lassandebiztosan

2014. január 29., szerda

Na ki kakilt végre az utcán? És ki pisilt bele a bilibe?

Tudom, szenya vagyok és olyan majdnem blikkes a cím... Legalábbis egy kicsit szenzációhajhász ahhoz képest, ami valójában volt. :D :P

A lent kakilós csodás tettét megelőzte az, hogy előtte szanaszét fosta a lakást... többízben... Hát kössz, Fickó! Igen, ő indult el végül mégis e reménytelennek tűnő napi kezdet után a szobatisztulás felé. Szegénnyel nem tudom mi lett, de vagy bezabált vagy valami bélgyuszi vagy nem tudom, de fosott, mint a Gyuri kutyája... :( És még kis vér is volt benne. Féltem is nagyon, nehogy parvo legyen, de szerény meglátásom szerint nem az (sajnos láttam már parvos kutyát... :'( ). És elméletileg már az oltásoknak is hatniuk kell. Néztem még, hogy esetleg hasonló tünete lehet egy egysejtű parazitafertőzésnek, de most nem jut az eszembe a pontos neve. Aggódtam is, mert zoonózis, de szerencsére az a féreghajtó tabi, amit kapott, az ezt is kihajtja, úgyhogy nem aggódom és egyébként sem egy brutál veszedelmes fertőzés. És megfogadom az állatorvos tanácsát, miszerint havonta féregteleníteni fogom a jószágokat. (Egyébként elég lenne 3 havonta, de mivel ilyen szoros kapcsolatban élünk és ugye kicsi gyereknél hiába mosom meg kaja előtt a kezét, attól még csomó dolgot a szájába vesz meg a taposón hempereg, stb...) Szerencsére eleven, eszik, iszik, vidám, játékos, szóval az is lehet, hogy csak valami felsértette a belét (elég érdekes étkezési szokásai vannak...)

A pisilős viszont sajnos nem a kisleányunk volt, hanem az apja. :) Nem akarom bántani, de elég érdekesen nézett ki a bigyón, alig fért rá, meg ilyenek; de a célért bármit, szóval elnézem neki. :D Fürdés előtt meztelen csicsóka volt a Cuki (aki ma amúgy nagyon nem a cuki oldalát mutatta: iszonyúan elvonulós, makacs, irányíthatatlan, vinnyogós, hangos periódusa volt...) és próbáltuk mesélni neki, hogy milyen állat dolog már bilibe brunyálni. :) Édes volt, mert a kis monológjából pici pillanatig kizökkent és még mosolygott is, mikor agyon dicsértük a faterját, hogy mennyire ügyi, hogy pisikélt a bilikébe. Szeretett volna játszani a pisával, nyúlt volna bele, meg ilyenek. o.O Mármint a lány. :D Amúgy a kutya vizeletben meg előszeretettel tapicskol a lábával... Szintén a csemete. Szóval vááá! Mi meg nem győzünk hülyét kapni ha véletlen egy pisi aknába lépünk. Nem annyira könnyű velük, de majd lesz egyszerűbb is. Remélem! :O :)

Közben meg szétvet az ideg az ápolási miatt, mert olyan "könnyen" értelmezhetően van megfogalmazva az egész és olyan sokféle variációt olvastam már róla, hogy fingom nincs, hogy mire számíthatunk... (De értitek??? Két különféle kategória neve: 1)emelt ápolási, 2)kiemelt ápolási... elképzelhető, hogy én nem vagyok jó képességű, de basszus, ilyen hasonló csengésű elnevezést alkalmazni szerintem baromira  zavaró...) Ugye jár a hosszabbított gyes, de ettől függetlenül az ápolási is, mivel súlyosan fogyatékos (nem, ezt sajna nem én találom ki, BNO besorolás alapján is annak számít :( ... ), szóval így jár a két ellátás közti különbözet. Nagyon kíváncsi vagyok; ha többet tudok, majd mindenről beszámolok. Jaj, hát olvastam olyat is, hogy egy anyuka szerette volna kérni a különbözetet, erre aszonták neki a tanácsnál önkormányzatnál járási hivatalban, hogy vagy gyes vagy ápolási... Szerencsére nem hagyta annyiban, és vitte a kimásolt rendeleteket/jogszabályokat, és kiderült, hogy anyukának volt igaza és tényleg jár. Őrület, hogy mennyire magukra vannak utalva a szülők és felháborító szerintem az, hogy azon személyek, akiknek az lenne a munkájuk, hogy ismerjék a hatályos jogszabályokat, fingjuk sincs róla. Persze remélem nem ez az általános, de azért elég sok rossz tapasztalatról hallottam már. :/

