lassandebiztosan

2014. február 19., szerda

Ápolási intézése

Ma elmentünk a gyerekorvoshoz megérdeklődni, hogy mi a helyzet. Nem küldött el bennünket a sunyiba, olvasgatta a papírokat, és hát ő jött valami 3 éves korhatárral, meg ilyenek, de én úgy tudom, hogy ez nem kikötés. Ahogy kivettem a szavaiból még nem fordultak hozzá ilyennel. Szerintem kevesen tudják, hogy igen is jár az ápolási díj és a gyes különbözete.
Az AOSZ-nak is írtunk, és a jogászuk azt válaszolta, hogy úgy véli, hogy jár az emelt ápolási (ez nem egyenlő a kiemelttel, az a legsúlyosabb esetekben jár).

De persze voltam olyan okos, hogy otthon hagytam pont azt a leletet, ami alapján kitölthette volna a papírt... :D

Azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy végül megkapjuk -e!

19 megjegyzés:

  1. Háth, most már kíváncsian várom, hogy mit hoztok ki az ápolásiból.

    VálaszTörlés
  2. Én akkor intéztem ápolásit, mikor apa beteg lett. Kész vicc, ahogy nálunk csinálták...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is érdekesek... A hivatal szerint a kiemelt is járna, de amit olvastunk, az alapján rohadtul nem jár. "Imádom", mikor azok, akiknek tájékozottnak kellene lenniük, és bennünket, szakszavakhoz és rendeletekhez nem értő, sima földi halandókat kellene tájékoztatniuk, még annyit sem tudnak, mint mi...

      Törlés
    2. Azon is kiakadtam, hogy a nő, aki intézte, tök hanyag. Nekem kellett szólnom, hogy x papír még az én paksamétámba tartozik... Néha ott téptem a hajam...

      Törlés
  3. Na erről beszéltem neked pont a múltkor hogy vajon mi a büdös fenéért nem szólnak ha jár valami. Volt a lustaság verzió mint ok, most akkor ehhez hozzájön a lövésük sincs róla hogy mi jár még annak sem akinek ezt tudni kellene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma vagyis már tegnap pont ezen puffogtunk a fejlesztésen. Áh, hihetetlen, hogy mennyire szemfülesnek kell lenni, hogy megkapjuk, ami jár. :( De erre nem igaz, hoyg nem kellene mondjuk a védőnőnek vagy valakinek felhívnia a figyelmünket... Vagy nem lehetne mondjuk egy általános tájékoztató levelet küldeni az sni-s gyerekek szüleinek? (Bezzeg arról, hogy milyen fasza az épp hatalmon lévő kormány, arról rendszeresen kap minden szavazópolgár levelecskét, de az én példányom megy egyből a kukába...ha erre van pénz, igazán áldozhatnának arra is, hogy a mifélénket is tájékoztassák a bennünket érintő kedvezményekről, jogokról, ellátásokról.)

      Törlés
  4. Most minden kialakulóban van még a kiemelt ápolási díj körül, új a jogszabály és kevés... , de én is azt gondolom, hogy ha megítélik az emeltet vagy a kiemeltet, a különbözet jár, megkérdeztem az ügyintézőt én csak a kérelmeket veszem be:) Szóval szedj össze minden fontos papírt, meg lesz az! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy megkapjuk, mert szerintem jogosan járna (és legalább így egy kis "kárpótlást" kapnánk azért, hogy 1,5 évnyi emelt családitól estünk el azért, mert az akkori neurológusunk egy pontpontpont volt...) Holnap vagyis ma megyek a gyerekorvoshoz, nagyon kíváncsi leszek a végkifejletre!

      Törlés
  5. Ez csak akkor van ha nincs munkaviszony?
    S.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4 órás munka vagy otthon korlátlan meló lehet.

      Törlés
  6. Semmilyen már jövedelem nem lehet, akkor igényelhető. Bizottság és az önkormányzatba, hivatal dönti el, hogy jár e, és mennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy azon személy vagyol -e, akivel múltkor is "vitáztam", de ha igen, (mondjuk végül is ha nem, akkor is) arra kérlek, hogy valótlant ne állíts! Lehet jövedelem, 4 órában lehet dolgozni, nappali tagozaton nem lehet tanulni és a gyereket nem rakhatod be egész napra intézménybe. Külön kategória az emelt és a kiemelt is, a kiemelthez az igazolást a szakorvos állítja ki és tényleg a leginkább ápolást igénylőket ápolóknak jár, míg az emelt például olvasatom szerint (és az AOSZ szerint is) jár nekünk, mivel súlyosan fogyatékos kategória a gyermekkori autizmus. Január óta változtak a dolgok, nem tudom, hogy olvastál -e utána. De anyu pl. ápolásin volt mamával, de 4 órában dolgozhatott volna. Viszont lehet, hogy volt olyan kategória, ami mellett nem volt megengedett semmilyen más jövedelem. Ezt nem tudom, de a mostani rendeletekből viszonylag naprakész vagyok. Legalábbis a gyermekeket ápolókat illetően, lehet, hogy felnőttekre más vonatkozik. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni ezeken az érthetetlenül megfogalmazott rendeleteken... :(

      Törlés
  7. Értem, köszi, akkor túl "szerencsés" vagyok hozzá ...

    VálaszTörlés
  8. Én már több, mint két hete leadtam a papírokat, még semmi választ nem kaptam.
    Dolgozni lehet: "Ápolási díj mellett nappali tagozaton tanulmányok nem folytathatóak és dolgozni is csak maximum napi 4 órában lehet, kivéve, ha a munkavégzés otthon történik, mert akkor ilyen korlátozás nincs."

    VálaszTörlés
  9. Ok, köszi. Sajnos ehhez is túl szerencsés vagyok a 8 órás teljes munkaidőmmel. Ne gondoljátok, hogy a lóvéra megyek, de mégis, az én gyerekem fejlesztési költségei olyan havi 30-40 körül vannak, plusz a bölcsi...fontosnak tartottam ezt mondani, mielőtt hidegetmeleget kapnék erre :)
    S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és amint látod, Kati, sikerült végre egy kamureget létrehozni :) Az email címem az aktuál posztod ihlette (pinussylvestriss@gmail.com) ugyanis a pinus sylvestris a gugli szerint a bach virágterápiában az elfogadás virága :D Blogolni ugyan nem fogok, de így most hátha jobb lesz az életem hogy van kamuregem, hej.
      S.

      (ja és ezután aláírnom sem kell :) )

      Törlés
    2. Elképesztő amúgy, hogy mennyibe vannak a fejlesztések. :( Nekünk most szerencsénk van, mert úgy érzem állami szinten is megkapjuk azt, ami elég. De volt olyan korszak, hogy semmi támogatást, semmi fejlesztést nem kaptunk és nem akarom sajnáltatni magunkat, de ezek miatt mínuszos évek óta a bankkártyánk... De még így is összetehetem a kezem, mert akkor legalább még volt hitelkeretünk. Bele sem merek gondolni abba, hoyg mi lett volna, ha akkor épp nincs rávaló. Szerintem megőrültem volna vagy nem tudom... :( És ilyenkor mindig eszembe jut, hogy mennyi kisgyerek jövője pecsételődhet meg pénzhiány miatt. :(

      Tetszik a kamuneved. :) És az eredete is. És én azért reménykedem benne, hogy egyszer hátha kedvet kapsz a blogolásra Gyöngyivel együtt!!! ;) Én nagyon szívesen olvasnálak benneteket!

      Törlés