lassandebiztosan

2015. március 14., szombat

Ovis fogadóóra

Hétfőn volt ovis fogadóóra. 1-2 hete jeleztem, hogy nem bánnám, ha hallanék pár infót a leányzómról, mert roppant kíváncsi vagyok, hogy milyen fejlesztéseket kap, mennyire együttműködő, hogy viselkedik, stb.
Hétfőn meg is történt. Örültem az elhangzottaknak, megint agyon lett dicsérve a kisasszonyka. :) Komolyan mondom, hogy nem akartam elhinni, amit mondtak róla, hisz itthon egész máshogy viselkedik legtöbbször (nagyon nem szeret együttműködni, csomót zsinórozik, ellenkezik). Ezt persze mondtam az óvónéniknek is, akik elláttak pár tanáccsal.
Láttam naplót is vagy heti tervet vagy mit, tetszettek a leírtak. Kapja az alap/általános fejlesztéseket, amit a többi csoporttárs is, ezen kívül heti 3 autispec fejlesztésben is részesül.
Rákérdeztem az integrációra is, hisz mikor voltak családlátogatáson, akkor azt mondták, hogy már a 2. félévtől elképzelhető. Ez sajnos nincs jelenleg így, marad a szeptemberi. Remélem ez összejön, mert nemrég kezdte el nagyon másolni a többi gyereket, és ez egy szegregált csoportban egy olyan gyerkőcnél, akinél nem jön zsigerből, hogy mi a hosszabb távon utánzó példa és mi a kevésbé az, szerintem nem túl előnyös ha csak spéci gyerekekkel van együtt. Van is amúgy emiatt bűntudatom, mert gyakran eszembe jut, hogy lehet, hogy jobb lett volna, ha titkolom az autizmusát és beraktam volna sima csoportba vagy bölcsibe (csak ekkor meg elestünk volna a korai fejlesztéstől, ami rengeteget segített). Persze, eső után köpönyeg, de akkor is csomószor átvillan ez a dilemma az agyamon. Mondjuk a történethez hozzátartozik, hogy mikor felhívtak a szak.bizottságtól, hogy beleegyezem -e, akkor még a régi felállás szerint 2 speckó csoport indult volna és a Cuki az enyhébbe került volna. Ehhez képest az történt, hogy a finanszírozó vagy ki a tököm nem vállalta a 2 csoportot, így maradt 1, és ő automatikusan idekerült. Ha tudtam volna ezt, akkor valszeg nem egyeztem volna bele a szegregálásba és harcoltam volna azért, hogy integrálják, hisz alkalmas rá, nagyon ügyes, jó képességű. "Kicsit" átbaszva érzem azért magunkat emiatt... Nem az ovival van bajom, hanem a rendszerrel. Most kezdem érteni azt, hogy miért óvott pár fórumtárs a diagnózistól és miért tekintettek rá megbélyegzésnek. A saját bőrünkön is érzem, hogy a jó képességű autisták/sni-s gyerekek megfelelő intézményi elhelyezése is mennyire nehézkes, talán reménytelenebb az ő helyzetük, mint a "súlyosabb" társaiké. Szerencsések, akik bekerülnek arra a csekély helyre, ami van. Sokkal több ilyen kellene. Azért bízom abban, hogy szeptembertől változni fog a helyzet és a neki leginkább megfelelő helyre fog bekerülni (ha nem így lesz, az qrva élet, hogy nem fogom csendben tűrni). A mostani sem rossz, rengeteget fejlődött, de azt érzem, hogy most már sokkal nagyobb húzóerő lenne neki egy integráló csoport, mint ez. Mondták, hogy kiscsopis lesz, így együtt fog beszokni az új kicsikkel. Mivel ő 1 évet tovább maradhat oviban, így ez nem probléma. Ez szimpatikus nekem, mert egy új közegbe könnyebb lesz beilleszkednie, mint egy összeszokott csoportba. Szerintem.  

Témába vágó egy Facebook-os csoport, kérlek támogassátok megosztással, aktivitással, együttműködéssel! Előre is köszönöm! Együtt nagyobb eséllyel érhetünk el pozitív változást, ami elengedhetetlen!

7 megjegyzés:

  1. Szívből szorítok a tündér Lányka integrálásáért!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Amik voltak eddig is speckó csoportok bármilyen helyzetű gyerekeknek, spórolási szempontok miatt egymás után zárnak be. Amikor az enyém óvodás volt, éppen előttünk zárt be a kerület egyetlen diétás, allergiásoknak való óvodája, vagy csoportja szűnt meg, azt sem tudom, mert már nem volt mire nekünk kellett. A normál oviban meg ahol vállalták a diétáját, bactak betartani. A végén minden kaját én vittem be és délben el is hoztam. Az pedig valóban így szokott lenni hogy a gyerek másképpen viselkedik sokszor az oviban mint otthon. Ez néha előny, néha hátrány. Attól függ aznap éppen mit tanult és kitől.

    VálaszTörlés
  3. Annyira felb*sz, hogy minden sz*rra van pénz, de bezzeg normális ellátásra, elhelyezésre, fejlesztésekre nincs. Az is milyen már, hogy vállalták, hogy tartják a diétát, aztán a gyakorlatban meg nem. :( Gondolom "örültél"... Robbanni tudnék az ilyenektől!

    VálaszTörlés
  4. Igen, roppantul örültem, főleg hogy a konyhán főiskolát végzett diétás szakember is dolgozott, aztán mikor harmadszorra kellett kórházba vinni a gyereket mert megetették valami szarral, szóltam az óvónőjének, aki közölte hogy ő erre nem ér rá. Na azzal a lendülettel küldtem el a pcsába és mentem a vezetőhöz. Eleve az orvosi papírjaival mentünk, tudták, vállalták. Egyébként most már mindenhol vállalni kell a speciális képzést, diétát, akármit, mert hogy az emberi jogok és egyebek. Csak nem tartják be, pedig ha hosszú távon gondolkoznak, akár egy autista, akár egy allergiás megfelelő ellátás esetén később kevesebbe fog kerülni a gondozása, mintha elhanyagolják gyerekkorban, mármint nem a szülő, hanem az intézmények.

    VálaszTörlés
  5. Jézusom!!! Kórházba is került a nemtörődömségük miatt és még ekkor sem vették észre magukat??? :(
    Szerintem az emberi jogok mellett nagyobbat nyom a latba, hogy többszörös fejkvótát kapnak a speciális gyerkőcökért... Felveszik őket, aztán meg hogy megkapják -e az ellátást, stb.-t, azzal már nem szoktak veszettül foglalkozni.

    VálaszTörlés
  6. Nem lett rosszul csak a bőrét kicsapta az ekcéma, és minden diéta hibánál be kellett vinni hogy lássa az orvos hogy mi, mennyire árt neki, ráadásul olyankor a vérvételes vizsgálat elmarad, mert eleve a szervezet mesterségesen gerjesztve van. Szerencsére nem volt olyan allergiája ami súlyosabb panaszt vált ki, de mikor beléptem néha az óvodába és láttam hogy az álláig kiütéses akkor tudtam hogy valamit megetettek vele, és miután több dologra is baja volt, ezért kellett mindig orvoshoz vinni hogy tisztázzuk, mikor mi a rossz kaja neki.

    VálaszTörlés