lassandebiztosan

2016. március 11., péntek

A hét napjai

1-2 hónapja megértette, hogy mit is jelent a hétfő, kedd, stb. Az egész a KerekMese egyik csodálatos gyöngyszemével kezdődött. :) (A világból ki lehetne kergetni ezzel a formációval, de hát a gyerek ugye szereti :O aki nem hiszi, hogy borzasztó, az legyen szíves meghallgatni és megnézni a Hűtő dal című remeket! :D )

A másik, ami segített megértetni vele, az az ovis naposság. Minden reggel, mikor ovi van, azzal kezdi, hogy milyen nap van és épp kik a naposok. Imádja, alig várja azt a napot, mikor rá kerül a sor. :)
Szerintem ez az egész nagy biztonságérzetet, kiszámíthatóságot ad neki a viszonylagos állandóságával. Ez nekünk is óriási segítség. Mert bár erősen ragaszkodik a megszokott rituálékhoz, de a heti terv alapján könnyebben megérti, hogy pl. szünetkor vagy ha beteg, akkor nincs óvoda.

Nálunk úgy megy az esti rutin elég régóta, hogy egyik nap apuval, másik nap anyuval. Ez addig működött is, míg nem értette meg az előbb vázoltakat. Így ugyanis zavarta, hogy mi az, hogy egyik hét hétfőjén anyu, majd a következőn apu a soros. Annyira büszke vagyok rá, mert ezt a problémát egyesegyedül oldotta meg: kérte, hogy csütörtökön és a pénteken is apu napja legyen, így ki tudjuk küszöbölni a páratlanságból adódó csúszást: a hét minden napjára ugyanazon szülő jut.

Mindezek megértése és a versenyzés iránti lelkesedése miatt kezdtük el a kakiversenyt, kakinaplót... o.O :) Ami kopkopkop, úgy tűnik, hogy egyelőre megfelelő motivációt jelent, hogy ne tartsa vissza a kaksit. Egy ideig bevált a székletürítés után adott Kinder, de pár hónap alatt elmúlt az izgi ezzel kapcsolatban, így újból elkezdte visszatartani... :( Na de ez a téma egy következő bejegyzés lesz. Mert sajna elég terjedelmes, már nagyon régóta tervezek egy összefoglalót írni róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése