lassandebiztosan

2014. szeptember 30., kedd

Ovi

Röviden: csalódás... Lehet azért is élem meg ennyire szarul, mert túl sok reményt fűztem hozzá. Tudom, hogy 1 hónap nagyon rövid idő, de ahhoz talán elégséges, hogy következtetéseket vonjak le, véleményt alkothassak.

A fejlesztések előtt vagyis jobban mondva az emelt számú (heti 4) korai előtt nagyon nehéz volt a leányzóval. Aztán bevezettük a napirendit, jártunk a koraiba, és mintha kicserélték volna. Persze, hisztizett, meg dacolt, meg vért izzadtam, mire felkacimbáltam pl. a játszóról, de ég és föld volt a különbség. Aztán ugye (nem tudom, hogy milyen baromállat találta ki azt, hogy a korai iskolarendszer szerint legyen elérhető...) jött a nyári szünet. Nekünk nincs pénzünk magán fejlesztésekre, így egész nyáron kallódott a gyerek és iszonyúan visszafejlődött. A viselkedése is egyre elkeserítőbb volt. Ezért is vártam annyira az óvodát, hogy hátha könnyebb lesz egy kicsit. Még van bennük bizodalmam és reménykedem is ezerrel, hogy a kezdeti dolgok ellenére idővel ki fogja forrni magát az egész. De most eléggé kétségbe vagyok esve.

Ami már a legelején nem tetszett, az az, hogy a beszoktatás annyi volt, hogy leadtam a gyereket és húznom kellett a picsába. Jó, nekik több a tapasztalatuk, de nekem fura volt. Jó, azzal nyugtattam magam, hogy nekik több a tapasztalatuk, biztos jobb így.

Másnap már eldurrantották az agyam. Mondta meglepődve az óvónő, hogy pelenkás. (Gondoltam magamban, hogy nem mondja????? téllleg???) Beíratásnál sem csináltunk abból titkot, hogy még nem szobatiszta és bár húzta a száját az igazgatónő, belement a felvételbe. Hehe, mondjuk nem igazán pattoghatna, hisz kijelölt intézmény kijelölt csoportjáról beszélünk, ami csak úgy mellékesen megjegyezném speciális, szegregált csoport, szóval szerintem ezért is teljesen abszurd, hogy elvárják egy 3,5 éves gyerektől, hogy szobatiszta legyen... Aki -csak úgy szintén halkan jegyezném meg- nem mellesleg autista is, akiknél gyakran előfordul, hogy később hagyják el a pelenkát, mint a nem autik. De úgy tudom, hogy a neurotipikusoknál is valahol 4 év a szobatisztaság határa. Az óvónőnek gondolom az fájt, hogy meglepetésként érte, mert az igazgatónőtől nem jutott el hozzá ez az infó, de úgy érzem, ez nem az én hibám. Jött azzal, hogy ez így nagyon nem lesz jó, hisz pár éve már az alapítói okiratban is benne van, hogy csak és kizárólag szobatiszta gyerekek vehetőek fel, mert nem egészségügyi intézmény, nincs tárgyi feltétel, finanszírozás, blablabla. Ahogy ezt mondta, először teljesen megrettentem, de aztán előtört a harci énem, és mondtam, hogy ha úgy sem megoldható, hogy ha betrottyintana, akkor telefonálnak, leszaladok, hazaviszem (nagyon közel lakunk az ovihoz), vagy ott tisztábateszem; akkor oldják meg, hogy megkapja a kiírt óraszámban az autispec fejlesztéseket egészségügyi intézményben vagyis a bölcsiben... (valami finanszírozási bizbasz is van benne, de ehhez nem értek, a lényeg, ami nekem lejött legalábbis, hogy teljesen ki vannak akadva attól, hogy pelenkás). Azt is mondtam, hogy ha ez ekkora probléma, akkor én szívesen felhívom a nevelési tanácsadót vagy szakbizottságot vagy mi a túrónak hívják, és akkor majd ők találjanak ki valamit erre a problémára. Ami igazából ha belegondolunk szerintem egy speckó csoportban nagyon nem kellene, hogy problémát jelentsen. Vagy ha igen, akkor ne legyen az ovinak speciális csoportja... Csak gondolom a háromszoros/kétszeres fejkvóta meg jól jön. :P
Teljes idegsokkal jöttem haza. Gyorsan bekapcsoltam a gépet és szerencsére az sni-s gyerekeket nevelő szülők fb-os csoportjában pillanatok alatt megnyugtattak. Sajnos a legtöbben hasonló tapasztalatokról számoltak be, de azért a szülő szinte minden esetben ki tudta harcolni, hogy maradhasson a gyerek. De basszus, nem harcolni és szégyenkeznünk kellene, hanem segítséget kellene kapnunk. Szerintem. Örülök, hogy van ez a csoport, és hogy van összefogás, így hosszú idő alatt szerintem majd el tudjuk érni, hogy változzanak a dolgok pozitív irányban. Csak nyomatékosabb ha többen jártatjuk a szánkat, mintha egyedül kezdek el pampogni. Szerintem.

A másik aggályom, hogy nem engedik, hogy a cumisüvegéből igyon. :( Nem is vihetem be a csoportszobába. Míg megbízható forrásokból tudom, hogy sima csoportban meg lazán aludhatnak cumival... Itt meg szintén szeretném kihangsúlyozni, hogy speckó csoportról van szó! Néha azon agyalok, hogy lehet, hogy ha mondjuk mozgássérült lenne, akkor a járókeretet is otthon kellene hagynia, mert biztos a többi gyerek is akkor csak azzal szeretne közlekedni? Mert a cumisüveges ivás ellenérveként ezt hozták elő. De tudom, hogy neki ez a folyadékbevitel mellett biztonságérzetet is nyújt, de hát erre senki nem volt kíváncsi. Sokszor tényleg valami kiképzőosztagnak érzem ezt az egészet. Legalább az elején engednének vagy valami, de neeem. :(

Nem tetszik, hogy kevés infót kapok a lányom ovis életéről. Ő félnapos, de ott ebédel. Hát, had ne mondjam, hogy azt is harapófogóval kell kihúznom belőlük, hogy evett -e rendesen, ivott -e. A viselkedéséről, beilleszkedéséről, fejlesztéséről meg semmi infót nem kapok. És a bizalmam sem teljes. Az egyik nap, mikor elmondás alapján gyönyörűen ebédelt, itthon zabált nem sokkal később. Pedig rá nem jellemző, csak akkor, ha nagyon éhes... És hát ugye a Cuki nem tudja egyelőre elmondani, hogy mi volt vele az oviban. :( Ez egyébként nagy szívfájdalmam. De bízom benne, hogy idővel jobb lesz.

Aztán az egyik nap azzal jöttek, hogy sárga... Gondoltam magamban biztos alkesz. o.O De ezzel is szinte lerohant az óvónő, pedig szerintem qrvára nem sárga. Szerintük meg igen. Nem baj, hogy előtte volt megfázva, volt gyerekorvosnál, szerintem ha annyira sárga lenne, biztos küldött volna tovább a doktornőnk, de erről szó sem volt... A szeme fehérjéje sem sárgesz, szóval nem értem, hogy miért kell beleadni az ideget az emberbe.

Jah, meg a megfázás utáni héten volt pofikája köhögni a gyerkőckémnek, ezt is minden alkalommal hánytorgatták. Mikor már nagyon untam, hogy állandóan faggatnak, hogy kap -e köptetőt vagy valami (egyébként itthon alig köhintett párat, orra nem folyt, hőemelkedése nem volt, egyértelműen az előző nátha utózöngéje volt...), akkor azért odamondtam, hogy csókolom, ahhoz, hogy hasson a köptető, ahhoz bőséges folyadékbevitel is kellene, ottan írják az betegtájékoztatócskában is, de mivel itt az oviban egész délelőtt nem iszik, valószínűleg ez is hozzájárul a kehességéhez. Erre aszongya az óvónő, hogy akkor reggelire meg vacsira is kapjon levest. WTF??? Jah, hogy azzal pótoljam azt, hogy egy speckó csoportban nem képesek elfogadni, hogy egy 3,5 éves gyerek cumisüvegből szeret leginkább inni... És a leveskét sem hajlandó mindig elfogadni, a baracklét cumisüvegből viszont igen. Ja, mégsem, ovi óta már nem annyira. De megnyugtattak, hogy 1-2 korty vizet szokott azért inni. :P :( Legyen az ő folyadékbevitelük is annyi, mint neki... Grrrrrrrrrr.

