lassandebiztosan

2013. május 29., szerda

A játszóházból kitiltott kisfú esetéről pár gondolat

 Aki szeretné elolvasni az apuka szívszorító facebook-os jegyzetét, itt megteheti:

  Egyszerűen felfoghatatlan számomra ez az egész. Jó, persze, lehet mondani, hogy elfogult, vagyok, mert az új házirend alapján az SNI-s gyerekemet nem vihetem be (nem mintha akarnám, hisz földrajzilag is messze vagyunk az ominózus wellness központtól), de nem emiatt vagyok felháborodva. Hanem amiatt, hogy 2013-ban, állítólag Európában, egy úri játszóházban, ahol elméletileg felnőtt emberek dolgoznak, hogy a fenébe lehet egy ilyen "kommunikációs hibát" elkövetni??? Érdekes amúgy így nevezni a diszkriminációt, ilyen megfogalmazásban még nem hallottam. Itt ugyanis ez volt. Vagy rosszul tudom a szó jelentését... Már az elég érdekes volt, hogy egyszercsak közölték, hogy fele annyi időt tölthet bent a kisfiú (persze ugyanannyiért), mint a normál fejlődésűek. Ez milyen már? És milyen alapon??? Majd a következő alkalomkor felvilágosítják az apukát, hogy ide bizony be nem mehet a kisfiú, mert módosult a házirend, és nem tudnak fogadni és ellátni speciális nevelési igényű gyermekeket.

 A szóban forgó wellness központ a facebook oldalán közzétett egy sajtóközleményt, amitől cseppet sem ingott meg a negatív véleményem róluk, sőt. Jócskán elgondolkodtató volt pár mondat. Főleg az, hogy azok a szegény normál gyerekek mennyire veszélyeztetett helyzetbe kerültek attól, hogy Levente miatt kényszerű figyelemhiányban kellett szenvedniük... Hát ezt egyszerűen nem tudom hova tenni, és nekem valahogy abszolút integrációt szabotáló álláspontnak tűnik. Ne mondja nekem senki, mert nem fogom elhinni, hogy minden esetben több figyelmet igényel egy 7 éves SNI-s gyermek, mint például egy 1,5 éves... Ugyanis megnéztem: 1-12 éves korúakat fogadnak. És ha véletlenül bevisznek egyszerre 2 vagy 3 pirinyó, rohangáló, dackorszakost, akkor nem történik "kényszerű figyelemhiány"??? Egyszerűen nem értem, és mélységesen elszomorít ez az egész.

 A történet iszonyúan felháborított, de annak nagyon örülök, hogy az apuka volt olyan tökös, és nem hagyta annyiban! Mivel sajnos számtalan ehhez hasonló szituáció történik, hangot kell adni annak, hogy ez nem helyes!!! Hátha változik valami!

15 megjegyzés:

  1. És még tudod mi a nagyon ronda ebben az egész történetben, hogy a gyerekek egymás között valószínűleg észre sem veszik, hogy egyik-másik valamiben "más", DE a felnőttek pont az ilyen fellépésekkel felhívják rá a figyelmet, és elvetik a megkülönböztetés magját. Szomorú, hogy mennyire buta emberek vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, teljesen egyetértek veled. :( Az apuka fb-os jegyzetébe tett fel képet is, amin pont tologatja egy kisfiú Leventét. Ők még nem előítéletesek, mint a felnőttek többsége...

      Törlés
  2. Hát elolvastam és nem tudok ehhez már hozzászólni. Ennél gusztustalanabb dolgot ritkán látni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( Szegény kicsi fiú. Nagyon szívtelenek voltak velük.

      Törlés
  3. Én is elolvastam. Nagyon gáz. Nagyon sajnálom őket. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( Azóta olvastam olyat is, hogy egy kisgyereket azért tiltottak ki hasonló létesítményből, mert Down-szindrómás... Megáll az ész!

      Törlés
  4. Nem volt időm még figyelmesebben elolvasni a cikket, és nem tudom, hol történt ez. Én más oldalról közelíteném meg a témát. Egyszer adtam be a gyerekem olyan helyre ahol megőrzést vállalnak, talán pont oda, amiről a cikk szól, de mint írtam, nem olvastam el alaposan. Én is kint maradtam, és az üvegen keresztül figyeltem, mit csinálnak bent. Többször volt olyan kényszerem, hogy berohanok, és megrángatom a felügyelő hölgyet, mert egyáltalán nem vigyázott a gyerekekre. Na ekkor döntöttem úgy, hogy csak olyan helyre megyek, ahol én is bent vagyok, és soha nem hagyom ott. Még így is szoktak lenni problémák. Az úgymond egészséges gyerekkel is vannak ám gondok, ha nincs felügyelet. Azért este elolvasom a cikket jobban odafigyelve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem érdemes az apuka terjedelmes, ám nagyon megható facebook-os bejegyzését elolvasni. Ebben ír arról is,hogy azért volt ez a nagy kedvenc, mert itt van játékkonyha.
      Én előre félek pont az általad leírtak miatt a bölcsitől. De persze bízom a legjobbakban, hátha szerencsénk lesz, és jó gondozónőket fogunk ki.

      Törlés
    2. Kati: El fogom olvasni, csak nem otthon vagyok és a net limitált.

      Törlés
    3. Kati: Az a baj, hogy az a gyerek, aki eltér az átlagtól bármiben, nem nagyon szeretik az óvónők, gondolom, a bölcsődében sincs másképpen. Az enyémnek fizikai betegsége volt, nem komoly, de annyit szaroztak a lusta disznók vele, hogy a végén csak fél naposra tudtam beadni az óvodába.

      Törlés
    4. Nem értem ezt a hozzáállást az óvónőktől. Sokszor egy "sima" gyerekkel több gond van, mint egy eltérő fejlődésmenetűvel. És emiatt csak fél napra tudtad beadni? Megáll az ész! Azért nagyon bízom benne, hogy az integráció hatására elfogadóbbak lesznek az emberek. Szerintem erre van esély, mert így már bölcsisként/ovisként találkozhatnak olyanokkal, akiket régebben elzártak. És ugye a mostani gondozók is ebben a rendszerben nőttek fel, és sajnos nem mindenkinél alap az elfogadás.

      Törlés
    5. Kati: Tej, tojás allergiás volt, és bár az óvoda úgy hirdette magát, hogy külön erre specializálódott diétás szakemberük van, és biztosítják a megfelelő étkezést, össze-vissza etették. Az óvónő pl. adott neki egyszer máglyarakást, mert abban csak kicsi tojás van! Másnap a kórházban kötöttünk ki. Aztán én vittem be az ebédet minden nap, amit elvileg nem szabad, de nagy kegyesen megengedték, viszont így haza is vittem, mert az óvoda nem a szomszédban volt. Egyébként mivel megszűntek a speciális helyek, törvény írja elő hogy mindenki bajával megfelelően kell foglalkozni normál csoportban is. Nem akarlak ijesztgetni, én is remélem hogy ez nem általános, mi kifogtuk. Ja, és abba a játszóházba, ahová én járok, sokszor visznek olyan csoportokat, akik speciális gondozást igényelnek, és még sosem csináltak semmi rosszat. Ellentétben másokkal.

      Törlés
    6. Édes Istenem... Ahhoz képest, hogy úgy hirdették magukat, hogy értenek a diétához, ez az "abban úgyis kevés van" nagyon durva!!! Mikor tejmentes diétán voltunk, ott is figyelni kellett, hogy még nyomokban se tartalmazzon...
      Remélem, nekünk szerencsénk lesz. Amúgy "vicces", mert eddig itt volt tőlünk egy köpésre az integráló csoportos bölcsi, most viszont nem tudják, hogy marad -e itt, vagy vihetem a város túlsó végébe (persze kocsink/tömegközlekedés nincs, így marad a bicikli).

      Törlés
  5. Tervezed hogy beadod bölcsibe? Én tényleg olvastam már olyat, hogy nagyon nem figyelnek a gyerekekre, de remélem ez csak ritka kivétel. Szerintem a bölcsi ilyen szempontból még nem rizikós, mert kevesen vannak. Az oviba viszont sok gyerek-kevés felügyelő...
    Mondjuk mostmár nagyon sok helyen hirdetnek "alternatív" ovikat, ahol nincsenek úgy ömlesztve a gyerekek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, áprilisban legkésőbb bölcsis lesz, de pont ma beszéltük az urammal, hogy elképzelhető, hogy előbb sor kerül erre.

      Törlés