lassandebiztosan

2014. február 19., szerda

A melegfelvonulásokról

Vagyis arról, hogy miért csinálják. Hogy miért fontos, hogy felhívják a figyelmet magukra. Röviden annyi, hogy másként nem lehet eredményt elérni...

Aki érdeklődik, nyitott, kíváncsi; olvassa el ezt a bejegyzést! Nem kizárólag a szexuális beállítottságról szól, sokkal inkább az autizmusról és annak elfogadtatásáról, megismertetésével, nagyon hasznos és elgondolkodtató írás:


"(...) ha a társadalom tolerancia- és elfogadásszintje mondjuk a zéró vonalán húzódik, és alulról, a mínusztartományból hiába próbálják a melegek áttörni ezt a plafont, akkor nincs mese, felülről kell rázúdulni a társadalomra. Azaz: ha hiába kérjük szépen, és érvelünk, és könyörgünk, hogy hadd lehessünk ugyanolyan jogú és státuszú emberek, mint ti, akkor nagyot dobbantunk, és provokálunk, és akkor kivonulunk, és látványosak leszünk." 

"Én hiszek abban, hogy határozottan, erőt sugárzóan kell kommunikálni -- ha kell, provokatívan. És nem ijedni meg a konfrontációtól. Le kell csapni minden előítéletre, minden számunkra sértő megnyilvánulásra, legyen az szándékos vagy akaratlan."


Nem mai cikk, de szerintem nagyon jól össze van foglalva a melegfesztiválok története:

15 megjegyzés:

  1. Óriási vagy! :-)))
    Gyöngyi :-DDD

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ez a blog amit belinkeltél!
    Komolyan mondom átgondolom az ott leírtakat.
    Ugye én más véleményen vagyok, de ez tényleg jó gondolatokat ébreszt az emberbe!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És itt a különbség közted és azok közt, akikkel "hajba kaptunk". Egyáltalán nem várom el tőled, hogy az első kamionon táncolj szimpatizánsként, sőt azt sem, hogy kimenj, de az, hogy elgondolkodol rajta, az nagyon dicséretes. És valószínűleg a véleményed sem fog ezáltal megváltozni, de nem is ez a lényeg. És a melegfelvonulás nem elfogadása ugye nem csorbít alapjogokat, míg a melegek nem elfogadása igen. Ez is egy nagy különbség. :)

      Törlés
  3. Én is felszólalhatok? :-)
    Szerintem itt kialakulhatna vita, de az nem szólna másról, mint arról a - tipikusan bolsi libsi :-) -dilemmáról, hogy akkor mit is kezdjünk a mássággal? Láttassuk? Ne láttassuk? Pl. ilyen a Holokauszt témája is... ha beszélnek róla, akkor az már rögtön cionista egyesek szemében... ha nem is, akkor meg csak nem értik ,hogy miért kell ezt ennyiszer elmondani, pedig pontosan azért, hogy ne csak a másik oldalt hallja meg mindenki. Most már én is az mondom, hogy ekkora ellenszélben muszáj keményen beleállni ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Egyébként most az én megközelítésemből most nem lehet átvezetni a dolgot az autizmusra, mint nálad, Kati. Mert ugye ott egyértelmű, hogy láttatni kell, hiszen ez az integráció lényege. Csak ugye a Holokauszt esetében pl. sokan úgy gondolják, hogy már 70 éve történt, és minek beszél róla még most is a média, és minek bárminemű megemlékezés, és már jönnek is a cionista elméleteikkel... ezért is mondtam neked, hogy szerintem ez a "Csillagos házak" egy tök jó ötlet, mert valami újszerű, és végre valami igazán emberközeli megközelítés.
      A melegeknél is dilemma ez, mert ott van Gyöngyi, aki ezt provokálásnak éli meg, ott van GipszJakab, aki gusztustalannak és erkölcstelennek (???) tartja, ott vagyunk mi, akik röhögnek rajta és adott esetben együtt is buliznának velük, és vannak azok is, akiket hidegen hagy. Most kérdezem én, hogy melyik az a csoport, akinek a véleménye megváltozik attól, hogy lát egy melegfelvonulást??? Hát, egyik sem. De ez nem baj, mert akkor is jó, hogy van, hiszen legalább ők jól érzik magukat. :-D
      Elég összetett téma ez, lehet, hogy nem is összefüggően írtam le... de közben hazajött Fanni, még jó, hogy ma dédis nap volt. :-D
      Szóval erről jót lehetne vitatkozni, mert ebben tényleg mindenki más típus... itt már sok minden belejátszik, nemcsak a gondolkodásmód, hanem az illető személyisége, habitusa... de nem? -