Amiket szerintem ott tanult: kérdezünk valami egyszerűt, akkor rendszerint sikít válasz gyanánt. Kenyeret dugott az orrába. Van, hogy üt. Belerúgott a kutyába.
Ezek eddig nem voltak és biztos, hogy egy sima csoportnál is eltanulná a rosszaságokat, nem is ezzel van a fő problémám, hanem azzal, hogy jelenleg azt látom, hogy sokkal több a negatív változás, mint a pozitív az ovi elkezdése óta. :( Nagyon nehéz vele, rengeteg türelem kell hozzá. És tényleg nagyon bíztam az óvodában. Remélem, hogy idővel kiforrja magát, de jelenleg csalódás az egész. De legyek már optimista vagy minek híjják, mikor pozitívan állnak a dolgokhoz az emberek... :D

Biztos még kifelejtettem ezt-azt, de jelenleg ezek a legfrusztrálóbb dolgok számomra... De bízom és reménykedem. :)

11 megjegyzés:

  1. Annyi mindent szeretnék hozzátenni. De ááá...
    Azt tényleg nem tudom felfogni, hogy egy normál ovis csoportnál kisebb létszámú, nevében is "speciális" csoportban miért nem lehet egy fokkal jobban igazodni a gyerekek szükségleteihez.
    Másrészről viszont elindult már egyáltalán a fejlesztése az oviban? (Nálunk Píé pl. még nem...). Mert azért az a változás, hogy mostantól oviba kell járni, az amúgy is megboríthatja átmenetileg bármely gyerek egyensúlyát.
    Vagyis megértem, amik aggasztanak, de lehet, hogy adnék még időt a dolognak.

    VálaszTörlés
  2. Welcome To Reality2014. szeptember 30. 13:14

    Ha van lehetőség elvinni a gyereket onnan, de azonnal.

    VálaszTörlés
  3. Sajnos a normál ovis csoportokban sem adnak a tájékoztatást arról, hogy mi történt aznap a gyerekkel. Különösen ha ebéd után mész a gyerekért. S mivel az enyém is auti (bár normál oviba jár), hát belőle sem lehet kihúzni sokat. Próbáld meg, hogy reggel kérdezed meg az óvónőket. A folyadékfogyasztás kérdésében nem lehetne a vezetőhöz fordulni, és kijárni hogy ebben a csoportban tegyenek engedményeket a gyerekek felé? Mióta van az ovinak speckó csoportja?


    http://atiautizmusa.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  4. Hát ez durva így
    Ezek nem aranyos emberek
    Nehezített a helyzeted, mert nem sima ovi kell, de ez biztos nem oké a kislányodnak.
    Sokkal TÖBB kellene neki (az alapellátásnál) és nem kevesebb.
    Ez lószar szerintem

    VálaszTörlés
  5. Nem itatják? Apám.
    elnézik inkább, hogy csak egy-két kortyot iszik? Hogy lehet ez?
    csak csóválom a fejem közben

    VálaszTörlés
  6. Persze, adok esélyt, nincs is igazán lehetőségünk váltani, meg annyira már nem vészes a helyzet. De még azért vannak dolgok, amik nem tetszenek...
    Fejlesztések nincsenek, félfüllel hallottam, hogy 2 hónap a beszoktatás és majd csak utána lesz.

    VálaszTörlés
  7. Nincs rá módunk, ez az egyetlen speckó csoport a városban. És már szerencsére javult a helyzet.

    VálaszTörlés
  8. Több helyről hallottam már, hogy nem viszik túlzásba az óvónők a tájékoztatást. De ez szerintem olyan izé dolog. :( Mert persze, nem várom el, hogy minden percről beszámoljanak, de azért ez a véglet is durva. Reggel sem kommunikatívabbak... :/
    Elméletileg pont a vezető tiltotta meg a cumisüveget. Egész délelőtt nem iszik, max. 1-2 kortyot; hazajövünk, akkor kiissza a 3 decijét egyből. De azzal nyugtatnak, hogy eszik levest...
    Tudtommal elég régóta van speckó csoport, de hogy mióta, azt nem tudom.

    VálaszTörlés
  9. Bár már sokat javultak a dolgok, de még mindig vannak fenntartásaim... :( Amúgy az óvónők aranyosak, meg az asszisztens is.

    VálaszTörlés
  10. Itatják, csak nem veszik figyelembe, hogy auti, ami hozza magával, hogy kizárólag a kétféle cappy-t issza meg. Ott meg van tea és víz, amiket nem hajlandó meginni. Régen én is próbáltam mással itatni, de még a legnagyobb hőségben sem volt hajlandó a megszokott innijein kívül mást elfogadni. :(

    VálaszTörlés
  11. Sajnos emiatt nagyon nehez

    Ezt kellene megerteniuk!!!
    Minden rajtuk mulik basszus

    Annyi nem eleg hogy majd otthon iszik ez nem igy van!
    Hat kitartast nektek remelem jol vagytok apuval is

    Szia Ági

    Disqus ezt írta (2014. október 8., szerda):

    VálaszTörlés