lassandebiztosan

2018. január 16., kedd

Vega, vegán, vegetáriánus?

Nem szereti a húst a nagylány. De nagyon nem. Ez régebben kezdődött nála, pontos időpontot nem tudnék meghatározni, de általánosságban elmondható, hogy szinte sosem volt a kedvenc kajája.
Fogalmam sincs, hogy mi váltotta ki nála ezt az ellenérzést. Lehet, alapból az állagát, ízét nem kedveli. Nem tudom, mert ugye nem túl bőbeszédű az őt érintő kérdésekkel kapcsolatban, nagyon zárkózott. Rengeteget csacsog, dumál sztorizik, mesél (mesét) ami tök jó, csak épp ha róla kérdezek, akkor védekező álláspontot vesz fel és vagy nem válaszol, vagy elkezd egész másról beszélni. Nem minden esetben van így, de legtöbbször igen.

Tegnap azt mondta, hogy azért nem eszik szívesen husit: "Mert hagyom az állatot élni." Na ez nem gyenge! Szíven is ütött. Bennem is sokszor megfogalmazódott az, hogy jó lenne elhagyni a húst, de sajnálom, én töltött káposzta és húsleves nélkül nem tudom elképzelni az életemet. És az is hozzájárul a döntésemhez, hogy szerintem nem véletlenül gumós az emberek fogazata... Ami ugye a vegyes táplálkozáshoz való alkalmazkodás eredménye. Legideálisabb az lenne, hogyha az összes állati eredetű élelmünket saját gazdaságból vagy kistermelőktől tudnánk beszerezni. Ezeknek két akadálya van ránk nézve: panelban nehéz haszonállatot nevelni; a másik, hogy a pénztárcánk nem engedi meg, hogy teljesen kiiktassuk a nagyüzemi tartásból való állati eredetű fehérjebevitelt. :( A lehetőségeinkhez mérten természetesen igyekszünk minél több háztáji nevelésű húst beszerezni ismerősöktől, de hát nem könnyű. Meg a különbséget háztáji és nagyüzemi tartás közt úgy vélem, hogy még nem értené. Persze próbáltam/om kifejteni a különbséget, de valszeg nála az van, hogy édi a tyúk, disznó, aztán meg felfaljuk őket, hát hogy van ez. Gondolom NT gyermekeknél is előfordul sok esetben hasonló dilemma, hsz-ben, priviben vagy bármilyen módon kérném szépen az auti és nt gyerkőcöt nevelő szülők észrevételeit, hogy hogyan lehet külön venni a cuki pipi, majd a csirkepöri dolgot!

Nemrég volt anyuék által szervezett disznóvágás, háztájiból. Na az abból származó pörinél is az volt, hogy kipiszkálta az összes húst (nem volt jelen a vágáson, feldolgozáson!). Természetesen nem szidtuk le emiatt, de azért igyekszünk rávenni, hogy némi állati fehérjét is vegyen magához. A tojást és a tejet elfogadja (nem, nem a tej miatt autista és nem is az oltások miatt!), de szerintem rá fogunk állni arra, hogy ahogy a pénztárcánk engedi, átszokunk a piaci, kistermelői tejre/tejtermékre/húsra.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése