lassandebiztosan

2015. június 13., szombat

Szerdai riadalom (agyrázkódás, napszúrás, epilepszia???)

Az apja egész héten szabin volt. Én nem. :/ Szerdán jöttem haza és már az fura volt, hogy a Cuki alszik (évek óta nem hajlandó délután pihenni). Felkelt, ahogy jöttem, nagyon nyűgös volt, zokogott. Látszódott, hogy nem hiszti, hanem tényleg valami baja volt. :( Mondta férj, hogy valószínűleg elesett egy kutyapisa tócsába, szaladt be hozzá, és vizes volt a bugyija meg a háta és zokogott. (A nagy meleg beköszöntével párszor előfordult a kisebb ebnél, hogy bebrunyált, viszont soha nem ebben az időpontban, így nekem ez gyanús). De mivel nem tudjuk, hogy mi volt, így ez csak feltételezés. Aztán ami ijesztő volt, hogy hányt. Ekkor már elkezdtünk agyalni, hogy mit tegyünk, hová menjünk. Alig találtam meg az ügyelet számát (kora este kezdett el hányni). Majd meglett, de ők átirányítottak a sebészeti ügyeletre. Közben nagy nehezen kihúztuk belőle, hogy fáj a feje.
Indulás előtt még hányt egyet, addig zokogós is volt, de az utolsó hányás után, mintha egycsapásra elmúlt volna minden, újra a régi volt.
A napszúrás azért kevésbé valószínű szerintem, mert aznap nem volt napon és hőemelkedése sem volt.

Biciklivel mentünk, végig jókedvű volt, és tényleg, mintha nem történt volna semmi.


Az ügyeleten kijött egy asszisztens hölgy és ő azt mondta, hogy a helyünkben, mint hogy ő is szülő, nem röntgeneztetné meg, nem úgy néz ki, mintha komoly fejsérülése lenne. Ezzel egyetértettem, de azért egy kis vizsgálatért nem haragudtam volna meg (áttapogathatták volna a fejét, reflexeket nézhettek volna, stb., de semmi ilyen nem történ, a folyosón beszéltük meg a dolgokat, a doki ki sem jött, nem is látta a gyerkőcöt...)
Azzal bocsájtottak el, hogy ha újra hányna vagy valami, akkor vigyük a megyei kórházba, hisz itt a helyben úgysem tudnak vele mit kezdeni... (Régen volt kórház, de egy ideje már csak rendelőintézet rehabbal meg elfekvővel.) Ilyenkor azért bánom, hogy nincs autónk...


Kiposztoltam fb-ra, mire az egyik rokonom, akinek szintén autista a gyereke, írta, hogy náluk is hasonló tünetek voltak és végül kiderült, hogy más a baj. Egyből az epilepszia ugrott be (és privát üzenetben mg is erősítette a sejtésemet). És lehet, hogy nem is a kutya pisilt be, hanem ő a roham alatt, mert mikor odaszaladt az apjához vigasztalásért, akkor is lett ott egy tócsa. Nekem különös ez az egész, de sajnos nem tudom kideríteni, hogy mi történhetett pontosan. Figyeljük és ha ismétlődik, akkor visszük vizsgálatra. Ezelőtt is volt egy furcsasága (egyik reggel mintha nem lett volna itt, halandzsált, ami nem szokása és nem reagált rám egyáltalán, pár percig tartott), már akkor is eszembe jutott, hogy mi van, ha... Meséltem az óvónőnek és ő is egyből arra gondolt. :( Azt olvastam, hogy autiknál gyakran jelentkezhet epilepszia, így van rá reális esély, hogy nála is elő fog jönni. Azért nagyon bízom benne, hogy nem, de fel kell készülni arra is, hogy igen.

Ember írt egy nagyon aranyos, segítőkész neurológusnak, Dr. Báló Máriának az Orvostudakozón:

forrás: http://www.orvostudakozo.hu/SzakorvosValaszol/DrBaloMaria.htm

Azért is gondolok  epilepsziára, mert azt provokálhatja alvásmegvonás és az utóbbi pár napban/hétben jelentősen kevesebbet aludt, mint eddig.
Kíváncsi vagyok és persze nagyon aggódom, hogy mi áll a háttérben.

9 megjegyzés:

  1. Bettina Molnár2015. június 14. 9:03

    Én nem várnék újabb "tüneteket", ha epi, akkor már most tudni akarnám, hogy valóban az e... Neurológus, eeg. Minek várni? Ha tényleg epi, akkor el kell kezdeni a mielőbbi kezelését. Ha meg az eeg nem igazolja, akkor hurrá! Viszont nyár van, ilyenkor mindig hosszabb a várakozási idő az orvosokhoz is, lehet hónapok, mire lesz időpontotok. Ha Cuki produkál mondjuk aug. elején egy újabb ilyet, és csak akkor kezdtek orvost keresni, lehet szeptember lesz, mire normális orvos látja őt. Én ennek tuti nem adnék esélyt. Persze drukkolok, hogy ne epilepszia legyen!

    VálaszTörlés
  2. Igazad van. :( Mondjuk ha ne adj' Isten, megint lennének furcsaságok, akkor lehet, hogy magán dokihoz mennénk, oda meg elméletileg nem olyan sok a várakozás. A linkelt doktornőhöz jártunk anno, nagyon aranyos és alapos, ő küldött el bennünket MR-re is, neki is köszönhetjük, hogy viszonylag hamar lett diagnózis és benne bízunk is. Nem hagy unatkozni (és megnyugodni) ez a csajszi minket...

    VálaszTörlés
  3. Remélem minél előbb kiderül,hogy mi okozza a problémát!!!! Puszi nektek!!! ♥

    VálaszTörlés
  4. Szia, csak a saját példámat osztanám meg veled biztatásként. Hozzáteszem, ha tényleg epilepi...
    A 80-as évek elején voltam csecsemő /kisgyerek. 3 hetes koromtól 2 éves koromig voltak epilepszia-szerű rohamaim. Viszont kinőttem :) (Aspergerrel 3 éve diagnosztizáltak.) Szóval arra biztatlak, mihamarabb járj utána. Mri-re, eeg-re időpontot kapni több hónap :( inkább menj utána "feleslegesen". Amúgy az epilepinek sok formája van - a pár msdperces emlékezetkieséstől a nagyrohamosokig. Üdv, Lizanka

    VálaszTörlés
  5. szia, ne haragudj, hogy beleduma, de sajnos az én lányom epilepsziás, és bizony ismerős, amiket leírtál.
    Én elvinném mielőbb a helyedben, nem várnék arra, hogy le tudom-e videózni... fura ez nekem, ez az orvosi javaslat
    Ági

    VálaszTörlés
  6. Köszi, én is bízom benne. Puszi, ölellek!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon bízom abban, hogy nem epis (legalább ezt igazán megúszhatná már, elég volt szegénykémnek a kiszáradás, Katona-módszer, Dévény, TSMT, korai, stb.). De ha mégis ez áll fenn, és lesz még egy gyanús jel, akkor mindenképp utánajárunk. Van egy nagyon megbízható és nem pénzéhes neurológus, akiben maximálisan megbízom, és ha lesz ismétlődés, akkor megyünk hozzá.

    VálaszTörlés
  8. Szia, dehogy haragszom, egyáltalán nem beledumálásnak veszem a hsz-ed!
    A dokinő nem tudja az előző furiságot, így valószínűleg emiatt is írta, hogy úgymond várjunk egy kövire. Mert ha jól tudom, a protokoll szerint minimum 2-nek kell lennie, hogy elindulhasson a vizsgálat. Amire remélem nem lesz szükség... :/

    VálaszTörlés
  9. Jobbulást a lánynak, csatlakozom az előttem szólókhoz, megvizsgáltatni mindent, az a biztos.

    VálaszTörlés