lassandebiztosan

2015. május 5., kedd

Nyári szünet, ügyelet, aggályok...

Ma vittem a kisasszonyt az oviba, épp öltöztettem át, mikor is felfigyeltem a faliújságon lévő, nyári ügyelet igénybevételéről szóló hirdetményre, amelynél az én lányom neve mellett tollal ki van előre húzva az egész 3!!! hónapnyi nyári szünet... (a 6 fős szegregált csopiból 2 gyermek neve mellett nem volt csak csík, remélem a többieket ez nem érte annyira váratlanul, mint engem!) Mikor ment be a leányzó a csoportszobába, a gyógypedasszisztens hölgy mondta, hogy írjam alá. De közöltem vele, hogy azért én így látatlanban nem szeretném megtenni ezt, hisz azon agyalok, hogy a Cukinak lehet, hogy épp hasznára válna az ügyeleti rendszer. Nem egész nyáron szeretném, de úgy érzem, hogy a sikeres szeptemberi integrációhoz talán hozzájárulna (vagy épp rontana rajta???), ha pár hétig, napig bevihetném. Azért gondoltam erre, mert bár sok területen rugalmas, vannak azért nagyon merev dolgai a kiscsajszinak, és lehet, hogy jót tenne neki az, hogy ha pár hétre/napra bekerülhetne ügyeleti csoportba és akkor megtapasztalná, hogy az ovi nem kizárólag a megszokott közeget jelenti. Ezt roppant nehéz előre felmérni és mivel szinte a nullával egyenlő infót kapok róla, így jól esett volna, ha mindezt sikerült volna megbeszélnünk, nem csak úgy kihúzták volna a lányomat szó nélkül... Oszt akkor még Cukira mondják, hogy kommunikációs nehézségei vannak. :P :/ Annyi a konkrét információáramlás szeptember óta, hogy voltak családlátogatáson, akkor olvadoztak tőle, hogy milyen ügyi. Majd, mivel már a tököm tele volt azzal, hogy nem tudok semmit a lányom óvodai dolgairól -hisz ő ugye nem mesél semmit- ezt elpanaszoltam az egyik óvónéninek. Mármint nem azt, hogy nem mesél, hanem azt, hogy nem venném zokon, ha tudnám, hogy mi van vele, mennyire működik együtt, hogy érzi magát, milyen fejlesztéseket kap, többiekhez hogy viszonyul, stb, így kaptam egy fogadóórát. Nem lettem sokkal okosabb, de valamire azért jó volt... :/
De visszatérve a jelenhez: hát én nem írtam alá. Az óvónő oda sem jött, az asszisztenssel beszélgettem. Lesznek nagy változások az oviban és őszintén sajnálom, és megértem, hogy rossz a rendszer, na de ez ne a gyereken meg a szülőn csapódjon már le, ha lehet... Az asszisztens azt mondta, hogy szerinte azért nem vehetem igénybe a nyári ügyeletet, mert gyesen vagyok. Na de kérdem én csak úgy józan paraszti ésszel, hogy ha tegyük fel, találok egy délelőtti melót (gyes mellett 8 órát vállalhatok, ápolási mellett 4-et), akkor azért nem vihetem 3hónapig!!!, mert gyesen vagyok??? WTF? Az asszisztens amúgy a leglelkesebb, legkedvesebb, szóval nem őt szidom vagy hasonló. De az fájt,  hogy az óvónő oda sem jött... Pedig hallotta, hogy miről beszélünk. Csak így egyszerűbb volt és ő el van most foglalva a nagy változásokkal. Nah mindegy.
Mikor mentem Cukkerért délben, akkor azért rákérdeztem az óvónőnél erre az egészre és kivételesen kaptam időt, meg is lepődtem, hisz inkább az a jellemző, hogy nincs időm átadáskor kérdezni, hisz fénysebességgel eltűnnek. Ő is a gyessel jött. Há' de mondom okés, hogy most állandó délutános vagyok, de tervezem, hogy ez ne így legyen, meg nyáron vannak azért mezőgazdasági idénymunkák, és akkor hová tegyem a gyerkőcöt? Meg azért úgy elég meredek munkát keresni, hogy tudom előre, hogy nyaranta 3!!! hónapig nem tudom megoldani a gyerekem elhelyezését, mer' gyesen vagyok. o.O Próbáltam a tudtára adni az óvónőnek, hogy tudok pár olyan szülőről (nem helyileg, országosan), aki gyesen van, mellette dolgozik és fogadják ügyeleti időben az SNI-s gyermekét. Erre kitérő választ kaptam, mentegetőzésnek tűnt mindez számomra. Csalódtam. Ismét. :( Pedig olyan jókat hallottam róluk. Bíztam. Kár volt. Kivan a micsodám!!! De azt legalább megtudtam, hogy úgy látják, hogy integrálható, nem lesz probléma. Legyen igazuk! (Bár a családlátogatáskor tavaly elhúzták már ezt a mézesmadzagot, mert akkor meg úgy volt, hogy második félévtől már integrálva lesz, szóval hiszem, ha látom kategória minden hallott dolog, nem merek már semmit elhinni, mert már többször koppantam.)

4 megjegyzés:

  1. Ez sima passzív agresszió a részükről, szinte minden oviban ezt csinálják, mert nem szeretnének annyit dolgozni, nem csak nyáron... Akinek kistesója van, hazaküldik ebéd után, aki gyesen van, azt kihúzzák szünetről, stb. Simán írd át a 3 hónapot 1-re, mondhatod azt is, hogy dolgozol és jönni fog, kész. Kötelesek fogadni a gyerekeket, ha az óvoda nyitva van.

    VálaszTörlés
  2. Na, hát én pont ìgy jártam, azzal a különbséggel, h egyik nap még vihettem, másik nap már nyomatékossam megkértek, hogy ne vigyem a gyereket csak jùn. 15-ig. Különben nevetségesek! Integráció? Gyógypedagógus? Logópédus? Ha ha ha! Fennen hangoztatja az ovi h integráló egészem addig amig 3 gyerek utám megkapja a noatívát, különben meg vidd a gyerköcöt ahova akarod.

    VálaszTörlés
  3. Megnyugtató, hogy nem csak én látom úgy, hogy ez nem volt teljesen korrekt a részükről. Jelenleg azt a kompromisszumos megoldást találtuk, hogy 2 hetet mehet... De azért elkeserítő és szorongással tölt el, hogy ezért is ki kellett nyitnom a szám.

    VálaszTörlés
  4. :( Egyre inkább biztosra veszem, hogy ez a bánásmód az általános. Sajnálom, hogy veletek is eljátszottak hasonlót.De bízom abban, hogy ha sok szülő összefog, akkor pár év múlva változni fog valami pozitív irányba. (Jó, lehet, naiv vagyok...)

    VálaszTörlés