jó, hogy ezeket leírtad és ezáltal kicsit beleláthattunk egy ilyen foglalkozás menetébe. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ugye, hogy nem gyerekkínzás, mint páran hiszik. :)
      Amúgy olyan fura, hogy a rokonok/barátok/ismerősök közül alig akadt olyan, aki megkérdezte volna, hogy mit csinálnak vele. Valahogy ez is olyan tabu, pedig én szívesen mesélek róla.

      Törlés
  2. Dóri (Kicsipacás) voltam, csak párom nem lépett ki a google fiókjából.... :)

    VálaszTörlés
  3. Istenem mennyi hülye, már nem itt. A korai fejlesztés nagyon fontos, akár teljes gyógyulást, vagy tünetmentességet is ad. Én is jártam az enyémmel, neki a mozgásával volt gond, és minden orvos észrevette, tehát nem csak az én agyrémem volt. 2 hónapig jártunk a fejlesztőbe, és teljesen rendbe jött. Persze az is igaz, hogy nem minden orvos veszi észre, hogy szükség lenne rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nálatok időben észrevették, és hogy ilyen rövid idő alatt rendbe jött. Itt is látszódik, hogy mennyire fontos, hogy korán beavatkozzanak. Én sajnos kifogtam egy vén, arrogáns dokit, aki sikító tünetekre azt merte mondani, hogy lusta, kövér, nagy baba... Nem volt egy zseni, le is váltottam.
      Ja, amúgy én esküszöm először azt hittem, hogy csak viccből írta az illető a fórumon, hogy kínzás, de nem... Párszor próbáltam rávilágítani, hogy idióta, de hajthatatlan volt, így inkább ráhagytam. :O

      Törlés
  4. Ez az első labdás feladat mi célt szolgál? :-O Mármint hogy jön ide a keksz?
    Nagyon durva, hogy valaki úgy gondolja, hogy ezzel kínzod a gyereket. Én nem tudtam soha pontosan mit csinálnak ilyen fejlesztőn, de gondoltam, hogy ilyen játékos, irányított dolgokat. Egyébként nem az a baj, ha tudatlan valaki, hanem ha nem kérdez + hülyeségeket dumál.
    Nem lehet előre tudni, hogy milyen hatással lesz rá/rád a bölcsi, de szerintem is sok 3 év itthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A keksz azért van, hogy összekösse a nevét a "jutalomfalattal", és így motiváltuk, hogy figyeljen a nevére, mert régebben azért hitték/hittük, hogy nagyothall, mert hiába szólítottuk, az esetek döntő többségében nem volt reakciója, most már azért alakul. Csak ez így olyan kutyakiképzősen hangzik, mikor először csináltuk, mondta is a gyógypedagógus, hogy ne ijedjek meg, hogy hasonlít rá. :D

      Törlés