31 megjegyzés:

  1. Az mehet ápolásira akinek semmilyen más munkaviszonya, jövedelme nincsen! Így se gyes, se munka, se nyugdíj nem fér bele! Az emelt, és kiemelt ápolási kérdésben legfőbb az összege! A kiemeltet kapók többet kapnak, és komolyabb kategória is! Szakbizodság dönti el, hogy megadja e, és hogy melyiket! Aztán az önkormányzaté a döntés pár évig, meghosszabbítás céljából!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem így tudom: ha a gyermek tartósan beteg, fokozott gondozást igényel, akkor a szülő igényelheti a gyes és az ápolási különbözetét (4 féle ápolási fajta van, eddig 3 volt, és ha másra nem is, de a sima ápolásira fix, hogy jogosultak vagyunk, vagyis a különbözetre). Benne vagyok sni-s meg autis csoportokban és többen igényelték, és jár.
      Igen, a kiemelt a legsúlyosabb esetekben jár, szóval nekünk szerintem nem (az önkormányzat szerint igen). 18 év alatt annak a szakorvosnak az igazolása kell, aki kiállította az emelt családis papírt. Az emelt ápolásinál pedig elég a gyerekorvos által kiállított papír, amihez felhasználja a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság véleményét.
      Ha valaki elmegy ápolásira, annyi a kikötés, hogy a gyermek 5 óránál többet nem lehet intézményben, az ápolásit kapó nem tanulhat nappali tagozaton, és 4 óránál többet nem dolgozhat.
      forrás: http://www.szocialis_ellatasok.abbcenter.com/?cim=1&id=78181

      Törlés
    2. Jól tudod Kati, én ma voltam az Önkormányzatnál nyomtatványokért. Én is gyes-en vagyok. A papírok leadása után eljönnek majd hozzánk, és ellenőrzik, hogy a meghatározott feltételek közül melyek érvényesek a gyermekre. (nem tud önállóan étkezni, öltözni, stb.) Ez a fokozottnál van így, amit én emeltnek hívok, tehát a kiemeltnél egyel alacsonyabb szinten van. Na, jól megfogalmaztam!

      Törlés
    3. Még az emeltnél/fokozottnál is kijönnek? Nem elég az orvosi igazolás? Ezek szerint akkor nem. Nah, így akkor elképzelhető, hogy nem kapunk semmit (csak azt az 1-2 ezer Ft-os különbözetet, ami a sima ápolási és gyes közt van), mert lehet, hogy belekötnek abba, hogy még pici és azért nem öltözik... Pedig olyan nagy szükségünk lenne egy kis pluszpénzre. :( Na de majd kiderül, remélem mielőbb. Mondjuk ha belekötnek, hogy a kora miatt nem csinál még dolgokat, akkor megkérem őket, hogy jöjjenek le velünk a lépcsőn, majd föl is, ugyanis nem lépcsőzik, csak fél emeletet és már kezdem nem bírni fizikailag. Pedig muszáj. Jaj, nem egyszerű semmi sem...

      Törlés
    4. Bocs, nálunk ez így ment! Nekünk azt mondták, nem lehet munkaviszony, de 4 órában igen, a gyes az ugye munkaviszony, és ugyanazt a célt szolgálja! Azt is azért kapja az ember, hogy otthon legyen a gyerekkel!

      Törlés
    5. A fokozott gondozású gyermek nem feltétlenül ápolásra szoruló! Gyesen vagy, tehát otthon vagy, speciális óvodába járhat majd, így dolgozhatsz mellette, vagy gyesen maradhatsz vele 10 éves koráig! Nem sokat érsz el a sima, különbözettel, vagy az emelt ápolásival, persze több a semminél! A kiemelt se túl sok! De ha tudod, minek magyarázok?!

      Törlés
    6. Mi ment nálatok így??? A gyes nem munkaviszony! Egy jogi fórumról másolom ezt: "TGYÁS, GYED, GYES munkaviszonynak nem számít csak biztosítási jogviszonynak." Nem értem amúgy a kirohanásod...A sok felkiáltójeltől pedig megijedek, de komolyan. :( Nem akarom lenyúlni az adófizetők pénzét, bocs, ha ez jött le az írásaimból... De elég rendesen átbasztak már az ellátásokat illetően (fél éves kora óta járt volna az emelt családi, de csak 2 éves kora óta kapjuk, mert akkor egy normális neurológushoz kerültünk, így "csak" majd 200 ezertől estünk el azért, mert a régi neurológusunk egy péló volt, aki kurvára nem volt tisztában a szabályokkal, sőt, még a fejlesztési lehetőségekkel sem... Mielőtt azt hinnéd, hogy az emelt családi miatt kerestünk új neurológust, nem így történt: azért mentünk el hozzá, mert féltünk, hogy a furcsaságait nem -e egy genetikai eltérés okozza. Az emelt családira a neurológus kérdezett rá úgy, hogy "de ugye kapják?", és lehidalt, hogy nemleges választ adtunk... És azt elárulnám,. hogy nem járt tb alapon a lányomnak az a gyógytorna (Dévény, 8hónapon keresztül), aminek hatására elkezdett járni, és azért nem, mert egy kisvárosban élünk...így maradt a maszek gyógytornász, amire a gatyánk ráment, természetesen egy percig nem sajnálom a rávalót, mert teljesen megérte és érte mindent, de a gyógytorna és a hiányzó emelt családi miatt vagyunk legatyásodva, eladósodva...szóval ne haragudj, ha gusztustalannak találod azt, hogy 1-2 ezerért is hajlandó vagyok kilincselni, de ami jár, az jár és az a kicsi is nagyon jól jönne!) Egyébként a hosszabbított gyes alatt 8!!!!!!!!!! órában is lehet dolgozni!
      Nem emlékszem, hogy kértem volna, hogy magyarázz, de azért köszike! :P :D

      Törlés
    7. Névtelennek: az nem úgy megy, ahogy egyes helyeken gondolják, hanem ahogy a törvényben le van írva. Az, hogy ki hogy értelmezi egyéni szempont, a lényeg abban van amit hivatalosan leírnak. A gyesből nem lehet megélni. A speciális ovikat meg hagyjuk. Nekem csak rövid ideig lehet a kisfiam az oviban, ezért dolgozni nem tudok elmenni, marad a gyes, tehát igenis jól jön az emelt ápolási. Nem én döntöm el, hogy nem megyek dolgozni, egyszerűen nincs rá lehetőségem.
      Kati: igen, azt mondták, hogy kijönnek. Azt hiszem a kiemeltnél nem ellenőriznek, de ott a szakorvos igazolása kell, nem elég a háziorvosé.

      Törlés
    8. Erika, szerintem mindketten egyetértünk, hogy bár dolgoznunk kellene, dolgoznunk lehetne! :( Bár ne kellene ápolásit intézni! És olyan carul esik, mikor rosszat feltételeznek rólunk és naplopóknak titulálnak. Ki lehet próbálni nyugodtan az életünket, sokan szerintem 1 nap alatt véleményt változtatnának, és lehet, nem írnának ilyen hangvételű, negatív hozzászólásokat csupa felkiáltójellel...

      Törlés
    9. Figyelj, én nem bántani akartalak, csak leírtam a tapasztalataimat. Nekünk ezt mondták, akárhova mentünk ezidáig a vak gyerekemmel, szóval most már én nem értem akkor ezek szerint, már semmit. Ápolásira az mehet, akinek semmilyen más jövedelme nincsen, szerintem ebbe a gyes is beletartozik, nem? De az is lehet, ha gyerekről van szó, másképp van. Bár, akkor a szülőnek kell gondoskodnia róla, mindenképp. De ha felnő?

      Törlés
    10. Bocs, de hogy lehet azt értelmezni, hogy, csak az kaphat ápolásit, akinek semmilyen más jövedelme nincsen?

      Amúgy, azért van a gyes, ápolási, hogy otthon legyél, és ha oviba járna, te meg dolgoznál, többet lehetne esetleg ott, és többet keresnél. Régen is voltak sajnos beteg gyerekek, és felnőttek, és semmilyen díj nem járt, régen gyes sem volt.

      Törlés
    11. Nem veszem személyes támadásnak a hozzászólásaid, bántásnak sem, hisz nem is ismerjük egymást. De még mindig nem értelek... Törvényileg meg van határozva, hogy jár a két ellátás közti különbözet is és nem tehetek arról, hogy nem nagykorú a gyerekem. Azt tudnám javasolni, hogy ne higgy el mindent, amit mondanak a hivatalokban, több olyan esetet is hallottam, hogy NEM voltak tisztában a HATÁLYOS jogszabályokkal, rendeletekkel, és csak akkor vették komolyan a szülőt, mikor kinyomtatott paragrafusokkal csapkodta az asztalt... Én akkor tanultam meg, hogy nem szabad bízni csak magamban, mikor le kellett fényképeznem a gyerekem székszorulásos, rohadt vastag kakiját, és összeírni, hogy miket evett, és mindezt lekúrtam az akkori gyerekorvosunk asztalára (nem kérte, hogy ezt tegyem, csak már nem láttam más kiutat a szorulásos mizériából, annyira durva volt, hogy minden kakilásnál féltem, hogy bereped a végbele, olyan súlyos volt!)... Csak akkor vett komolyan, pedig már hetek, hónapok óta pampogtam, de nem foglalkozott velünk, végülis nem neki kellett kipiszkálnia a kőkemény, vastag kulát a saját gyereke kakilójából és nem neki kellett néznie, ahogy szerencsétlen szenvedett és fájt neki. :( És még ezek után is volt pofája azt mondani, hogy eddig azért nem foglalkozott ezzel a problémával, mert nem voltam elég drasztikus. Ezt örökre az eszembe véstem, és ezentúl ezek szerint járok el. Ha ez kell, hát ez kell. Nem áll szándékomban asztalt borogatni, de biztos, hogy ki fogom nyitni a pofám és nem veszek be mindent!
      A gyes egyébként nem jövedelemnek, hanem rendszeres ellátásnak számít.

      Névtelen 2014. február 2. 20:26-nak: nem tudom, hogy te az előző névtelen vagy -e, de nem is lényeg, nem akarom a sziklaszilárd véleményed megváltoztatni, hogy mire való a gyes, de amúgy elárulom, hogy tényleg úgy van, hogy a lányom 3 éves kora után elmehetek 8 órában dolgozni a meghosszabbított gyes ideje alatt, ami egészen 10 éves koráig tart. És ha végül így döntök, nyugodtan lehet utálni érte, akkor is járni fog az a nyamvadt huszonpárezer, amit ezek szerint páran sajnálnak a hozzánk hasonló helyzetben lévő családoktól... Persze ebben az esetben nem jár a gyes és ápolási különbözete, ez egyértelmű.
      Az utolsó mondatra meg csak annyit reagálnék, hogy még régebben pedig elintézték mindezt a Taigetoszon... De szerencsére nem ott és nem akkor élünk!!! Bocs, hogy jár a gyes nekem (még minimum 7 évig), röstellem már komolyan. Na meg az ápolási különbözet is, ha megítélik. Még a végén meggazdagszunk... :D :D :D Jah, amúgy nem is autista ám a lányom, csak eljátszattam vele, hogy kapjuk a segílyt. :) :P