      Törlés
    3. Nem értem, hogy attól, hogy rég volt miért ne kellene megemlékezni a Holokauszt áldozatairól? Komolyan vannak ilyen vélemények? Ezek a megemlékezések azt a célt is szolgálják, hogy mennyire rossz irányba is el tud menni a világ és erre igen is fel kell hívni az emberek figyelmét. Jó, egy kopasz, Árpádsávos sem fog ettől megváltozni, de azért elég sokakra hatással van. Szerintem.
      Nem könnyű kérdések ezek, az biztos. De mondjuk a felvonuláson is, oké, vannak akik kiöltöznek, de csomóan tök hétköznapi ruhában vannak. Csak a tömeg nem őket veszi észre, hanem a sok, szerintük erkölcstelen, kirívó ruhájú táncolókat. És jön az általánosítás...
      Igen, a melegfelvonulás már nem olyan, mint maga a homoszexualitás elfogadása. Nekem semmi bajom Gyöngyivel és az összes olyan emberrel, akiknek nem tetszik a parádé. De az, hogy olyan szavak jelennek meg a meleg témával kapcsolatban, hogy normális, példa, stb; az nálam kiveri a biztosítékot!

      Törlés
    4. az a baj, hogy az emberek azt hiszik, hogy a Holocaust valamiféle zsidó belügy. holott a Holocaust azért botrány, mert az emberek iparszerűen megsemmisítették emberek egy csoportját. az a botrány, hogy ilyesmi megtörténhetett -- mert ha megtehették egy csoporttal, és senki sem emel szót, és nem emlékeztetnek a múltra, akkor holnap bármelyik másik csoporttal is megtehetik.

      Törlés
    5. És az is szörnyű, hogyha a társadalom egy jelentős része nem működött volna együtt a megsemmisítőkkel, akkor nem tudták volna kivitelezni a népirtást. Legalábbis nem ilyen mértékben. :( Tudom, hogy voltak, akik mondjuk rejtegettek zsidókat, de sajnos ők voltak kevesebben. Pedig ha a többség ezt tette volna, akkor a szélsőségesek nem tudták volna kivitelezni a sátáni terveiket, a végső megoldást. :( Számomra az is megdöbbentő, hogy eddig azt hittem, hogy ez történelem, de sajnos nagyon is itt van a jelenben is és ha nem vigyázunk, akkor bekövetkezhet az, hogy hasonló dolgok következzenek be újra...

      Törlés
  4. Én ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nekem 4 meleg barátom van (2 lány, 2 fiú, a fiúk nem egymás párjai, a lányok igen), és mindegyikük rettentően KÁROSnak tartja a melegfelvonulást, szerintük többet árt, mint használ, és mereven elzárkóznak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, heló! :-DDD

      Igen, én is azt mondom, hogy ez nem változtat senki gondolkodásán... de szerintem jó buli... meleg és meleg hozzállása között is van különbség. ;-)

      Törlés
    2. Az én meleg barátom sem volt még sosem, mondjuk azt nem is kérdeztem még, hogy mi a véleménye róla. Ha legközelebb jön, akkor jól kifaggatom.
      Szerintem addig, míg pár poszt ekkora port tud kavarni, addig nem káros a felvonulás, mert valami lépést kell tenni. Attól, hogy diszkréten a 4 fal közt szeretik egymást, az nem fog elvezetni soha oda, hogy megfoghassák egymás kezét az utcán. Lehet, hogy a felvonulásokkal sem lehet elérni ezt, de nagyobb esélyét látok rá. Akkor kários az én véleményem szerint, ha mindenki elfogadná őket, ugyanannyi joguk lenne mindenhez, és akkor is kivonulnának, na akkor kicsit már másabb lenne a helyzet, de sajnos tudjuk, hogy erről szó sincs... De szerintem ha teljes joguk lenne mindenhez, akkor is kivonulhatnának megemlékezni arról, mikor először szegült szembe egy kisebb csoportjuk a hatóságokkal.

      Törlés
    3. Na, úgy értem, hogy szerintem sem lesz elfogadó az, aki eddig elutasított, sőt...

      Törlés
    4. Pedig előbb-utóbb megteszi az a hatását... USA-ban a 69-es vegzálástól a mostanában szépen bevezetgetett örökbefogadásig és házasságig... 40 év. Hosszú út, hosszú idő. Közben a 80-as évek AIDS katasztrófája.

      Ehhez képest mi meg már a 60-as évektől egy progresszív országnak számítottunk, mert nem vetették börtönbe a melegeket. Pride itthon meg még "csak" 20 éve van... ehhez képest remekül állunk. Csak hát az ember nem akar még 20 évet várni, míg végre úgy élhet mint egy mással egyenrangú állampolgár.

      Törlés
  5. Jól meghalt ez a téma. Pedig azon is el lehetne gondolkozni, hogy miLen felületes embernek kell lenni ahhoz, hogy a felvonulás alapján bármiféle konzekvenciát vonjon le valaki a társadalom meleg csoportjára nézve. Az is eszembe jutott, hogy kurva káros lehet az agyvelőmnek egy-két buli, sőt, nézni is káros lehet másnak, ahogy partyzok, de 1. Ki mondta, hogy nézzék, 2. Én nem az az ember vagyok, aki a buliban :-)

    VálaszTörlés