lassandebiztosan

2014. november 13., csütörtök

Fejlődések hada

Annyira csodálatos, hogy mindenféle szépítés nélkül is úgy érzem, hogy most nagyon pozitív periódusunkat éljük. :)

Oké, a házasságunk kissé megrogyott alapjait igyekszünk rendbe tenni gőzerővel és ez sokszor fájó és elképesztően nehéz is tud lenni; de legalább őszinték vagyunk és ez szerintem nélkülözhetetlen a folytatáshoz, a hosszútávú kapcsolathoz. Akármennyire is kényelmesebb lenne színjátékozni, füllentgetni, megjátszani magunkat, az csak rövidtávon lenne célravezető...
Nagyon nagy árat fizettünk, hogy erre rájöjjünk, de legalább eljutott végre a tudatunkig. Már merünk segítséget kérni és végre világos, hogy igenis kell kettesben töltött idő, kettesben való kimozdulás is.

Rengeteget fejlődött a Cuki az utóbbi időkben, ezeket próbálom pontokba szedni, remélem nem hagyok ki semmit! :) Hihetetlenül büszke vagyok rá, főleg, hogy a handicap-je ellenére is ennyire jól állja a sarat és ilyen szuperül beilleszkedett, alkalmazkodott. A pozitív változásokat nagyban köszönhetjük annak, hogy közösségbe került és hogy elkezdte az utánzást. (Eddig is utánzott, de nem vitte azért túlzásba.)

  • Nappali szobatisztaság: kialakulóban. :) Annyira örülök ennek! Nyáron elkezdtük, de nem volt még rá kész. Erőltetni nem akartuk, hallgattunk a megérzéseinkre. Na meg persze a kakivisszatartásos mizéria is negatívan befolyásolta a szobatisztaság útjára való terelgetésünket; hisz úgy voltunk vele, hogy örülünk, ha szarik, nem érdekel, hogy hova... Azért persze sokszor levettük a pelust, meg felpróbáltuk a bugyit, de nem erőltettük. Most viszont az oviban már bugyiban van, haza is úgy jön, szinte mindig szól, hogy "pisilni" vagy "levesszük a bugyit"; csak párszor volt az, hogy rábrunyizott a szőnyegére. Persze ekkor sem volt leszidva, de azért ezek után nem kapott jutalom csokit és dicséretet; hanem próbáltuk elmagyarázni neki, hogy jobban megéri, ha a bilibe vagy a klotyóba pisikél, hisz akkor jipijájé érzés kerít hatalmunkba bennünket és ujjongunk, plusz még csokit is kap érte. Sajnos a kaki visszatartás még mindig tart... :( Már ez is javult, de azért nyugodtabb lennék, ha nem tartaná vissza.
  • Ragozás, mondatalkotás: Ebben a bő 2 hónapban ez is óriásit fejlődött nála, egyre inkább kezdi megfelelően használni a ragokat, a történéseket gyakran kommentálja mondatokkal. A kéréseit is sokszor már egyértelműbben közli, bár itt volt az ovikezdéssel párhuzamosan egy kis visszalépés, amit az előző bejegyzésben említettem is, szóval, hogy leutánozta az "eőőőőeööeőőő"-zést és várta, hogy ebből megértsük, hogy mit szeretne. Olyan szituációknál is így próbálta a tudtunkra adni az óhaját, amiknél előtte már verbálisan ki tudott fejezni. De ilyenkor én mondom neki, hogy ebből nem tudom kitalálni, hogy mit akar, akkor is értetlenül reagálok és próbálom ösztönözni a szóbeli kommunikációra, ha épp vágom is, hogy mit szeretne az eőőőőzéssel a tudtomra adni. Van, hogy eredményes, van hogy nem. 
  • Irányíthatóság, napi rutin: Itt is csak örömteli változásokról tudok beszámolni szerencsére. :) Kezdjük ott, hogy hajlandó lépcsőzni!!! Eddig ez ritkaságszámba ment, de nagyon. Egy ideje viszont már csak ritkán fordul elő, hogy követeli, hogy cipeljük a kis picsáját. Olyan persze van, hogy mondjuk izgalmasabb számára a korlát kopogtatása, de ezekből is sokkal egyszerűbben ki lehet zökkenteni. A napirendi kártyák továbbra is nagy segítséget jelentenek mindannyiunknak. A fejében van minden mozzanat és sokszor kártyák nélkül is menne, de a Vadaskertnél is azt a tanácsot kaptuk, hogy ilyen esetben is használni kell az érdekében. Már volt egy-egy sétálás, játszóterezés kapcsán, hogy közelharc nélkül is hajlandó volt hazajönni. Persze legtöbbször minimális hiszti volt, de hát az lópikula ahhoz képest, hogy nemrég még rendszeresen "vontatni" kellett...
  • Táplálkozás: Sokkal inkább nyitottabb az új ételek felé, az oviban mindent megkóstol, sok esetben megeszik (nem akartam elhinni, hogy a sóskakrémből!!! boldogan falatozott), nem ragaszkodik annyira mereven a sajtostészta ebédre-virsli vacsira kombóhoz. :)

6 megjegyzés:

  1. Ha volna lájk gomb,most nyomnék egyet! Örülök a pozitív változásoknak! :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper hírek, nagyon örülök! :)

    VálaszTörlés
  3. Juj, de örülök, ennek a csupa jó hírnek. Csak így tovább!!! :)))

    VálaszTörlés
  4. Na ilyeneket szeretek olvasni. Meglátod, egyre jobb és jobb lesz

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindannyiótoknak! <3

    VálaszTörlés