      Törlés
  2. Én egy másik névtelen vagyok, a reg.nélküli zugolvasóid közül :) Ne b*szd fel az agyad az ilyeneken. Épp elég a helyesírásból kiindulni ahhoz, hogy ne vedd komolyan! ("szakbizodság") Nem tudom a kommentelő körülményeit, de aki nem egy "más", "ilyen", "akármilyendenemátlagos" gyereket nevel, nem tudja, hogy mire is elég pontosan amit állambácsi ad...az én gyerekem ugyan nem auti, sajnos egész más jellegű nehézséggel él, de hasonló fejlesztésekre hordom én is, magánba, nagyvárosban, a legnagyobban :) és nekem se járt ingyé a dévény...én csak hallomásból tudom, hogy van valahol ingyen, mondjuk pont vidéken. És akkor még HRG-ről ne is beszéljünk...nálunk pl. a korai fejlesztő sem tb alapon megy, hanem fizetős. Na mindegy, ne húzd fel magad, tudod jól, hogy kell a pénz, és hogy mire kell! teszek még pár felkiáltójelet, hogy nyomatékosítsam !!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor megláttam a moderálásra váró hozzászólások közt, hogy Névtelen írt, egy kicsit megrettentem. :) De miután elolvastam, megnyugodtam.
      Tegnap jól felhúztam magam, de mára már nem érdekel. Ahhoz képest, hogy másoknál milyen rémtörténeteket olvasok, engem még megkímélt a sors a durva trolloktól, egy olyan hsz sincs, amit azért nem tettem ki, mert szidtak benne vagy valami, és azért ennek örülök.
      Sajnos elég kevés helyen finanszírozzák a Dévényt, pedig nagyon hatékony. :( Ez is olyan szomorú dolog, én megbolondultam volna, ha nem tudtuk volna kifizetni és csak néztem volna, hogy nem tehetek érte semmit. Én úgy tudom, hogy Szegeden van ingyen Dévény. Hogyhogy nincs ingyen a korai fejlesztés?
      :D Lehet, hogy a másik névtelennél elromlott az a billentyű, amin a pont szerepel, mert újra elolvastam és egyetlen egy pontocska sincs, csak felkiáltójel. Valószínűleg naiv vagyok, hogy ilyeneket feltételezek. :)

      Törlés
    2. Hehe, én is Névtelenül :D Pesten nekünk úgy lett volna ingyen Dévény ha várok 5-6 hónapot (telefonba mondtak ennyit), hogy a központba be tudjunk menni...Na most egy 16 hónaposnál aki nem tud úgy rendesen megállni a lábán hogy önálló járásra esélye legyen ez kicsit érdekes lett volna...szóval fizettünk mi is mint a katonatiszt...
      Tomi anyukája

      Törlés
    3. :( Na ezen is megbotránkozom, mert basszus, akkor ne mondanák azt, hogy jajjj de fontos a mielőbbi beavatkozás, megsegítés... Miközben valóban "perdöntő" sok esetben a megelőzés, minél előbbi közbelépés (mi is elpazaroltunk egy kis időt a volt dokkernéninknek "köszönhetően" a "jáj, hát kövér lusta baba, azért nem forog" dumája miatt... És pont egy ilyen alapítványról álmodoztam nemrég, mert borzalmas lehet, ha tisztában van vele a szülő, hogy van hatékony fejlesztési lehetőség, de a pénzhiány megakadályozza, hogy megadja neki. :( (Mikor vittük a maszek Dévényre és láttam, hogy milyen szépen fejlődik tőle, attól rettegtem, hogy mi lesz, ha véletlenül valami miatt nem lesz pénzünk rá.) Vagy ha az ingyenes fejlesztés marad, akkor meg hónapokat kell várni és addig tétlenül őrlődni. :( Ha nem is most, de pár éven belül mindenképp szeretnék valahogy létrehozni egy ilyen esetekre specializálódott alapítványt. Mert a szívem szakad ketté, ha belegondolok, hogy a rohadt pénzhiány miatt mennyi baba/kisgyerek eshet el a megfelelő fejlesztésektől. :(

      Törlés
    4. A gyereknek ott vannak a szülei, vállalták!!! De a beteg felnőttekkel senki nem foglalkozik!! :( Ne értsetek félre, borzasztó ha beteg egy gyerek, (Tapasztalatból tudom sajnos), de a felnőttekkel senki nem foglakozik.

      Törlés
    5. Megsúgom, hogy 5% esély van arra, hogy a lányom felnőttként egyedül boldoguljon... Ezért is nehéz amúgy az autizmus megértése kívülállóknak, mert ugye ez nem látszódik és ha a szervezéssel, az agyuk huzalozásával nem lenne baj, vagy legalábbis olyan lenne, mint a többségé, akkor mindenre képes lenne. De ott van pl. a lányom, aki hiába tud járni, nem tudok vele elmenni sétálni... És lassan kinövi a babakocsit... Ez tudom, nem nagy problémának tűnik, de hidd el, hogy az. Persze, idővel ez változni fog, ez ad erőt. De addig igenis nehéz, bármennyire is úri huncutságnak tűnik sokaknak az autizmus. Tud mozogni, de meg tudnám számolni két kezemen, hogy hányszor ment fél lépcsőfordulónál többet... 4.-en lakunk, lift nincs. És oké, akkor cipelem, de hiába könyörgöm neki, hogy legalább kapaszkodjon, neeeem: vagy elernyeszti magát, mint egy rongybaba, vagy megfeszül... Szeretettel várok minden kétkedőt 1 napra! Ki lehet próbálni és utána ítélkezni. És tudom, hogy a statisztika nem minden, de azért elég ijesztő számomra, hogy 95% esélye van arra, hogy felnőttként is a gondozásunkra, de legalábbis a felügyeletünkre fog szorulni. És ha azt nézzük, hogy 1% esélyünk volt arra, hogy autista gyerekünk legyen (arra, hogy lány auti, még kevesebb...), akkor az az 5% nagyon csekélyke... És akkor majd lehet vele foglalkozni felnőttként is. Tudod, hányszor rágódom azon, ha véletlen nem lesz képes az önálló életre, és mi már nem leszünk, akkor mi lesz vele???

      Törlés
    6. Ok, de ne felejtsük el, hogy a megfelelő korai fejlesztéssel a felnőttkori problémák száma jelentősen csökkenthető. Nemrég volt az indexen egy riport Dévény Annával, megpróbálom belinkelni, szerintem baromi fontos amit mond, hogy nem támogatják eléggé ezeket a korai fejlesztéseket, miközben ezzel a felnőttkori gyógykezelések költségei jelentősen csökkenthetőek. Kérdeztem anno a Dévényesünket, h mi lett volna ha nem kezeli a fiamat, azt mondta megtanult volna járni jó nagy késéssel, ami önmagában nem baj, de olyan tartáshibák rögzültek volna nála, amik komoly problémákat okoztak volna neki akár már kamaszként is. Remélem sikerült megelőzni ezek nagy részét...
      http://index.hu/video/?s=tag%3Ad%C3%A9v%C3%A9ny_anna
      Tomi anyukája

      Törlés
    7. Kati, ha nyerünk a lottón :D ...akkor megvannak az álmaim. Egy alapítvány, először egy jó nagy épület (akár régi kúria felújításával) amiben összeszedném a legjobb auti szakembereket és minden egy helyen lenne, bentlakásos résszel, ahol akár hetekig biztosított lenne a hely a messzebbről jövő családoknak is, akár ovival, sulival, később több ilyen központ az országban. Álmodik a nyomor :D :D :D

      Törlés
    8. Megnéztem a videót, köszi! Egyszerűen imádom Dévény Annát, nagyon tisztelem őt, hogy ennyi támadás és el nem ismerés után is kiáll és csinálja. Le a kalappal előtte. Kérdezősködtem a gyógytornászunktól, mikor még jártunk, és mondta, hogy élőben is nagyon aranyos.:)
      De hogy rohadnának meg: 80 millióból van pofájuk csak 17-et adni??? Ez egyszerűen felháborító! De miért nem támogatják jobban? Tényleg az állam érdeke is, hogy rendbe tegyék őket, csak a sok okos ezt nem éri fel ésszel.
      Nagyon egyetértek a módszer szemléletével, szerintem logikus: ami nem megy, nem lehet fejleszteni, először képessé kell tenni rá, utána jöhet a fejlesztés. Én láttam a csodát. Volt pár hónap, mikor olyan volt, mintha nem fejlődött volna a mozgása, de tudtam, hogy az agya a kezelések hatására megkapja azokat az impulzusokat, amiket akkor kapna, ha normál ütemben fejlődne a mozgása. És nagyon durva volt, hogy a gyógytornász szinte napra pontosan belőtte, hogy mikor fog kúszni, mászni, járni. És sosem hittem el neki, de mégis igaza lett. :)
      A tartáshibák és ha nem vittük volna részhez: szerintem a lányunk is megtanult volna járni, de sokkal később, a mászás kimaradt volna, és szerintem olyan bokabedőlése vagy mije lenne, hogy ihaj.

      Nyerjetek a lottón!!!! Nagyon nagy szükség lenne rá egy ilyesmi alapítványra. És a Dévény Anna Alapítványt is biztos mindketten kihúznánk a rossz anyagi helyzetből, ha nyernénk. Na, hátha egyszer! Mondjuk mi csak skandizunk, azon meg nem olyan nagy a nyeremény, de sose tudni, mit hoz a jövő! :)

      Törlés
  3. Én is névtelenül! :)

    Én sajnos nem nevelek gyereket, de tudom, hogy nem lehet megélni ápolásiból, és rokkant nyugdíjból. Vakként elég nehéz bárhol is dolgozni, mert sehol sem kell, és a többi gondot nem is említve. 18 év felett, semmi sem jár, csak 33 000 Ft, na ebből éljen meg bárki! De ezt meg nem nézik, mert minek!? Annak idején, Anyukám csak az emelt családit kapta, és semmi mást, mert nem járt, mert "ne segélyből akarjon gyereket nevelni".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nehéz, sőt sokszor lehetetlennek tűnik elhelyezkedni vakként, de kívánom, hogy sikerüljön, mert az a 33 ezer viccnek is rossz. :(
      Hidd el, én sem segélyből szeretném nevelni a lányom, megvan a véleményem az ilyen szülőkről, nekem van munkaviszonyom, igaz csak részmunkaidős, de a lényeg, hogy van és én ennek is örülök (főleg a mai világban...). Persze, ha visszamegyek és lejár majd az az idő, ami alatt nem rúghatnak ki, kérdéses, hogy maradhatok -e azután is, de remélem, hogy igen. És ha ki is rúgnak azután, biztos, hogy keresni fogok munkát, mert ez a 3 év itthon is ráébresztett arra, hogy nem nekem találták ki ezt az itthonlétet, lassan már becsavarodom komolyan. Szükségem van kötöttségekre, felelősségre, felnőtt társaságra, kommunikációra. Valószínűleg azért blogolok és kommentelek ennyit, mert a férjemmel és a gyerekemmel nem tudok beszélgetni és így élem ki magam. :)

      Törlés
  4. Minden támogatást igénybe kell venni ami jár. Ki kell nyomozni, maguktól el nem mondanák, aztán mindent behajtani. Általában az emberek többsége nem milliomos, miért is hagyna bent valaki az államnak akár pár ezer forintot is ha jár?? Azt nem lopja a rászorult, hanem jár. Nem is tudom miért nem az a lényeg hogy egymásnak segítsenek hogy valóban mi is jár, mint azt vitatni, hogy ha én se kaptam, akkor más se, meg ha otthon vagy akkor minek, stb. Nekem szerencsém volt, amikor a betegség kiderült, az orvos elmagyarázta mi jár, mit csináljak, persze a neten azért leellenőriztem. Mindent úgy kaptam és akkor, amikor kellett. Másoknak meg nem volt szerencséjük, az orvos leszarta őket, nem vett igénybe támogatásokat ami járt volna, meg ki sem állították a papírokat időben, és akkor x összegtől elestek. A sok névtelen közt meg elvesztem, nem tudom ki mit mondott DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De miért nem szólnak? Vááá, csomó ideig teljesárú vonatjeggyel utaztam, mikor vittük más városba vizsgálatokra...Pedig ugye visszamenőleg állja az oep. Senki nem mondta volna ám...
      Ezt a hozzáállást én sem értem, de elég gyakran találkozom vele, bár szerencsére az ellenkezőjével is, például az ápolásira is egy sorstárs anyuka hívta fel a figyelmem.
      Nektek akkor nagyon rendes orvosotok volt. De amúgy a védőnők is szerintem sok esetben többet tudnának az információszolgáltatással segíteni, mint a mért nem szoptat anyuka, hát megöli a tápszerrel azt a szagíny szerencsétlent... Képzeld, mondtam a gyógypedagógusunknak, hogy de jó, hogy 3 éves korától nem kell pelenkára költeni, mert ingyen jár, és elmondta ezt egy anyukának, és hát, mondanom sem kell, hogy nem tudott róla...

      Törlés
    2. Hogy miért nem szólnak? Nem tudom. Kevesebb az adminisztrációja. Vagy be van rekedve DD

      Törlés
    3. :) Remélem a rekedés igaz, azt még talán elnézném...

      Törlés
  5. Hahó! Hátha tudok segíteni. A kiemelt ápolási díjnál a kérelem nyomtatványon meg kell jelöni, hogy kiemelt ápolást igényel, valamint, hogy a magasabb összegű csp-t mire tekintettel folyósítják. - Csatolnod kell a kérelemhez, a szakorvos által kiállított " Igazolás a kiemelt ápolási díjra jogosító körülmények fennállásáról " című nyomtatványt, ami a kérelemnek melléklete, valamint ha gyesen vagy akkor annak a határozatát és az utolsó folyósításról szóló csekket vagy bankszámlakivonatot.
    Azt gondolom, hogy ellenőrizni nem fognak kimenni. A kiemelt ápolási díj összege nettó 47.790 Ft, amit te nem kapsz meg a gyessel együtt, csak a gyest és az ápolási különbözetét, de azt megkapod. Nem nagy tortúra, vagy a járási hivatalba menj, vagy a helyi önk. járási ügysegédjéhez. Ne aggódj, menni fog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Már kértünk nyomtatványt, szerdán megkörnyékezem a gyerekorvosunkat. Az a baj, hogy próbáltuk az emelt családit kiállító doktornőt elérni, de hát ismételten nem sikerült, és ez amúgy eléggé bosszant, mert a nagy távolság miatt csak telefonon és email-ben tudunk társalogni, na de még valószínűleg próbálkozni fogunk. Én abban nem vagyok biztos, hogy a kiemelt jár (egy Rett-szindrómás kislánynak nem állapították meg), szerintem "csak" az emelt. Kíváncsi vagyok azért, hogy mit sikerül majd intéznem. :)

      Törlés